Clear sky3 °C
2020. január 21. kedd Ágnes
Menü

Habos rózsaszín vagy hagyományos piros-fehér? Karácsonyi díszítések nyomában Székesfehérváron

Bár a karácsonyfa feldíszítéséig néhány hét még visszavan, lassan-lassan a legnagyobb ellenállók otthonaiba is bekúsznak az adventi-karácsonyi dekorációk. Milyen legyen az idei design, és mi érhető el Fehérváron?

Október végén talán még valóban korán volt ahhoz, hogy az éppen elköszönő indiánnyárból egy huszárvágással átlépjünk a dzsinglibell ájtatos csilingelésébe. Mostanra azonban az igazán szőrősszívű ellenállók is lassan meglágyulhatnak. Az időjárás egyértelműen nyomokban sem emlékeztet minket a nyár forróságára, és a naptár is kíméletlenül mutatja a valóságot: alig hat hét és szenteste van.

Nem tudom ki hogy van vele, de ha az otthon csinosítgatásáról van szó, én a kicsit kockább vonalat képviselem: szeretem a letisztult, egyértelmű irányt, így például kínosan odafigyelek, hogy az adventi díszítés harmonizáljon a karácsonyfa színvilágával. Néhány éve komoly hadműveletbe fogtam, hogy az aranyos-barnás design-t lecseréljem piros-fehérre. Szigorúan piros-fehérre, csak semmi arany! Soha nagyobb problémát...

Nálam azóta is tartja magát a piros-fehér imádat, és egészen biztos, hogy idén is maradok a korábbi évek színvilágánál. Ám ha körülnézünk a kisebb-nagyobb lakberendezéssel (is) foglalkozó üzletekben, akkor komoly kísértésnek lehetünk kitéve: kis túlzással a Pantone-skála színvilágát lefedő színáradatban fürdenek a különféle díszek. Nekünk csak tudnunk kell választanunk. 

De nézzük, hogy idén milyen a kínálat Székesfehérváron, ha a karácsonyi-adventi díszítésről van szó?

Habos-csajos rózsaszín

Mint egy álom: decens rózsaszín, habos angyalszárnyak, csajosan csillogó csodák. Egyedülálló hölgyek vagy serdülő lányok gyerekszobájának álomdíszítése, ám egy családi otthon már kellően bizarrul furán mutat a lenti díszekkel felcicomázva. De legalábbis egyértelművé teszi, hogy ki viseli a nadrágot dönt a desingról. Mindenesetre annak, aki szereti ezt az édeskés-romantikus irányt, annak szinte minden beszerezhető ahhoz, hogy egy óriási rózsaszín budoárt varázsoljon az otthonából.

Hagyományos piros-fehér

Nem tagadom, a szívemnek legkedvesebb színpáros, ha karácsonyról van szó. Valamiért a piros és fehér párosítása ringat az igazi, nagybetűs karácsonyba: meleg és barátságos érzetet kelt. Egy otthon érzetét, ahova belépve azonnal az orrunkba kúszik az almáspite/fahéjas süti/illatos tea varázslatos illata.

Ha ti is a piros-fehérért rajongotok (persze szigorúan csak a karácsony jegyében, mert egyébként hajrá, piros-kék!), akkor nem kell megalkudnotok, a fehérvári kínálat maximálisan megadja azt, ami ahhoz szükséges, hogy ebbe a színvilágba öltöztethessétek otthonotokat, karácsonyfátokat.

Klasszikus arany

Az aranyban tündöklő figurák, agyalkák és díszek egyértelműen eleganciát kölcsönöznek otthonunknak. Ez a szín szinte minden stílusnak jól áll ünnepkor, persze nem mindegy, hogy milyen tárgyakat teszünk ki, mert például egy minimalista lakásban furcsán mutat egy aranyban pompázó, duci puttó... 

Ha pedig kiegészítő színt is szeretnénk, akkor érdemes a bordót, a pirosat vagy a fehéret, de akár feketét is párosítani ehhez a stílushoz, hiszen csak tovább fokozza az elegáns érzetet. Az egészet pedig nyugodtan megfejelhetjük néhány szigorúan meleg fényű fényfüzérrel. Hogy van-e Székesfehérváron kínálat, ha ezt a stílust valósítanánk meg otthonukban? Nem lehet kérdés... 

Természetes összhatás

Ha nem ragaszkodunk a csillogás csúcsra járatásához, akkor a természetes összhatást kínáló díszítés a mi világunk. Az alapszín lehet a zöld, az arany, a barna vagy a fehér, és ehhez jöhet a sok-sok és még több természetes alapanyagból készített dísz. A földszínek megnyugtató világába pedig bátran belecsempészhetünk egy kis játékosságot: a természetes, erdei békét idéző stílus jól elbírja a cuki manókat, hóbaglyokat és rénszarvasokat is.

Kiegészítésként pedig jöhet minden, ami a meleg érzetet fokozza: plédek, kötöttek, szőrmék (persze szigorúan csak műszörme), fenyőágak, kérgek és mindenféle termés. Ha pedig még megbír az összehatás egy kis csillogást, akkor a fa vagy kerámia gyertyatartó, illetve egy kis fénysor remekül fejeli meg az egészet.

Hogy mit találunk ehhez a stílushoz Fehérváron? Kis túlzással mindent is...

Eklektikus mindent bele

Talán ez az a stílus, amit a legkevesebb anyagi befektetéssel meg tudunk valósítani. Talán nem is  leghelyesebb szó rá hogy stílus, ez inkább már életérzés... Itt jöhet minden, amihez emlék fűz minket vagy csak tetszik mert: a nagymama tündérke dísze, a gyermek oviban fűzött papírgirlandja, az első saját vásárlású gömb, és minden, minden, amit szépnek látunk, amibe beleszeretünk.

A színvilág? Hát nem tudok mást mondani: szintén A minden. A korábban felsorolt négy stílusból bátran emeljük ki a nekünk megtetsző darabokat, és élvezzük, ahogy otthonunk egyre inkább ünnepi köntösbe öltözik.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Életet mentettek a fehérvári rendőrök
  Életet mentettek a fehérvári rendőrök
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. január 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. január 21.
 • Hazai fejlesztés - mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenség kockázatbecslését
  Hazai fejlesztés - mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenség kockázatbecslését
 • Gyorsan fejlődő ágazat - egyre több fiatal tanul informatikát
  Gyorsan fejlődő ágazat - egyre több fiatal tanul informatikát
 • Pódiumest, magyar filmek, kiállítás – programok Fehérváron a magyar kultúra napján
  Pódiumest, magyar filmek, kiállítás – programok Fehérváron a magyar kultúra napján
 • Echo Innovációs Műhely - folytatódik a civil szervezetek segítése Fejérben
  Echo Innovációs Műhely - folytatódik a civil szervezetek segítése Fejérben
 • Kizárták a pártból - elítélték Kínában az Interpol korábbi vezetőjét
  Kizárták a pártból - elítélték Kínában az Interpol korábbi vezetőjét
 • Megerősítette - Juhász Roland az idény végén visszavonul
  Megerősítette - Juhász Roland az idény végén visszavonul

Eseménynaptár

 • Új tanulmány - óriási áttörés készül a rákkutatásban
  Új tanulmány - óriási áttörés készül a rákkutatásban
 • Kínai koronavírus - már Ausztráliában is megjelent
  Kínai koronavírus - már Ausztráliában is megjelent
 • Halálos baleset - leégett egy munkásszálló Szibériában
  Halálos baleset - leégett egy munkásszálló Szibériában
 • Vízválság - nemzetközi ötletverseny a megelőzésért
  Vízválság - nemzetközi ötletverseny a megelőzésért
 • Tovább romlott a levegő minősége - Fehérváron még mindig elfogadható
  Tovább romlott a levegő minősége - Fehérváron még mindig elfogadható
 • Átalakulás - létrejön a Budapest Fejlesztési Központ
  Átalakulás - létrejön a Budapest Fejlesztési Központ
 • Így készül a jó kocsonya
  Így készül a jó kocsonya
 • Teljes útzár az M7-esen, összeütközött két autó
  Teljes útzár az M7-esen, összeütközött két autó
 • Csökkennek a felvételi ponthatárok
  Csökkennek a felvételi ponthatárok
 • A NAV nem veszi figyelembe a hétfői határidőt a KAÜ-rendszer problémája miatt
  A NAV nem veszi figyelembe a hétfői határidőt a KAÜ-rendszer problémája miatt
 • Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában
  Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában
 • Banksy kiállítás lesz Budapesten.
  Banksy kiállítás lesz Budapesten.
 • Megkezdődött a balatoni nádaratás
  Megkezdődött a balatoni nádaratás