Partly cloudy4 °C
2020. március 30. hétfő Zalán
Menü

Székesfehérvár is csatlakozik a Lányok Napja programsorozatához

Székesfehérvár is csatlakozik a Lányok Napja programsorozatához
Laborok, gyárak, műszaki egyetemek ösztönzik a lányokat a pályaválasztásra (Fotó: lanyoknapja.hu)

Gyárakat, laborokat, műszaki egyetemeket látogathatnak meg a Lányok Napján az általános és középiskolás diáklányok az ország közel húsz városában, köztük Székesfehérváron is. A pályaválasztást ösztönző program április 30-án lesz, az előzetes regisztráció már megkezdődött.

Az eddigi fogadóhelyek listája alapján országszerte tizennyolc városban rendezik meg a Lányok Napját: Budapesten, Cegléden, Debrecenben, Dunaharasztiban, Egerben, Gyöngyöshalászon, Győrben, Kalocsán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Makláron, Miskolcon, Siófokon, Százhalombattán, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszaújvárosban, és Veresegyházán. A fogadóhelyek, a programok és a városok száma folyamatosan nő, ezért érdemes figyelni a lanyoknapja.hu weboldalt.

2019-ben a Lányok Napjára jelentkező diákok április 30-án látogathatják meg azokat a gyárakat, laborokat és műszaki egyetemeket, amelyek programot kínálnak számukra. A fogadóhelyek egy napra nyitják ki kapuikat, hogy megmutassák, miért érdemes náluk tanulni és/vagy dolgozni, ezzel is ösztönözve a lányokat arra, hogy olyan pályát válasszanak maguknak, amiben nem csupán kiteljesedhetnek, hanem szükség is van rájuk.

Ugyanis a természettudományos, műszaki és informatikai területeken piacra lépő munkaerő mennyiségét a fiúk köréből már nem lehet tovább emelni, csak járműmérnökből háromszor annyira volna szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. De megoldás mégis van: mivel ezekben a „férfias” szakmákban rendkívül alulreprezentáltak a lányok, ezért érdemes feléjük fordulni, és őket ösztönözni arra, hogy döntsék meg a velük szemben támasztott sztereotípiákat, és pótolják ők a hiányzó munkaerőt.

A Lányok Napja a legnagyobb, lányoknak szóló pályaorientációs kezdeményezés Magyarországon, amit hazánkon kívül a világ számos országában megrendeznek. A Nők a Tudományban Egyesület által szervezett program célja, hogy informálja a lányokat a természettudományos, műszaki és informatikai pályák előnyeiről, a Lányok Napja Programiroda ezzel párhuzamosan szakmai segítséget nyújt a fogadóhelyek számára a minél érdekesebb és informatívabb programok megszervezéséhez.

A fogadóhelyek jelentkezését a programiroda folyamatosan várja, jelentkezni a Lanyoknapja.hu  regisztrációs oldalán. A meghirdetett programokra pedig ezen a linken tudnak jelentkezni az érdeklődők.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
  Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
 • Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
  Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
 • Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
  Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
 • Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
  Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
 • Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
  Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
 • KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
  KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
 • Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
  Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
 • Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
  Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
 • Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését
  Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését