Cloudy1 °C
2020. január 26. vasárnap Vanda
Menü

Az embert nézzük, ne a betegségét! - Karácsonyi készülődés demenciával élő családtaggal

Az embert nézzük, ne a betegségét! - Karácsonyi készülődés demenciával élő családtaggal
Az embert nézzük, ne a betegséget (Fotó: flickr.com)

Az adventi rohanásban sokszor elfelejtjük, hogy miről szól a karácsony, a szeretet ünnepe. A családi együttlét meghitt, vidám pillanatairól, az örömről, a vidámságról, amikor mindenki az ünnepre készülődik. Mindenki részt vesz a karácsonyfa díszítésben, az ünnepi étel elkészítésben és az esti közös ünneplésben. Ha a családban demenciával élő is van, állapotától függően ő bevonható az ünnepi készülődésbe.

A demencia szellemi leépüléssel járó betegség, tünetei közé a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. Előfordulása az öregedő társadalmakban a kor előrehaladtával arányosan nő. A WHO előrejelzése szerint 2030-ra megduplázódik, 2050-re megtriplázódik a demenciával élő betegek száma a világon. Magyarországon a fellelhető tanulmányok szerint 100-500 ezer közé tehető a számuk, de pontos adatok nincsenek arra vonatkozóan, hány családot érint a betegség.

A demenciával élő családtagok gondozása a hozzátartozóktól együttérzést, empátiát és időt követel. A betegek személyiségváltozását, a valóságtól való eltávolodását nehéz kezelni és elfogadni, de nagy segítség a mindennapokban, ha minél több tudást szereznek a hozzátartozók a betegségről.

Tudatában kell lenniük, hogy a demenciában szenvedő személyisége ugyan megváltozik, de belül, a mélyben ugyanaz az ember marad, még akkor is, ha furcsán viselkedik, nem ismeri fel szeretteit, vagy akár ellenük fordul.

Nagyon lényeges, hogy aki a családban a beteget ápolja, ismerje jól az ő korábbi életútját, mindenkor élettapasztalattal rendelkező felnőttnek tekintse, aki mögött egy megélt élet áll.

Egy elfogadó családban folyamatosan figyelnek a demenciával élő hozzátartozóra, felmérik, melyek a megőrzött képességek, amelyekre építhetnek, és ezeket a képességeket működtetik. Kiváló lehetőség ehhez az ünnepekre való készülődés, amellyel segíthető a demenciával élő családtag aktivizálása. Néhány ötletet szeretnénk megosztani, amelyekkel a demenciával élő családtag is megéli a fontosság örömteliségét, a személyes részvétel és siker örömét.

Az ünnepvárás időszakában egy adventi koszorú készítése is lehet egy közös program, a mézeskalács és a karácsonyi bejgli sütése aktív elfoglaltság, amelynek során a demenciával élő családtagnak és magunknak is vidám pillanatokat szerezhetünk.

A fenyőfadíszek készítése kreativitást igényel, ugyanakkor gondolkodásra és beszélgetésre, a régi idők felidézésre ad lehetőséget. A fenyőfa díszítése kellemes hangulatot teremt, derűssé teszi a családot. Az ünnepi vacsora készítésében való segítség, akár zöldségtisztítás, burgonyahámozás, panírozás, mind foglalatosságot, „hasznosságérzést” jelent a demenciával élő számára.
Karácsony este az ünnepi fények és a gyertyagyújtás mellett a közös éneklés, zenehallgatás, közös zenélés a demenciával élő személy számára feszültségoldó. Sokszor azok a betegségben szenvedők is bátran énekli a karácsonyi énekeket, akik alig szólalnak meg a hétköznapokban.

Nem szabad elfelejteni, hogy a demenciával élő családtag számára a karácsony ugyanolyan nap, mint a többi, még ha pillanatokra ki is tudjuk billenteni ebből az állapotból a készülődéssel. Ezt a tényt többnyire nehezen fogadják el a többi hozzátartozók, ezért mindenféle ajándékkal igyekeznek kedveskedni.

Fontos, hogy olyan ajándékot adjunk, amellyel állapotához mérten boldog pillanatot okozhatunk számára és magunknak is. Ám ne legyenek elvárásaink ajándékozáskor, mert lehet, hogy nem tudja kifejezni, mit érez, nem fogja érteni, mi történik vele, és rövid időn belül nem is fog emlékezni arra, hogy ajándékot kapott. Mégis pár pillanatra felidéztethetjük vele az emlékeit, amellyel örömet és felejthetetlen pillanatot szerzünk magunk és hozzátartozónk számára is.

De mi is lehet az az ajándék, amely emlékeket idéz? Legtöbbször apróságnak tűnik, mégis örömet hozó egy-egy múltidéző kedvesség.

Felújíthatunk egy régi kedvenc tárgyat vagy hasonlót vásárolhatunk (pl. rádió, régi fotel vagy dísztárgy, esetleg egy gyerekkori baba, régi ruha, otthonka).
Összeállíthatunk szeretett slágereiből, nótáiból, zenéiből cd lemezt, amelyet lejátszhatunk, de kedvenc filmjeit, tévéműsorait is felvehetjük és együtt nézhetjük az ünnepek alatt.
Fotóalbumot készíthetünk, amelyben a gyerekkorától kezdve, különböző életszakaszokból válogatunk képeket, illetve a családról és közös eseményekről is tehetünk bele fotókat.
Ajándékozhatunk parfümöt, ha emlékszünk a kedvenc illatára, amit gyakran használt.
Készíthetünk olyan süteményt, ami emlékezteti a régi időkre, elővehetjük a nagymama szakácskönyvét is. (pl. zserbó, hókifli, kalács, beigli).


És ami a legfontosabb, az ünnepek alatt is figyeljünk arra, hogy demenciával élő családtagunk addigi szokásait, kedvelt szabadidős tevékenységeit, megszokott napirendjét továbbra is megtarthassa.

Az embert nézzük, ne a betegségét! - Karácsonyi készülődés demenciával élő családtaggal

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Ma emelik ki teljesen a vízből a Szőke Tisza gőzhajót
  Ma emelik ki teljesen a vízből a Szőke Tisza gőzhajót
 • A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott az ENSZ-főtitkár
  A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott az ENSZ-főtitkár
 • Januári séta és naplemente az Aranybullánál – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Januári séta és naplemente az Aranybullánál – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Hullan Zsuzsa fotókiállítása a Vörösmarty Színházban
  Hullan Zsuzsa fotókiállítása a Vörösmarty Színházban
 • Nőtt a perui gázszállító teherautó balesetében meghaltak száma
  Nőtt a perui gázszállító teherautó balesetében meghaltak száma
 • A bozóttüzek nyomták rá bélyegüket Ausztrália napjának megünneplésére
  A bozóttüzek nyomták rá bélyegüket Ausztrália napjának megünneplésére
 • A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését tervezik
  A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését tervezik
 • A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
  A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája

Eseménynaptár

 • Azonnali utalások rendszere március 2-tól működik
  Azonnali utalások rendszere március 2-tól működik
 • Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást
  Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást
 • Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja
  Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja
 • Sikeres volt a Backstage című program
  Sikeres volt a Backstage című program
 • Felrobbant egy hanggránát egy szurkoló kezében
  Felrobbant egy hanggránát egy szurkoló kezében
 • Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak
  Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak
 • 56-ra emelkedett az új típusú koronavírus halálos áldozatainak száma
  56-ra emelkedett az új típusú koronavírus halálos áldozatainak száma
 • Eredményesek voltak a fővárosi razziák itthon
  Eredményesek voltak a fővárosi razziák itthon
 • Tovább nőtt a földrengés áldozatainak a száma Törökországban
  Tovább nőtt a földrengés áldozatainak a száma Törökországban
 • Erősen felhős, borult, párás, ködös idő várható
  Erősen felhős, borult, párás, ködös idő várható
 • Itthon egyre gyorsabban terjed az influenza
  Itthon egyre gyorsabban terjed az influenza
 • Korlátozások Kínában
  Korlátozások Kínában
 • HÍRADÓ 2020. január 25.
  HÍRADÓ 2020. január 25.