Heavy rain6 °C
2020. január 28. kedd Károly,
Menü

Önkéntességért Díjra jelölték a Vadmadárkórházat, a közönség szavazhatja meg!

Önkéntességért Díjra jelölték a Vadmadárkórházat, a közönség szavazhatja meg!
Taktikai megbeszélés a Vadmadárkórházban (Fotó: facebook.com/vadmadarkorhaz)

Ha van civil kezdeményezés, amely megérdemli az önkéntességéért kapható elismerést, akkor az egyértelműen a Vadmadárkórház.

Vállficamos, törött szárnyú, áramütést szenvedett madarak, csonkolt lábú őz, a biztos haláltól megmentett mosómedvék - csak néhány kisállat, aki Dokinak, vagyis dr. Berkényi Tamás állatorvosnak és csapatának köszönheti az életét. A sukorói és székesfehérvári telephelyekkel is működő Vadmadárkórház évente sok száz, többnyire az emberi tevékenységhez köthetően megsérült, életveszélyes állapotba került állatoknak  - nem csak, de főleg madaraknak - adja vissza a szabadságát, vagy biztosítja azt, hogy életük végéig biztonságban élhessenek.  

De a Vadmadárkórházat közel szász százalékban önkéntesek viszik a vállukon. Nem központi költségvetés vagy támogatás biztosítja a forrást a több százezer forintos műtétekre, gyógyszerekre, a rezsire és a maradandó sérülések miatt az önálló életre képtelen állatok élethosszig tartó ellátásra.

A kórház azért működik, mert dr. Berkényi Tamás állatorvos, a Vadmadárkórház alapítója és segítői: Horváth Hella, Haszmann Beatrix, Gerlang Ferenc, Pintér Dóra, Veres Péter, Bárányos Gergely, Rednágel Csongor, Szaplonczai Fanni Eszter, Gyöngyösi Luca, Molnár Petra, Fiala Zsuzsanna, Parrag Bianka, Fuják Gábor, Vámos István, Szarka Norbert, Veliczky Marci, Szalai Gábor, Molnár Zsófia, Lauschmann Ildikó, Csoknyay Zsolt, Liszi Erzsébet, Szabó Lajos, Hufnágel Erzsi, Berkényi Júlia, Berkényi Csongor, Klotz Miklós, Prekrit Eszter, Herczeg Zsuzsanna, Dr.Szabó Dániel, a HEROSZ önkéntesei, támogatók és alkalmi segítők, akik szabadidejüket, erejüket és pénzüket, na meg a lelküket a végletekig a bajbajutottaknak kínálják fel, és ráadásként rengeteg civil áll melléjük, ha jótékonysági licit indul vagy segíteni kell, mert egy fontos műszer/gép feladja a harcot.

Szóval a bevezetőben leírt mondat, miszerint ha van civil kezdeményezés, amely megérdemli az önkéntességéért kapható elismerést, akkor az egyértelműen a Vadmadárkórház, a legkisebb mértékben sem túlzás. Ha valakinek lenne egy szemernyi kétsége is, akkor fussa végig a kórház Facebook-oldalán a bejegyzéseket, esetleg olvassa el korábbi írásunkat, ahol dr. Berkényi Tamás mesél a napi munkáról és vívódásaikról, vagy nézze végig a Magyar Televízió Partitúra című műsorának adását.

De vissza a díjra: az Önkéntességért Díjat tíz éve osztják ki, és azon belül is az Év Közösségi Kezdeményezése 2019 közönségdíjat olyan helyi, kisebb szervezetek vagy közösségek számára hirdetik meg, amelyek közvetlen környezetükben példaértékű önkéntes tevékenységet végeznek a közösség fejlesztése érdekében. 

A díjat kiíró Önkéntes Központ Alapítvány kiemelte: hisz az önkéntesség értékteremtő erejében, és az önkéntességért Díjat azért hozták létre, hogy tisztelegjenek azok előtt a magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok előtt, akik nem mindennapi erőfeszítéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy felhívják a figyelmet az önkéntesség jelentőségére.

A korábban beérkezett pályázatok közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt kezdeményezéseket, összesen hatot, köztük a Vadmadárkórházét is, így e közül a hat pályázat közül a közönség szavazatai alapján kerül majd ki a nyertes. Szavazni az Önkétességért Díj oldalán lehet november 4-én, hétfőn 18:00 óráig.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A NAV mindenkinek készít adóbevallás-tervezetet
  A NAV mindenkinek készít adóbevallás-tervezetet
 • Oscar-díj - Növényi alapú menük, műanyagpalack-mentes rendezvények
  Oscar-díj - Növényi alapú menük, műanyagpalack-mentes rendezvények
 • Reflektorfényes stadiontúra lesz szerdán a Mol Aréna Sóstóban
  Reflektorfényes stadiontúra lesz szerdán a Mol Aréna Sóstóban
 • Nyílt próbaérettségi nap a lesz a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán
  Nyílt próbaérettségi nap a lesz a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán
 • Rózsaszín Fények Éjszakája Székesfehérváron is!
  Rózsaszín Fények Éjszakája Székesfehérváron is!
 • Mesés videón láthatjátok a téli kóma után ébredező Csókakő várát
  Mesés videón láthatjátok a téli kóma után ébredező Csókakő várát
 • Főhajtás - a holokauszt áldozataire emlékeztek
  Főhajtás - a holokauszt áldozataire emlékeztek
 • Diafilm délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában
  Diafilm délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában
 • A Balázs Elemér Group koncertezik Öreghegyen
  A Balázs Elemér Group koncertezik Öreghegyen
 • Középpontban a helyi adók
  Középpontban a helyi adók
 • Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
  Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
 • Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet
  Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet
 • Ezerszámra keresik a munkavállalókat a pénzügyi szektorban
  Ezerszámra keresik a munkavállalókat a pénzügyi szektorban