Cloudy14 °C
2019. november 15. péntek Albert, Lipót
Menü

Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között

Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
Az Etyeki Hófehér, amely a világ sajtelitjébe került (Fotó: facebook.com/etyekikecskesajt)

Élete első sajtversenyén indult el az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, és azonnal a legjobbak között végzett a világ legrangosabb versenyén, a World Cheese Awardon.

Kecsketejből készít lágysajtot a Fejér megyei Etyeken az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, nem is akármilyen minőségűt, hiszen az idei, olaszországi Bergamoban rendezett World Cheese Awardon az Etyeki Hófehér (fehér nemespenésszel érő lágysajt) a kategória győzteseként Super Gold díjat kapott, és ezzel bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé. Pedig a mezőny meglehetősen erős volt, hiszen a világ 42 országából összesen 3804 sajt versenyzett az október 18-i hétvégén. 

"A kézműves sajtkészítés nem csupán a munkánk, hanem a szenvedélyünk. Majd’ egy évtizednyi kísérletezéssel és tökéletesítéssel a hátunk mögött azt valljuk, hogy sajtjaink esszenciája a részletekben rejlik. A tanyasi friss levegőn, saját, bio minősített szénánkon nevelkedett kecskéink, az odafigyelést és a szeretetet kiváló minőségű tejjel hálálják meg. Ez a teljes értékű kecsketej, elengedhetetlen összetevője a tradicionális módon tartósítószerek és ízfokozók nélkül, folyamatosan magas minőségben előállított termékeinknek." - emeli ki a Vidáné Kondor Oktávia és Vida János által vezetett manufaktúra a hitvallásában is.

Mindez most sikert is aratott, hiszen a Super Gold díj mellett a Világbajnokság legjobb közép-kelet-európai sajtjának járó különdíját is hazahozták a sajtszakma vitathatatlanul legnívósabb seregszemléjéről.

Az Olaszországban kiérdemelt elismerés mögött közel egy évtizedes fejlesztő munka áll, hiszen Oktávia a hazai sajtkészítők mellett svájci, osztrák mesterektől leste el a szakma csínját-bínját az elmúlt években - emelte ki Vidáné Kondor Oktávia, aki a díjat elérő sajtot is készítette a Helló Vidéknek. 

A gazdaságban egyébként jelenleg 100 szánentáli fajtájú kecskét tartanak, akik mind a manufaktúra által termesztett és bio minősített szénán nevelkednek. Hetente 300 liter tejet dolgoznak fel, a tradicionális módon elkészített, ízfokozók és színezékek nélküli végeredménnyel pedig elsősorban budapesti éttermeket és szállodákat látnak el. Ám a tervek szerint hamarosan mindenki megkóstolhatja az etyeki sajtokat.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

  • Legyünk körültekintőek - év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés
    Legyünk körültekintőek - év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés
  • OH: hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik
    OH: hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik
  • Tüntetés - tanítási szünetet rendeltek el Hongkongban
    Tüntetés - tanítási szünetet rendeltek el Hongkongban
  • EP - ma hallgatják meg Várhelyi Olivért
    EP - ma hallgatják meg Várhelyi Olivért
  • Nagyszülői GYED - a munka törvénykönyvét is módosíthatják
    Nagyszülői GYED - a munka törvénykönyvét is módosíthatják
  • Befutott az év legjobban várt karácsonyi reklámja
    Befutott az év legjobban várt karácsonyi reklámja
  • Vörös riasztás - megáradt folyó sodort el három nőt Szlovákiában
    Vörös riasztás - megáradt folyó sodort el három nőt Szlovákiában
  • Vészhelyzet - újabb tetőzést várnak Velencében
    Vészhelyzet - újabb tetőzést várnak Velencében
  • Puskás Aréna - holnap avatják, nem lehet készpénzzel fizetni
    Puskás Aréna - holnap avatják, nem lehet készpénzzel fizetni