Rain4 °C
2019. december 12. csütörtök Gabriella
Menü

Hogyan töltsük fel telefonunkat, tabletünket utazás közben?

Hogyan töltsük fel telefonunkat, tabletünket utazás közben?
Egy-egy hosszabb utazás alatt gyakran felmerül a kérdés: hol és hogyan töltsük telefonunkat, e-book olvasónkat? (Fotó: freepik.com)

Tudom, napjainkban már nem nagy dolog arra figyelni, hogy életünk legfontosabb tech-tagja mindig töltött állapotban legyen. Azonban időről-időre előfordul, hogy a lehető legrosszabb pillanatban kezd búvárkodni telefonunk.

Az ilyen váratlan helyzetek persze rendszerint akkor történnek, amikor a legjobban kéne, hogy hozzáférjünk a telefonban tárolt beszállókártyához, vagy éppen fizetnénk vele üdítőautomatánál.

Az évek alatt sok olyan eszköz került forgalomba, melyek az ilyen eseteket segítenek megoldani. Bár az is igaz, hogy az utóbbi években a gyártók is mindent megtesznek azért, hogy megnöveljék az akkuk élettartamát. Vannak gyártók, akik a nagyobb akku kapacitásra esküsznek. Ezt napjaink tepsifonjai mellett már egyre könnyebb megoldani, bár az is igaz, hogy így meg a telefonok egyre inkább kiszorulnak a zsebünkből. A másik fejlesztési irány pedig a szoftverek, hardverkomponensek energiatakarékosabbá tétele. A modernebb telefonokat a felhasználók már maguk is átkapcsolhatják akkukímélő módba, bár ilyenkor sok kényelmi funkcióról kell lemondanunk, viszont legalább az akku sokáig bírja.

Bárhogy is nézzük, az energia pótlása létszükséglet. Egyre több kütyüt hordunk magunkkal (telefon, okosóra, fitnesz kiegészítők, e-book olvasó), melyeket etetnünk kell. Ezekre a fogyasztói piaci igényekre persze már vannak válaszok. A gyártók felismerték a szükségletet. Léteznek már powerbankok, melyeket magunkkal vihetünk és tudjuk vele tölteni kütyüinket. Ezekből is akad egyszerűbb, olcsóbb (gagyibb) kivitel, és vannak prémium minőséget kínáló akár több eszközt, gyorsabban töltő modellek is. Sőt, az autós (szivargyújtós) töltők esetében is megfigyelhető a minőségi fejlődés. A korábbi 0,5 - 1 amperes töltési kapacitású, gagyi adapterek helyett már az autóba is vehetünk minőségibb 2 - 3 amperes, esetleg QuickCharge gyorstöltő adaptereket, melyekkel sokkal gyorsabban és hatékonyabban tölthetjük az erre alkalmas telefonunkat. Sőt, vannak modellek, melyekkel egyszerre akár 2 - 3 készülék is megtáplálható.

Telefon töltés étteremben, vonaton, buszon

Azonban a szolgáltatók is ráébredtek arra, hogy a kütyük gyakori, gyors lemerülésében lehet nekik is némi piaci rés. Ez pedig abban jelentkezik, hogy egyre több olyan, jellemzően távolsági autóbusz és vonatszerelvény közlekedik itthon is, melyeken már találunk telefon és notebook töltésre is alkalmas konnektorokat. Ezekért a nyilván prémium szolgáltatásokért külön fizetni sem kell. Tulajdonképpen az alapszolgáltatás minőségét növelik ezzel.

Egyre több olyan étteremmel is találkozhatunk (jellemzően inkább gyorséttermekben), ahol az asztalok alatt vagy a padok mellett külön konnektorokat is elhelyeztek, hogy lehessen töltésre energiát vételezni. De léteznek olyan menőbb éttermek is, ahol azért az kicsit furán nézne ki, ha evés közben a telefont dugdosnánk töltőre. Tegyük hozzá, van élet a telefonon túl is. Én sem szeretném, ha meghitt, családi vacsi közben a partnerem a telefonját nyomkodná, bár időről időre látunk ilyet. Az ilyen elegánsabb éttermeknek is van már megoldása ezekre a helyzetekre. Fehérváron is akad olyan étterem, ahol például a Caharge me Up! szolgáltatással diszkréten lehet tölteni.

De mi a helyzet a nyilvános helyekkel? Mi az a mobilszéf?

Nyilvános helyeken is egyre gyakrabban találkozhatunk töltőpontokkal. Talán a legismertebb ilyen helyek a repülőtéri terminálok. Gyakori látvány, hogy egy-egy ilyen konnektoros csatlakozási pontnál tumultuózus jelenetek alakulnak ki, mert sokan akarnak tölteni és kevés a konnektor. A nagyobb vasútállomásokon és buszpályaudvarokon is lehet ilyen nyilvános konnektorokat találni, és a nagyobb bevásárlóközpontok sem maradnak ki a sorból.

Telefon, tablet töltés utazás, nyaralás közben

A reptereken, nagyobb tranzit pontokon, de Európa több nagyvárosában már a plazákban és a bevásárlóközpontokban is találunk ehhez hasonló mobilszéfeket, ahol szükség esetén tudjuk telefonunkat tölteni. Használata egyszerű és főleg biztonságos. Amíg mi tesszük a dolgunkat, addig telefonunk a széfben található konnektor segítségével töltődik. Ennek a biztonságon túl több előnye is van. Az egyik, hogy az így, konnektor segítségével (saját adapterünkkel) töltött telefonok a készülékhez gyárilag kapott adapterrel töltődnek, melyek így biztos sokkal gyorsabban tölthetők fel, mint egy egyszerű USB-kábeles, 1-2 amperes átlag töltővel.

A fejlődés azonban  megállíthatatlan. Korunk legújabb vívmányai a mobilszéf, a nyilvános töltőpont wifivel és a napelemes töltőpaddal. Nekem talán a mobilszéf a legszimpatikusabb, de engem leginkább a biztonság befolyásol döntésemben. A mobilszéf olyan klasszikus csomagmegőrzőre vagy iskolai fémszekrényre hajazó alkalmatosság, melybe telefonunkat behelyezhetjük a töltés idejére. A széfbe bezárt telefon biztonságban töltődik, míg mi a dolgunkat intézzük például a plazában - és itt most a biztonságot nem arra értettem, hogy ellopják a telefont.

Lehet-e biztonságos a nyilvános mobiltöltés?

A legnagyobb kérdőjel abban nyilvánul meg bennem, hogy ezek a nyilvánosan hozzáférhető, jellemzően USB-csatlakozós töltők mennyire minőségi csatlakozókkal vannak felszerelve. Valamint, hogy a csatlakozók mennyire viselik jól az időjárás viszontagságait, és hogy a vandál kezek mennyire férnek hozzá. Senki sem szeretné zárlatos, hibás USB-aljzat miatt tönkre vágni az igen gyakran százezres árcédulájú telefonját.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy azok a csatlakozási pontok, ahol nem a saját töltő adapterünkkel csatlakozunk a konnektorhoz, hanem csak direkt USB-kapcsolat szükséges a töltéshez, ott az USB-porton nem csak az 5V feszültség közlekedhet. Érdemes azt megnéznünk, hogy egy ilyen csatlakozásnál telefonunk visszakérdez, hogy engedélyezzük-e az adatkommunikációt is? Ugyanis az USB-kábelek nemcsak a töltést szolgálják, hanem az adatkommunikációban is szerepük van. Hiszen például a telefonon lévő fotókat is tudjuk általa a számítógépre másolni. Ilyen módon pedig rosszindulatú hackerek akár arra is képesek lehetnek, hogy telefonunkon tárolt érzékeny adatokhoz hozzáférkőzzenek.

Lehet paranoiás vagyok, de én éppen a fentiek miatt csak olyan töltőpontokat használnék, ahol saját 220V-os adapterem kell a töltéshez. Igaz lehet macerás magammal cipelni még azt is, de a biztonság ennyit szerintem megér.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Budapesten van Európa legszebb adventi vására
  Budapesten van Európa legszebb adventi vására
 • Nagy forgalomra számítanak a kereskedő hálózatok
  Nagy forgalomra számítanak a kereskedő hálózatok
 • Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez lehet jó is, meg nagyon rossz is
  Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez lehet jó is, meg nagyon rossz is
 • Limanowai csata - a hősök emléke előtt tisztelegtek Fehérváron
  Limanowai csata - a hősök emléke előtt tisztelegtek Fehérváron
 • Parfüm, étkészlet, okostelefon - erősödik a forgalom az áruházláncokban
  Parfüm, étkészlet, okostelefon - erősödik a forgalom az áruházláncokban
 • "Hitelboom" - egyre több személyi kölcsönt és áruhitelt vesznek fel az ünnepekhez közeledve
  "Hitelboom" - egyre több személyi kölcsönt és áruhitelt vesznek fel az ünnepekhez közeledve
 • Változás - júliustól egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be
  Változás - júliustól egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be
 • Újévi csobbanás - fürdőruhások állítanak karácsonyfát a Balatonba
  Újévi csobbanás - fürdőruhások állítanak karácsonyfát a Balatonba

Eseménynaptár

 • Szigorodnak a közjegyzővé kinevezés feltételei - börtön is kiszabható kuruzslásért
  Szigorodnak a közjegyzővé kinevezés feltételei - börtön is kiszabható kuruzslásért
 • Kulturális törvénycsomag - elfogadta az OGY
  Kulturális törvénycsomag - elfogadta az OGY
 • Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
  Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. december 11.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. december 11.
 • Időközi választás Dunaújvárosban - Ma kezdik nyomtatni az értesítőket
  Időközi választás Dunaújvárosban - Ma kezdik nyomtatni az értesítőket
 • Kampány – együnk több juh- és kecskehúst
  Kampány – együnk több juh- és kecskehúst
 • Bőnyi rendőrgyilkosság - jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott Győrkös István
  Bőnyi rendőrgyilkosság - jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott Győrkös István
 • Segítség - gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés
  Segítség - gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés
 • Rekord - Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában
  Rekord - Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában
 • 87 millió forint - az uniós adatvédelmi irányelvek megsértése miatt büntetett az adatvédelmi hatósá
  87 millió forint - az uniós adatvédelmi irányelvek megsértése miatt büntetett az adatvédelmi hatósá
 • Milyen ruhát vegyünk fel a céges karácsonyi buliba?
  Milyen ruhát vegyünk fel a céges karácsonyi buliba?
 • Adatlopás - megduplázódott a számuk
  Adatlopás - megduplázódott a számuk
 • A bécsit is maga mögé utasította - a Szent István Bazilika előtti adventi vásár lett a legszebb
  A bécsit is maga mögé utasította - a Szent István Bazilika előtti adventi vásár lett a legszebb