5 évnél régebbi cikk

Teszteld a hallásod ingyen a hearWHO applikációval!
Teszteld a hallásod ingyen a hearWHO applikációval!

Néhány napja már elérhető a hearWHO alkalmazás. Az applikáció segítségével bárki ingyen tesztelheti, hogy minden rendben van-e a hallásával, vagy a világ népességének abba a hat százalékába tartozik, aki valamilyen halláskárosodással éli a mindennapjait.

466 millió ember, ebből 34 millió gyerek - ennyien szenvednek világszerte valamilyen halláskárosodásban, sokan közülük pedig nem is tudják, hogy mivel élnek együtt. 2050-re a helyzet még ennél is rosszabb lesz: várhatóan 900 millió embernek lesz kisebb-nagyobb gondja a hallásával, vagyis a mostani számítások szerint minden tizedik embert érinti majd a probléma. Ráadásul a belső fül károsodása gyógyíthatatlan, nehezen észrevehető, mert csak fokozatosan jelentkezik, cserébe az állapot egyre csak romlik. 

Akinek gyakran vissza kell kérdeznie egy beszélgetésben, mert nem hallott valamit jól, vagy folyamatosan cseng a füle, esetleg rendszeresen felhangosítja a tévét, rádiót, jó eséllyel már sérült a hallása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nekik mindenképpen ajánlja, hogy forduljanak szakorvoshoz. Különösen veszélyeztetett a 60 év feletti korosztály, illetve azok, akik hangos környezetben dolgoznak, valamint azok is, akik szeretnek nagy hangerőn zenét hallgatni. Nekik okvetlenül érdemes tesztelni a hallásukat a napokban piacra dobott ingyenes appal, a hearWHO-val. 

A hearWHO letölthető iOS-re és Androidra is, használata díjmentes. A telepítés után bemelegítő gyakorlatok következnek, majd 23 kérdésen keresztül deríti ki az alkalmazás, hogy mennyire jó vagy rossz a hallásunk. A feladat egyszerű: a fülhallgatónkat bedugva, lehetőleg minél zajmentesebb helyen kapunk egy zavaró alapzajban három számot, amit csak be kell pötyögni a telefonba. A számsor hangereje egyre halkul, és ha már halvány fogalmunk sincs, mi hangozhatott el, akkor is arra kér minket a szoftver, hogy legalább tippeljünk.

A módszer közel sem tökéletes, de arra mindenképpen jó, hogy szembesüljünk azzal, ha valami gond van. A hearWHO egyébként a feladatsor végén javaslatot is tesz, hogy mi legyen a következő lépés, és akár egy későbbi tesztet is beütemezhetünk jó előre. Az okostelefonos hallásdiagsznotizálásban azért senki ne bízzon meg tökéletesen, inkább rendszeresen járjon el szűrővizsgálatokra, erre próbálja felhívni a figyelmet a WHO is. 

Borítókép: TechSpot
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek