4 évnél régebbi cikk

Újabb poloskainvázió várható
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjabb poloskainvázió várható

Nem elég a szúnyogok nyári támadó gépezete, augusztus elején ismét nagy számban megjelenhetnek a poloskák, melyeknek már évente két új generációja támadja haszonnövényeinket.

Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) nem egy kimondottan válogatós rovar, az étkezését tekintve legalábbis biztosan nem. Sajnos hazánkban is megtalálta a megfelelő táplálékot, előszeretettel telepedik meg különböző fafajtákon, így a kőris, a juhar, valamint a különböző dísz- és gyümölcsfák sincsenek biztonságban tőle. A termelőknek főleg a gyümölcsösökben okoznak óriási problémákat, ráadásul a kajszi szüretelése után úgy tűnik, a rovaroknál az őszibarack és az érőben lévő alma lesz a következő táplálékforrás, de hosszabb távon a zöldbab, a paradicsom, a paprika, a padlizsán és az uborka sincs biztonságban, ugyanis szinte minden termésre vevő a márványospoloska.

A problémát tetézi, hogy a faj immár nem csupán évi egy, hanem kettő generációval növeli számát, az új generáció ezekben a hetekben fejlődik ki. Erről Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense beszélt az InfoRádióban. A szakember elmondta, a vizsgálatok alapján hazánkban kétnemzedékes a faj, vagyis évente ennyi új generációval gyarapodik a számuk. Érdekesség, hogy szaporodásukat a hőmérséklet befolyásolja, tőlünk északabbra évente egy, délebbre viszont kettőnél is több nemzedék fejlődik ki.

Mivel az idei második generáció ezekben a hetekben fejlődik ki, hamarosan ismét nagyobb számban megjelenhetnek a rovarok. Korábban már bemutattunk néhány praktikát, melyet bevethetünk az otthonainkba előszeretettel betévedő poloskák ellen, érdemes lesz most ezeket újra elővenni és alkalmazni. Főként, ha az invázió mértéke a tavalyival vetekszik, amikor is szinte folyamatos téma volt, hogy fürtökben lógtak a poloskák a székesfehérvári házak falán és ablakokon is.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek