4 évnél régebbi cikk

Miért virágzik ősszel a vadgesztenyefa Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Miért virágzik ősszel a vadgesztenyefa Székesfehérváron?

A Lövölde úton virágozni kezdtek a vadgesztenyefák, dacolva az ősszel. Szép, szép és az illatos tavaszt idézi, de sajnos nem jelent jót, és még csak nem is a klímaváltozás eredménye.

A vadgesztenyék másodvirágzása nem egyedi jelenség, és persze még véletlenül sem csak Székesfehérvárra korlátozódik: szinte minden évben van olyan település Magyarországon, ahol a nyarat követően is virágbaborulnak a vadgesztenyék. A hosszú őszökön persze lehet(ne) a jelenséget a szép időre és a klímaváltozásra fogni, hiszen évről-évre egyre több növény virágzik ilyenkor. 

A vadgesztenyék azonban nem az időjárás miatt borulnak virágba.

Az ok ennél szomorúbb, és főszereplője egy apró lepke. A jelenséggel néhány éve a National Geographic online oldala is foglalkozott, ahol ezt írják: 

"Az alig fél-egy centiméter szárnyfesztávolságú vadgesztenyelevél-aknázómolyt (Cameraria ohridella) 1986-ban fedezték fel Macedóniában, az Ohridi-tó mentén (innen a neve), de a kutatási eredmények szerint minden bizonnyal Észak-Amerikából, vélhetően mezőgazdasági terményekkel került Európába. Azóta megállíthatatlanul terjed a kontinensen, s alig két esztendő alatt lényegében az egész Kárpát-medencét meghódította.

A lepke piciny hernyója a vadgesztenye leveleiben fejlődik, a levél fotoszintetizáló „húsával” táplálkozik, s a levéllemez két felszíni bőrszövete között vájja ki a járatait. A kártétel elképesztő mértékű lehet, a megtámadott fák nyár közepére gyakorlatilag teljesen elveszíthetik a lombjukat, július-augusztusban késő őszre emlékeztető képet mutathatnak. A lombjukat vesztett fák utóbb újra kihajtanak – és éppen emiatt borulnak másodszor is virágba."

Az aknázómoly miatti virágzáshoz hasonlót egyébként gombabetegség is okozhat, ám ez jóval ritkább, és itt, Székesfehérváron nem is erről van szó. "Nem egyedi jelenség a vadgesztenye másodvirágázása, bár rendszerint inkább augusztusban szokott ez megtörténni. Ezeknél a fáknál az aknázómoly jelenléte okozza a virágzást, és a jelenséget súlyosbítja a fák rossz állapota, valamint az elmúlt időszakban tapasztalt légköri aszály is." - mondta el Homoki László, a Városgondnokság parkfenntartási egységvezetője. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek