4 évnél régebbi cikk

Fogadj örökbe egy ovit Fejér megyében is!
Fogadj örökbe egy ovit Fejér megyében is!

Igencsak nemes kezdeményezés, Az Örökbe fogadok egy ovit! söpör végig az országon, amely során a mélyszegénységben élő gyerekeknek lehet segíteni már nem használt, de jó állapotú ruhákkal, játékokkal, de akár szappannal, takaróval is, olyan eszközökkel, amelyekre a legnagyobb szükségük van. Az akció Fejér megyébe is eljutott, így innen és itt is segíthetnek a jótékonykodók. Az Örökbe fogadok egy ovit! akcióról az ötletgazdával, Barát Hellával beszélgettünk.

A napokban bukkantam rá arra a Facebook-oldalra, amely az Örökbe fogadok egy ovit! néven futott, és azon nyomban felkeltette az érdeklődésem, ami egyáltalán nem csoda, ugyanis ki hallott már olyanról, hogy egy oktatási intézményt örökbe lehet fogadni.

Kicsit lejjebb görgetve már tisztábban láttam, és a kedves képek, amelyekről mosolygós lurkók köszöntek vissza, egyértelműen jelezték, hogy milyen nemes kezdeményezésről is van szó: az Örökbe fogadok egy ovit! néhány hónapja indult, és ez idő alatt számos ovinak, így HHH-s fiatalnak nyújtott segítő kezet.

A HHH-s óvodába járó gyerekek többsége, vagy a csoport egésze halmozottan hátrányos helyzetű. A törvényi meghatározásban az iskolai hátrányok legfontosabb eredői a gyermek családjának szegénysége és alacsony iskolázottsággal telített hátrányos társadalmi helyzete.

Az Örökbe fogadok egy ovit! önkéntesei egy bemutatkozàst kérnek a HHH-s gyerekeket nevelő oviktól a www.ofeo.hu oldalon. Itt a nincslista kitöltésével jelezheti az intézmény, hogy milyen eszközökre van a legnagyobb szüksége. Ez a lista főként jó minőségű, nem használt játékokból, kézműves eszközökből és olyan alap dolgokból, mint zsebkendő, szalvéta, fogkefe, fogkrém, illetve szappan állnak.

A bemutatkozást követően az alapító összeköti az óvodát az örökbefogadókkal, akiknek amint sikerült összegyűjteniük pár olyan holmit, amelyre a ovinak szüksége van, akkor akár futárszolgálattal, akár személyesen is kézbesíthetik a csomagot, így a gyerekekkel való találkozáson túl meggyőződhetnek arról, hogy tényleg jó helyre kerül az adomány.

Hogy teljes legyen a kép, az Örökbe fogadok egy ovit! alapítójával, Barát Hellával beszélgettünk:

Honnan jött az Örökbe fogadok egy ovit! ötlete?

Amikor anyaként megtudja az ember, hogy vannak olyan gyerekek, akik hároméves korukig, - óvodába kerülésig - nem láttak papírt és ceruzát, vagy azt, hogy az otthonukban nincs saját ágyuk, de még játékaik sem. Az óvodában találkoznak először csapból folyó vízzel. Azért nem tudnak kimenni az udvarra télen, mert nincsen kabátjuk, sapkájuk, az anyai szív nem tudja nem sajátjának érezni ezeket a problémákat.

Ezek a hatások értek, mikor egy színházi előadás után Tóth-Hencz Edittel beszélgettem,aki halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő ovikat támogató programban dolgozik. Dühös lettem és égett bennem a tettvágy. Így mikor egy szükségszerű gyerekszobai szanálás után a két- és ötéves gyerekem még jó minőségű játékainak kereste a helyet az elmém, eldöntöttem, hogy egy ilyen HHH-s gyermekeket nevelő intézménynek küldöm el a pakkomat, futárszolgálattal. Hisz utazásra nincs időm a munkám és a gyerekeim mellett, míg futároztatva kétezer forintért másnapra az ország másik végébe is eljut az adományom .

Ezt közzétettem a saját Facebook-oldalamon és az ismerőseimet is erre a szerintem abszolút win-win adományozásra buzdítottam: ha nekem segítség, ha jól segíthetek, akkor más is szívesen tesz így. Aztán neve lett a "gyereknek", létrehoztam Facebook-oldalt és nekiláttam felhívni az ovik vezetőit, interjút készítettem velük, és a környezetemet is arra biztattam, hogy fogadjanak örökbe ők is egy ovit. Majd jött az első médiamegjelenés, a Kossuth Rádióban, A hely című műsort szerkesztő Kiss Rita két huszonhárom perces adásban mutatta be ezt a kezdeményezést Farkas Erika műsorvezetésével. És utána jöttek az online, print és tévé megjelenések, beszélgetés Balázsékkal a Rádió 1 reggeli műsorában. Mára a tíz örökbefogadott oviból százhúsz lett, örökbefogadóból pedig hamarosan hatszáz. Egészen fantasztikus ez!

Hol találhatnak meg titeket a jótékonykodók?

A www.orokbefogadokegyovit.hu oldalon tudnak regisztrálni az örökbefogadók névvel, e-mail-címmel, telefonszámmal és lakhely megadásával. Ezen a webhelyen mindent összefoglaltunk a mozgalommá vált adományozásról. De az Örökbe fogadok egy ovit! Facebook-oldalon is minden infót megtalálnak azok, akik keresik a jótékonykodás személyesebb, praktikusabb – és nem utolsó sorban- környezettudatosabb módját. Hisz a játékok újra használásával a környezetünkkel is jót teszünk.

Azok pedig, akik már örökbe fogadtak egy ovit szintén a Facebookon, egy zárt közösségben az Örökbe fogadtam egy ovit! csoportban beszélgethetnek egymással, oszthatják meg élményeiket és kereshetik meg örökbefogadó társaikat. Merthogy egy ovit többen is örökbe fogadhatnak az adományozók. Az óvodai létszámtól függően négy-nyolc örökbefogadó is juthat egy intézményre, csoportonként pedig egy-kettő örökbefogadót is kaphat az ovi.

Hogyan történik az örökbefogadás? Mi a teendője annak, aki szeretne segíteni?

Van lehetőség arra, hogy az örökbefogadó meglátogassa a választott ovit?

Igen, többen döntöttek úgy, hogy személyes jelenlétükkel szeretnék támogatni a kicsiket, az óvó néniket, akik páratlan motivációval tartanak ki a nehéz sorsú gyerekeik mellett, legyenek bármilyenek a körülményeik. Viszont a futározással - amelynek díja az adományozó költsége - tökéletesen áthidalhatóak a térbeli és időbeli nehézségek. Egy huszonöt kilogrammos rakodható csomag - ami két-három egymásra rögzített banános doboznak felel meg - körülbelül háromezer forintos költséggel egyik napról a másikra eljut az ország legeldugottabb zsákfalujába is a futárszolgálatok segítségével.

Mi volt a legkülönlegesebb kérésük az örökbefogadóknak?

Több cég is jelezte, hogy szeretne örökbe fogadni. Adományokkal és akár kétkezi munkával is szívesen besegítenének az óvoda körül, alkalomszerűen. Van egy hölgy, aki trénerként dolgozik, ő az óvó néniknek ajánlotta fel, hogy szívesen tart nekik továbbképzést különböző területeken. Nemrég egy másik hölgy is jelentkezett, aki szappangyártással foglalkozik, és szívesen eljuttatna a gyerekeknek több tucat kis méretű szappant rendszeresen.

Ami szintén csodás, hogy többen segítenének külföldről: Svájcból, Brüsszelből, Londonból, Torontoból, Finnországból, Franciaországból és Németországból is jelentkeztek örökbefogadónak.

Milyen adományokat lehet felajánlani?

Olyanokat, amiknek minden oviban örülnének, járjon oda bármilyen háttérrel rendelkező gyermek. Főleg jó minőségű játékokat, kreatív eszközöket: papír, ceruza, ragasztó, festék, gyurma.

Ezekben az ovikban a jó állapotú ruháknak is örülnek, mert sok gyerek jár hiányos öltözékben óvodába. Ami télen jelent nagy problémát, azon túl, hogy páréves gyereknek nincs kabátja, hóban-fagyban akár az egész óvodai életet meghatározhatja. Ha például egycsoportos óvodában egy gyereknek nincs kabátja sapkája - és nincs mit ráadni az ovi szekrényből sem -, akkor a levegőzést, a kinti játékot aznap kihagyja az egész csoport, hisz egy gyereket sem lehet felügyelet nélkül hagyni, kabát nélküli csoport fenntartására pedig nincs lehetőség. Ezért nagy segítség, ha minden ilyen oviban van plusz kabát, sapka, vagy téli cipő.

Hogyan találjátok meg az olyan intézményeket, amelyek felkerültek a listára?

Az óvodák megtalálhatók az Oktatási Hivatal rendszerében, amely mindenki számára elérhető. Itt az is nyilvános adat, hogy egy intézménybe hány HHH-s, azaz halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jár. Tóth-Hencz Edit ezeknek az oviknak ismerője a háromfős alapító csapatunkból, egy általa összeállított lista alapján keressük fel az ovikat e-mailben, telefonon. Merthogy minden óvodavezetővel egyeztetünk, mielőtt az örökbefogadónak megadnánk az ovi elérhetőségeit. Létrehoztunk egy felületet, ahol az ovik is tudnak jelentkezni: az Ofeo hivatalos oldalán bemutathatják az intézményüket az örökbefogadóknak, majd nincslistát készítve összeírhatják, mikre van leginkább szükségük. Az ovik bevonásával lassabban haladunk. Ezekben az ovikban gyakran az óvodavezető óvó néni is, aki a gyerekekkel foglalkozik egész nap és a vezetői feladatokat is ellátja napközben. Nincs idő telefonálni és internetezni.

Szerepel ezen a listán Fejér megyei óvoda?

Igen, akadnak Fejér megyében is olyan intézmények, ahova olyan gyerekek járnak, akik otthonához képest az óvoda maga lehet a paradicsom a csapból folyó vízzel, főtt étellel, saját ággyal, ami csak az oviban van.

Mi volt a legérdekesebb, ami a nincslistán szerepelt?

Én a WC-papír szükségességén lepődtem meg legjobban. Ez szinte mindenhol jól jön, mert az ezekbe az intézményekbe járó gyerekek szülei sokszor nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megoldani a tisztasági csomag összekészítését.

Hogyan reagálnak erre a kezdeményezésre az emberek?

A visszajelzésekből amit kapok, azt érzem,hogy ez a kezdeményezés sokaknak olyan, amire már régóta vártak. Talán mert nagyon egyszerű, személyes, magától értetődő, praktikus, gyors és nagyon jó érzéssel is jár. Ráadásul környezettudatos is.

Ahogy Hella is említette, Fejér megyében is akadnak olyan intézmények, amelyek szívesen fogadnak adományokat. Legutóbb a Sárkeresztúri Napraforgó Óvoda került fel az Örökbe fogadok egy ovit! listájára: "A kapcsolatot Barát Hellával vettük fel személyesen, ő keresett meg minket azzal a kéréssel, hogy csatlakozzunk ehhez a csoporthoz. Szívesen mondtam igent a megkeresésre, mivel nem sokkal előtte találkoztam ezzel a felhívással a Facebookon is, és nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így mindenképpen szerettem volna regisztrálni óvodánkat" - tudtuk meg Rudiczai Rudolfné Edittől, az intézmény vezetőjétől.

Ha kedvet kaptatok, és ti is szeretnétek segíteni, azaz örökbe fogadnátok egy ovit, akkor regisztráljatok a hivatalos oldalon, ahol megkeresik a ti boldog ovitokat is. Ja igen, ne felejtsétek, az Örökbe fogadok egy ovit! kezdeményezéshez az óvodák jelentkezését is várják (regisztrációnál kattintsatok az óvodai jelentkezésre).

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek