4 évnél régebbi cikk

Így éghet ki a ház, ha nem tiszta a kémény
Így éghet ki a ház, ha nem tiszta a kémény

A közelmúltban egy mohai ház gyulladt ki a nem jól tisztított kémény miatt. A fűtési szezon kezdetén minden évben megugrik a hasonló balesetek száma, pedig néhány tanács betartásával megelőzhetőek a tragédiák.

A mohai háztüzet az okozta, hogy a  kéményében a lerakódott korom felizzott, a tisztítónyílás ajtaja pedig kiesett, és a kihulló salakanyag meggyújtotta a közeli kanapét. Négy embert szállítottak kórházba a mentők. Azért, hogy az ilyen és hasonló balesetek elkerülhetőek legyenek, fontos hogy tisztában legyünk az alapvető tudnivalókkal, mint például, hogy ne fűtsünk nedves, festett, lakkozott fával, háztartási hulladékkal, olajos rongyokkal és kerüljük a magas festékanyagú újságpapírok, alkalmazását még a begyújtásnál is.

„Ezek égése során amellett, hogy mérgező gázok keletkeznek, nagyon sűrű korom és füst képződik, a korom pedig lerakódik a kémény belső falán, amitől leszűkül a kürtő is. Ez előbb-utóbb azt eredményezi, hogy a füst visszaáramlik a lakótérbe, vagy pedig egy intenzívebb fűtés esetében a kéményben lerakódott kormos-kátrányos réteg begyullad, és mint a mohai esetben is, könnyen lakástüzet okozhat.” - mondta el Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Fehérvár Televíziónak.

A megelőzés fontos lépése, hogy még a szezon kezdetén meggyőződjünk arról, hogy biztonságos a kémények begyújtása, és ehhez kérjük szakemberek segítségét.

"A tüzelőberendezés, a tüzelőanyag, illetve magának a kémények az állapota mind nagyon fontos, ezekre kell figyelni. Mivel mi alapvetően a kéményekkel foglalkozunk, ezért ennek a karbantartására, tisztítására hívnánk fel a figyelmet, kiemelve: aki még idén nem tette meg, az mindenképpen ellenőriztesse, tisztíttassa a kéményét, mert az nagyon fontos” - hívta fel a figyelmet Bartos Tamás, a Kémény Zrt. vezérigazgatója.

Az ellenőrzéshez a lakóházak többségében semmit nem kell tenni, ugyanis a Kémény Zrt. munkatársai felkeresik a lakókat, és felajánlják az ingyenes szolgáltatás elvégzését, amit vegyes tüzelés esetén évente, míg gázkazánok esetén kétévente kell ellenőriztetni. Ez nem kötelező, azonban a biztonság érdekében ajánlott, ám társasházaknál kötelező a kémények tisztíttatása. 

Borítókép: Székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek