4 évnél régebbi cikk

Fürdőzés a tóban – január elsején
Fürdőzés a tóban – január elsején

Hárman is megmártóztak január elsején a Bodajki-tóban. Pirik Gyula, Fogarasi Zoltán és Ertl Judit szabadban történő úszással köszöntötte az újévet.

„Fogarasi Zoli sporttársam – velem ellentétben – rendszeresen megmártózik a bodajki tófürdőben a hűvösebb napokon. Az ő invitálására döntöttem úgy, hogy idén én is veszek itt egy frissítő fürdőt.” – mesélte a csobbanás után Pirik Gyula – „Zoli rendszeresen fut, úszik, és sikeresen teljesítette a nagyatádi ironman távot is. Kitartó és eltökélt ember, így egy percig se haboztam, amikor megtudtam, hogy mire készül. Velünk tartott még Ertl Judit is, aki előtt le a kalappal mert nem készült ilyen hosszú - kicsit több mint 10 perces – fürdőzésre, ám végig kitartott és csak annyit mondott: "Együtt jöttünk be, együtt megyünk ki." Pedig igencsak fázott szegény.”

A fehérvári sportoló először csak ismerkedett a vízzel: combig sétált bele, majd kijött a tóból, s újra visszatért a hullámok közé. Szerencsére napos idő volt, a víz hőmérséklete tíz fok körüli.

Az ilyen hideg vízbe merüléskor az az érzése támad az embernek, mintha minden szerve hirtelen lelassulna.” – mondta – „Lehet, hogy kicsit furcsán hangzik, de ez nagyon kellemes érzés. Legalábbis nekem. Mondjuk én könnyen beszélek, mert nem vagyok fázós és kicsit más aspektusban kezelem a hideg fogalmát. Én télen is kimegyek az utcára rövid nadrágban, pólóban egy rövidebb távot megtenni, s egyáltalán nem fázok. Ha pedig edzek, akkor kifejezetten a hidegben érzem jól magamat, az hűt le.”

Bevallása szerint nem maga a fürdőzés volt „kellemetlen”, hanem a vízből való kijövetel utáni állapot.

Miután azt gondolod, hogy már végeztél és úgymond minden kerek, na, akkor kezdesz el fázni. Persze, ez se tart sokáig, de a szervezet azért küzd rendesen, hogy helyre billentse a hőháztartást. Természetesen ezek csak az én tapasztalataim, mindenki másként éli meg az ilyen szélsőséges helyzeteket.”

A fürdőzés után - mivel a levegő hőmérséklete öt fok volt - gyorsan megtörölközött a három vállalkozó kedvű sportbarát, majd Gyula és Zoli rutinosan felöltözött – Juditnak pedig Zoli párja lóbalzsamot ajánlott a regenerációhoz. A szervezet ugyanis a fontosabb szervek védelme érdekében hőt kezd elvonni a végtagoktól, és Judit lába eléggé kihűlt. A krémnek és a meleg zokninak köszönhetően azonban ez a probléma hamar megoldódott.

„Hogy miért mártóztunk meg a vízben? Erre nem igazán van ésszerű magyarázat. Talán a határaink feszegetése miatt, vagy azért, mert el akartuk hagyni a komfortzónát és meg akartuk ismerni testünket, teljesítőképességünket. Vagy csupán magunkat szórakoztatjuk ezekkel a dolgokkal és ezáltal összekovácsolódunk, mert látjuk, hogy nem egyedül vagyunk "bolondok".” – vallotta be Gyula – „Én kifejezetten szeretem az ilyenfajta megmérettetéseket és szerencsésnek tartom magamat, mert ismerhetek Zolihoz és Judithoz hasonló embereket, akik inspirálnak és megerősítenek abban, hogy jó dolog mindig valami újat, valami nem szokványosat kipróbálni. Természetesen fogunk még együtt fürdeni és ezzel nem feltétlenül várjuk meg a strandszezont.”

Borítókép: Frey Szilvia
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek