4 évnél régebbi cikk

Hogyan pucoljuk meg könnyen és gyorsan a főtt tojást?
·Gasztrotojás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
First for Women
Hogyan pucoljuk meg könnyen és gyorsan a főtt tojást?
·Gasztrotojás·Utolsó frissítés: undefined

Semmiképp se úgy, ahogy a képen látható. Ez ugyanis a lehető legkörülményesebb módszer a főtt tojás megpucolására. Van azonban ennél néhány jóval gyorsabb, praktikusabb és nem utolsósorban esztétikusabb végeredményt produkáló technika a tojás héjának eltávolítására.

Egy parányi, de határozott koppintás a tetejére, egy ugyanilyen az aljára, kicsit roppanósra görgeted az asztalon, aztán szépen lehántod a héját - valahogy így tanítják a magyar anyák a tojáspucolás mikéntjét. Hiba! Bármennyire is hihetetlen, a tökéletes tojáspucolásnak technikája van, ráadásul még a tudományos alapokkal is tisztában kell lennünk, ha tükörsima, sértetlen főtt tojást szeretnénk kihámozni a héjból. A húsvéti időszakban ez legalább annyira fontos kérdés, mint a tökéletes sonkalé összeállítása. Utóbbiról most nem lesz szó, viszont a főtt tojás gyors és hatékony pucolásáról mindent elárulunk. És meg is mutatjuk.

Ahhoz, hogy legyen min kísérletezni, először is megfelelő állagú, jól hámozható alapanyagot kell produkálni. A SóBors.hu szakértője szerint a tökéletes főtt tojás titka ezekben a lépésekben rejlik:

  • Egy lábasban annyi vizet forralunk, ami ellepi a tojásokat.
  • Amikor forr a víz, éppen csak bugyborékolósra vesszük vissza a lángot.
  • A szobahőmérsékletű tojásokat óvatosan és egyenként a vízbe helyezzük.
  • Innentől hat és fél percig főzzük, egy másodperccel sem tovább. Aki tényleg nagyon keményen szereti a sárgáját, dobjon rá még maximum fél percet.
  • Ha letelt az idő, azonnal leszűrjük a tojásokat és egy nagyon hideg vízzel teli tálba tesszük mindet.
  • Többször cseréljük a lehetőleg jéghideg vizet a tálban, különben a saját melegétől tovább fő a tojás belseje.
  • Kész.

A hat és fél perctől kemény, de láva színű lesz a főtt tojás sárgája, míg a hét perctől teljesen kemény és világos sárga. Most, hogy megtanultunk tojást főzni, jöhet is a második szint, vagyis:

Mitől függ, hogy mennyire könnyen jön le a tojás héja?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tojást választunk. Alapvetően a Magyarországon ritkán kapható fehér héjú tojásban több a fehérje, mint a jóval elterjedtebb barnákban. Amikor nagy hőhatás éri ezeket a fehérjéket, akkor koagulálódnak, vagyis összeállnak, magyarán a folyékony anyag megszilárdul. Tulajdonképpen ez történik, amikor tojást főzünk.

A héj eltávolítását egyetlen tényező befolyásolja igazán - a kézügyességünkön kívül -, ez pedig a tojás kora. A túl friss tojás pucolása egy igazi kínszenvedés. Ha apró darabokban tudjuk csak leoperálni sűrű szitkozódások közepette a héjat, ráadásul a fehérje azzal a kis belső hártyával (membrán) együtt cafatokban jön le, akkor valószínűleg egy alig pár napos tojással bíbelődünk éppen. Az ideális főtt tojás kora tíz nap, főzés közben ekkor már lényegesen lazábban kapcsolódik csak a keratin a fehérjével, azaz pucolás közben elválik a membrán és a fehérje. 

A tojás korát könnyen ki lehet számolni. Többségüket még aznap dobozolják, amikor lerakja a tyúk. Ehhez képest 3-5 nap múlva kerül csak az üzletek polcaira. Vagyis a legjobban akkor járunk, ha a vásárlás után nagyjából egy hétig még a hűtőben hagyjuk pihenni a tojásokat, és csak ezután állunk neki a főzésnek. Ebben az esetben lesz a végeredmény akár anyáink módszerével is könnyen és gyorsan hámozható. De ha valaki mégsem szeretné a véletlenre bízni a dolgot, és nem akar a tojáshéj szilánkjaival pepecselni, most jól figyeljen. Itt van pár tuti módszer néhány igazi tojáspucoló zseniktől.

Pucolj tojást könnyen és gyorsan!

Tegyél egy kis befőttes üvegbe némi vizet, helyezd bele a tojást, alaposan rázd össze az egészet, és többé-kevésbé egyben jön le a héj. Vagyis:

Mindez hat tojással és egy fedeles műanyag tálban:

Verd oda keményen az asztalhoz a tojást, ne csak úgy ímmel-ámmal. Miután megroppant a kis wannabe csirke, férfiasan görgesd végig az asztal lapján, hadd ropogjon, aminek ropognia kell. Figyelem! Csak egyszer görgesd teljesen körbe, többre nincs szükség. A végén két részben tudod majd eltávolítani a héját. Azaz:

Törd meg a tojáshéjat valamilyen kemény felületen, egy kicsit görgesd is meg, hogy biztosan megtörjön. Ha kész, egy kiskanállal nyúlj be a megroppant héj alá, és fejtsd le a főtt tojásról. Íme:

Végezetül így szedi le a főtt tojás héját egy igazi macsó: kis törés felül, kis törés alul, alaposan rámarkol a tojásra, majd egyszerűen csak kifújja a héjából. Mindez videóban:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek