4 évnél régebbi cikk

Fehérvári edzőcserét hozott a Magyar Labdarúgás Napja - FRISSÍTÉS: régi új edző a kispadon!
Fehérvár Médiacentrum fotója
commons,wikimedia.org
Fehérvári edzőcserét hozott a Magyar Labdarúgás Napja - FRISSÍTÉS: régi új edző a kispadon!

Az Aranycsapat örökké emlékezetes 6-3-as londoni sikerére emlékezve minden év november 25. a Magyar Labdarúgás Napja. A MOL Fehérvár FC életében épp ez a nap hozott edzőcserét, távozott Marko Nikolics.

"4-2 a félidőben, a végén 6-3"

Talán nincs ember Magyarországon, aki ne ismerné a fenti sorokat, a legendás Aranycsapat londoni diadalát megörökítő klasszikust. Puskásék olyat tettek 1953. november 25-én, amelyre előtte 90 éven át nem akadt példa: legyőzték, mit legyőzték, rendesen elpáholták a hazai pályán 90 éve veretlen angol válogatottat.

MAGYARORSZÁG–ANGLIA 6:3 (4:2).
1953. november 25. London, Wembley-stadion.
Góllövők: Hidegkúti (1., 22. és 53.), Puskás (25. és 29.), Bozsik (50.), ill. Sewell (14.), Mortensen (38.), Ramsey (57. – 11-esbõl).
Játékvezető: Leo Horn (holland), 105 ezer néző.

MAGYARORSZÁG: Grosics (Gellért)–Buzánszky, Lóránt, Lantos– Bozsik, Zakariás–Budai, Kocsis, Hidegkúti, Puskás, Czibor. Tartalékok: Várhidi, Kovács I, Sándor, Csordás, Palotás.
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv.

ANGLIA: Merrick–Ramsey, Johnston, Eckersley–Wright, Dickinson–Matthews, Taylor, Mortensen, Sewell, Rob. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom.

Maga a mérkőzés az 1952-es olimpiának volt köszönhető. Helsinki labdarúgó pályáin Sir Stanley Rous, az Angol Labdarúgó Szövetség vezetője elismerően csettintett a magyar válogatott játékát látva, majd rögvest meg is hívta nemzeti együttesünket Londonba, az "évszázad mérkőzésére". Az eredmény ismert, Puskásék oktattak, mire Sir Stanley Rous elismerte, nem volt kérdéses a győztes kiléte: "Tanulságos volt számunkra a mérkőzés és nem szégyenlünk tanulni a tanítványoktól. A magyarok új elemeket vittek a labdarúgásba és ezzel jelentősen előbbre vitték a sportág fejlődését."

A nagy győzelem a magyar labdarúgás egyik meghatározó sikere, nem véletlen, hogy e nap lett a Magyar Labdarúgás Napja. Puskásék közel jártak hozzá, hogy más dátum legyen a hazai foci legfényesebb diadalának napja, ám 1954-ben elveszítették a világbajnoki döntőt a nyugatnémetek ellen, így a 6-3 maradt számunkra az évszázad mérkőzése, a magyar futball aranynapja. A Magyar Labdarúgó Szövetség még 1993-ban nyilvánította november 25-t a Magyar Labdarúgás Napjának.

A sors furcsa fintora, hogy a hétvégi fordulóban a Puskás Akadémia FC-től hazai pályán 3-1-es vereséget szenvedő MOL Fehérvár FC-nél a Magyar Labdarúgás Napja edzőbuktató nap lett. A klub szűkszavú közleményben tudatta, közös megegyezéssel szerződést bontott Marko Nikolics vezetőedzővel. Nikolics 2017 júniusában lett a Vidi vezetőedzője, abban a szezonban bajnoki címet nyert a csapattal, majd a következő idényben az Európa-liga csoportkörébe vezette a piros-kékeket. A mostani idényben azonban nem ment a jelentősen megerősített gárdának, kiesett az EL-kvalifikációjában és a bajnokságban is nem várt kudarcokat élt meg a MOL Fehérvár FC.

A klub kora délután megnevezte meg Marko Nikolics utódját: Joan Carrillo vette át az első csapat irányítását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek