Partly cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Nézz már fel a telefon mögül, ember!

Nézz már fel a telefon mögül, ember!
Manapság a baráti találkozók kilencven százaléka telefonnal a kézben zajlik (Fotó: pixabay.com)

És ez nem csak a telefonfüggőknek általában, hanem kicsit magamnak is szól, ugyanis a minap azon kaptam magam, hogy bármennyire is próbálkozom, egyszerűen nem tudom levenni a szemem arról az átkozott kijelzőről! És ha szándékosan másfele irányítom a tekintetemet, miután - körülbelül két másodperc után - elveszti vonzalmát az újonnan megismert eszköz, azon nyomban a mobil után nyúl a kezem. Kérdem én: nooormális?

Megvan azaz érzés, amikor hirtelen nem találod a telefonod, és ilyenkor lábon hordasz ki egy miniszívrohamot?

Na, az én olvasatomban itt kezdődnek a problémák. Nyilván a mai rohanó és felgyorsult világban rendkívül fontos, hogy minden szituációban a kezünk ügyében legyen a mobilunk, ugyanis mindent minimum tegnapra akarunk, de ennyire azért nem kéne rápörögni a hiányára, hiszen az esetek többségében éppen a másik kezünkkel tartjuk a fülünkhöz. Higgyétek el, több ilyet láttam már.

És amúgy, ha véletlenül egy emelettel lejjebb/feljebb vagy a munkahelyünkön felejtettük, akkor mi van? Nem szakad össze az univerzum, bár azt aláírom, hogy sokan sokként élik meg a telefonjuk nélkül eltöltött időt. Ilyenkor - akár pár perces kihagyás után is - olyan érzés kerülgeti az embert, mintha világrengető eseményekről maradt volna le.

Pedig a valóságban éppenhogy csak nem látunk egy-két olyan posztot, amelyben valaki azt osztotta meg, milyen az időjárás kint (mintha mi magunk nem látnánk), vagy éppen a mosdó felé igyekszik, hogy elvégezze mindenki számára fontos teendőit. Ezek amúgy kit érdekelnek?

Igen, ezt teszi velünk a mobilfüggőség. És bármennyire tudom, hogy én is nyakig benne vagyok, gusztustalannak érzem. Tisztában vagyok vele, rendkívül kényelmes pillanatok alatt mindent elérni egy eszközről, kezdve a céges levelezéstől a baráti csevejeken át a karácsonyi ajándékvásárlásig, de ez pont azt eredményezi, hogy egy huszárvágással személytelenné válik minden, amihez úgymond közünk van. És ez sok esetben odáig fajulhat, hogy aki túl sokat kommunikál a világhálón, egyszerűen nem tud mit kezdeni a face to face találkozókkal, kényelmetlenné válik számára, hogy értelmes mondatokat formálva nyissa ki a száját. Szerencsére ez az idősebb generációknál már annyira nem figyelhető meg, na, de mi a helyzet a fiatalokkal?

A személytelen beszélgetéseknek hála nem mindig tudják elcsípni, hogyan is kéne beszélni a hús-vér emberekkel, és véleményem szerint - nyilván sok minden egyéb tényező mellett - a mobilfüggőség is nagyban befolyásolhatja a tisztelet hiányát az interakciók során.

Mert, ha a kommentszekciókban simán leparasztozhatnak valakit, akkor mi tiltja nekik, hogy az utcán is megtegyék ugyanezt?

Kicsit elkalandoztam, így ismételten személyesebb vizekre terelném a témát: amióta felfedeztem, hogy idióta módon újra ráfüggtem a telóra (akkor volt még egy ilyen korszakom, amikor megjelentek az első okostelefonok), azóta folyamatosan tesztelgetem magam, meddig is bírom pötyögés nélkül. És hát nem túl sokáig. Szerencsére velem ez "csak" akkor fordul elő, ha úgymond egyedül vagyok, és nincs kihez szóljak, ám akkor viszont megállás nélkül nyüstölöm a pokoli masinát: mindig találok olyan teendőt, amelyhez okvetlen a telefonon való krúzolás a legmegfelelőbb eszköz.

Sőt, belsős újságírói információ (!!!): még a cikkeimet is a mobilomon írom, mondván így sokkalta könnyebben jön az ihlet, mert piciben és egyben látom a szöveget. Pedig ez butaság (csak hát az a fránya kényelem), és hosszútávon a szemem fogja bánni (vagy már bánta?), ugyanis a folyamatos közeli fókuszálás brutális módon rontja a látást is. És akkor most gondoljatok, azokra a gyerekekre, akik apró koruk óta a telefonon legeltetik a szemüket.

Tudom, kettős a mérce, ugyanis haladni kell a korral, de pici odafigyeléssel meg lehet találni az aranyközéputat a mobilozás és a klasszikus játékidő között. Így lényegében a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad.

Az utolsó gondolatom a városban mászkálva jutott eszembe, ahogy egy hosszú séta alkalmával átszeltem két-három parkot. Szerintetek mit láttam? Mindenki egytől-egyig azt a nyomorult telefont bújta. Sőt, nem viccelek, egy tizenéves srác neki is zúgott az egyik villanyoszlopnak. Az volt az a szégyenteljes pillanat, amikor elhatároztam, hogy megírom ezt a cikket. Érted? NEKIMENT AZ OSZLOPNAK TELEFONOZÁS KÖZBEN. Majd mintha mi sem történt volna, ugyanúgy lehajtott fejjel bandukolt tovább. Ki tudja, hogy mi történik vele legközelebb?

És ha már az nem érdekli, hogy valaki elüti, akkor szerintetek az fogja, hogy vezetés közben ne nyomkodja azt a szánalmas ketyerét? Biztos vagyok benne, ti is hallottatok arról, ahogy egy-két halálos közlekedési baleset után, kiderült, a sofőr azért nem tudott száz százalékban az úttestre figyelni, mert közben élőben közvetítette a Facebookon, hogy mekkora nagy király a száznyolcvanas tempójával. Borzasztó.

Nem, nem, és nem... az emberek nem tanulnak.

 

Ezzel az írással nyilván csak a felszínt kapargatom, és hatalmas tisztelet a kivételeknek, de bizonyára ti is észrevettétek, hogy valós és óriási problémáról beszélek.

Szóval tegyétek le azt a telefont, nézzetek ki mögüle, és éljétek meg a pillanatokat! Tudom, hogy nehéz, de ha egyszer elhatározzátok magatokat, akkor higgyétek el, sokkal teljesebb lesz az életetek!

Végezetül pedig mutatok egy videót, amely bár kicsit túlzóan, de tökéletesen bemutatja a telefonfüggők életét:

Van véleményed? Írj kommentet a cikk alatt vagy a Facebookon!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
  Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
 • Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
  Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
 • Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
  Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
 • Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
  Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
 • Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
  Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
 • Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
  Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
 • Lakóház gyulladt ki Kulcson
  Lakóház gyulladt ki Kulcson
 • Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben
  Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben

Eseménynaptár

 • Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
  Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
 • Átalakul a társadalombiztosítás
  Átalakul a társadalombiztosítás
 • Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
  Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
 • Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
  Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
 • Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
  Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
 • Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
  Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
 • December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
  December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
 • A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
  A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
 • A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
  A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
 • A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
  A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
 • Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
  Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
 • Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
  Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
 • A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők
  A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők