Cloudy15 °C
2020. szeptember 30. szerda Jeromos
Menü

Játék: ennél agyafúrtabb fejtörővel biztos nem találkoztatok - mikor van Cili születésnapja?

Olyan szöveges matematika feladvánnyal készültem nektek, amely bár alsó tagozatos tanulók dolgozataiban köszön vissza, rendesen megdolgoztatta az agytekervényeinket. A kérdés egyszerű: mikor van Cili születésnapja? A válasz viszont már annál bonyolultabb, főleg, mert azt az érzést kelti, hogy egyáltalán nincs mibe kapaszkodni.

A napokban olyan feladatra bukkantam az interneten, amely első blikkre egyáltalán nem tűnt kihívásnak. Arra gondoltam, hogy majd gyorsan elolvasom és pikk-pakk rávágom a megfejtést. Persze Cili nem árulta el egykönnyen, hogy mikor is van a születésnapja.

Csűrtem-csavartam, de csak nem jutottam közelebb a megoldáshoz, vagyis utólag kiderült, hogy igen, ám hogyan és mit csináltam, azt már egyáltalán nem tudtam megindokolni. Úgy is mondhatni, hogy ráéreztem.

A trükkös feladat angol változatát még 2015-ben kapta fel a világsajtó, amikor is szingapúri iskolások matematika feladatsorában arra voltak kíváncsiak a dörzsölt tanárok, hogy mikor is van egy bizonyos Cheryl születésnapja.

Persze ámultak-bámultak a népek, hogyan képesek 14-15 évesek megoldani ezt a cseppet sem könnyű példát, azóta pedig szinte minden országnak megszületett a térségben divatos nevekkel ellátott verziója.

Ha minden megvan, akkor mutatom, hogyan néz ki a magyarországi matekpélda, és kicsit lejjebb a megoldást is megtaláljátok, de csak akkor kattintsatok rá, ha teljesen elvesztetek a mondatokban.

Feladat

Albert és Béla nem sokkal ezelőtt ismerkedtek meg Cilivel, és arra kíváncsiak, hogy a lány mikor ünnepli a születésnapját. A lány nem árulja el, csak tíz lehetséges dátumot mond. Ezek a következők: május 15., május 16., május 19., június 17., június 18., július 14., július 16., augusztus 14., augusztus 15. és augusztus 17.

A lány még azt is megtette, hogy az egyik fiúnak elárulta a hónapot, a másiknak a napot. Ezek után Albert azzal állt elő: "Nem tudom, mikor van Cili születésnapja, csak ezt tudom, hogy Béla sem tudja." Erre Béla: "Először én sem tudtam, de már tudom."

Nos, mikor van Cili születésnapja?

Megoldás

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Tovább nőtt a foglalkoztatottság
  Tovább nőtt a foglalkoztatottság
 • Megrendezik a Cannes-i Filmfesztivált
  Megrendezik a Cannes-i Filmfesztivált
 • Tisztifőorvos - kedvező a járvány dinamikája
  Tisztifőorvos - kedvező a járvány dinamikája
 • Koronavírus - októberben is marad a határzár
  Koronavírus - októberben is marad a határzár
 • Kötelező lázmérés - felkészültek a fehérvári iskolák
  Kötelező lázmérés - felkészültek a fehérvári iskolák
 • Várja a kérdéseket a kamara
  Várja a kérdéseket a kamara
 • Laptopot adományozott a Vigyázó Kéz Egyesület
  Laptopot adományozott a Vigyázó Kéz Egyesület
 • Maroshegyen lesz az elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnep
  Maroshegyen lesz az elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnep

Eseménynaptár