4 évnél régebbi cikk

Tíz fehérvári közlekedési helyzet, amiből csodával határos módon nem lett nagyobb baj
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Fehérvári gyökerek
Tíz fehérvári közlekedési helyzet, amiből csodával határos módon nem lett nagyobb baj

Centik vagy másodpercek - néha csupán ennyin múlik egy-egy komolyabb baleset. A fedélzeti kamerák és a Facebook korában a legtöbb ilyen pengeélen táncoló szituációt rögzíti az egyik fél, és sokat közülük fel is töltenek például a Fehérvári gyökerekre. Végignéztük az oldal összes videóját, és kiválogattuk a tíz legdurvábbat az elmúlt évek terméséből.

Meg nem adott elsőbbség, figyelmen kívül hagyott tilos jelzés, a gázolást éppenhogy elkerülő gyalogos és az autót indok nélkül állóra fékező sofőr - csak néhány a rengeteg videóból, amiket szentségelés és káromkodás nélkül nehéz végignézni a Fehérvári gyökerek gyűjteményében. Ahhoz képest, hogy hét éve alapították a Facebook-oldalt, az eddig feltöltött 105 videó nem is tűnik olyan soknak. Ez évente átlagosan csak 15 necces, fedélzeti kamerával (dashcam) rögzített szituációt jelent. Na, de milyeneket...

Rászántuk az időt, és végigpörgettük az összes videót, a tíz (valójában tizenegy) legdurvábbat pedig megpróbáltuk sorba is rendezni. Bár nem törekedtünk kiegyensúlyozottságra, nem az volt a fő szempont, hogy a fehérvári közlekedés minden résztvevője szerepeljen ezen a nem túl dicsőséges listán, mégis úgy jött ki, hogy az autósok mellett láthatunk öngyilkosjelölt bringást, gyalogost, de elképesztő reflexszel rendelkező buszsofőrt is. Az elmúlt években tehát ezek voltak szerintünk azok a közlekedési szituációk Székesfehérváron, amiket csodával határos módon ép bőrrel megúsztak a főszereplők:

10. A piroson nyugodtan átsétáló

A közlekedési trasholdalak világában azokat a közlekedőket - legyen szó gyalogosról, autósról, kerékpárosról stb. -, akik a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva kelnek át egy kereszteződésen, netán vasúti átjárón, egyszerűen csak szervdonornak nevezik. Ez a videó néhány napja készült abban a vasúti átjáróban a Vásárhelyi útnál, ahol két hónappal korábban halálra gázolt egy vonat egy embert. Ennek ellenére láthatóan a legnagyobb lelki nyugalommal sétál át egy férfi a síneken, mit sem törődve a piros jelzéssel.

9. Az indok nélkül állóra fékező

Székesfehérvári specialitásnak számít a kanyarban az autók állóra fékezése. Különösen hétvégén szaporodnak el azok a sofőrök, akik minimális kockázatot sem vállalva inkább álló helyzetből futnak neki a kanyarodásnak. A videó tanulsága szerint van azonban olyan is, akinek ehhez a manőverhez tökéletesen megfelel egy nyílegyenes útszakasz is. A gond csak az, ha valaki éppen jön mögötte.

8. A szembejövő

Minden autós legnagyobb félelmei közé tartozik, ha véletlenül egyirányú utcába kanyarodik be, vagy szembejövő sávba fordul. Ennél meredekebb már csak az, ha valaki mással történik mindez és az illető éppen velünk szemben halad. A Budai-Palotai kereszteződésben pedig minden megtörténhet, akár még ez is. 

7. A rossz helyre kanyarodó

Az előbbi helyzet pepitában, csak hátulról. Ez csak azért tűnik eggyel veszélyesebbnek, mert ebben a videóban a sofőr érezhetően elbizonytalanodik, és kicsit totojázik, mielőtt visszakanyarodik a megfelelő sávba. Szerencséjére azonban nem jön senki a Budai út felől. Úgy látszik, ez a kereszteződés egy neuralgikus pontja a fehérvári közlekedésnek. Pedig ennél nagyobb kék alapon fehér nyilat nehéz lenne kihelyezni, ami egyértelműen jelzi, hogy hova kell kanyarodni... 

6. A lendületből érkező

Tényleg csak a Szent Flórián körúton az Új Csóri úti körforgalom felé tartó autós lélekjelenlétének köszönhető, hogy ebből a néhány nappal ezelőtti helyzetből nem lett vezető hír egyik fehérvári portálon sem. A felvételen jól látszik, ahogy az alsóbbrendű útról érkező platós furgon sofőrje figyelmen kívül hagyja a stoptáblát, és lendületből felhajt a 7-es útra. 

5. A keresztül bicikliző

A kamikáze kifejezés teljesen új értelmet nyert két évvel ezelőtt a Videoton főbejáratától nem messze, amikor szinte a semmiből feltűnő kerékpáros nagyjából 20 méterre a gyalogátkelőtől úgy döntött, hogy fontos neki az a néhány másodperc, amit a kerülő kiiktatásával, a záróvonal és úgy egy az egyben a Berényi út átszelésével megspórolhat. 

4. A piroson átcsúszó

Az előbbihez kísértetiesen hasonló eset még április végén történt a Budai út és a Királysor kereszteződésénél. A főszereplő itt nem egy bringás, hanem a kórház felől érkező autós, aki feltehetően kövér gázzal megpróbálta még elcsípni a zöld végét, ami inkább a sárga vége lehetett, vagy még inkább már a piros eleje.

3. A nappal nagyon siető

A sok meghökkentő jelenet között akad egy olyan, ahol még a járdán közlekedő gyalogos is a jelenet főhőse után fordul. A fehér városi sportkocsi sofőrje úgy döntött, hogy neki sürgősebb, mint az előtte haladónak. Nem is gondolkozott sokat: ahol megfelelő szélességű lett a Várkörút, azonnal előzött. A záróvonal és az sem tudta megakadályozni ebben, hogy a szembe haladó, kanyarodó sávon kellett gyorsítania.

Az éjszaka nagyon siető

A fenti videó főszereplője tulajdonképpen ugyanazt a manővert mutatja be néhány órával később, ugyanúgy a Várkörúton, csak már esti fényviszonyok között, az ellenkező irányba haladva. Legalább következetes. 

2. A fék nélküli autó

A dobogóra felfért a kényelem is. Jól látható, ahogy a Suzuki sofőrjének esze ágában sincs lassítani. Egyáltalán nem zavarja, hogy egy zebrához közeledik, az pedig még kevésbé, hogy azon valaki éppen megpróbál átkelni. Lassítani? Minek? A fék valószínűleg nem szériafelszereltség ennél a típusnál. Centiméterek, tényleg csak centiméterek...

1. A tötymörgő

Sokan azt mondják, hogy a gyorshajtásnál nincs veszélyesebb az utakon. Ebben a videóban a Ford tulajdonosa bebizonyítja, hogy legalább ennyire kockázatos, ha valaki képtelen kellő idő alatt döntéseket hozni és határozatlan a közlekedésben. Itt csak azért nem költözött be a Géza úton haladó busz jobb első sarka az útra némi tötymörgés után kikanyarodó kicsorgó fehér kocsi sofőrje mellé, mert még épp időben félrerántotta a kormányt. Valószínűleg az egész helyzetet leginkább az utasok sínylették meg: egy ilyen hirtelen manővernél nem a világ legjobb dolga buszon utazni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek