4 évnél régebbi cikk

Jövőre 289 ezer forint lesz a legalacsonyabb fizetés a magyar Tescókban
Fehérvár Médiacentrum fotójaJövőre 289 ezer forint lesz a legalacsonyabb fizetés a magyar Tescókban

2021. február 28-ig két lépésben 289 ezer forintra emeli az elérhető legalacsonyabb bércsomagot a magyar Tesco. A kiskereskedelmi lánc a mostani emelésekkel együtt több mint 7,3 milliárd forintot fordított béremelésekre az elmúlt két évben.

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében, írja az MTI.

A társaság és a két szakszervezet szerdai közös közleménye szerint az áruházlánc emellett 2020-ban is több mint 4 milliárd forintot biztosít az egyebek mellett gyermekvállalási és beiskolázási, jubileumi, egészségügyi és szociális elemeket is tartalmazó juttatási csomagra.

A legalacsonyabb elérhető bércsomag - amelynek részei az alapbér, a cafeteria és az átlagos pótlékok - bruttó 275 ezer forint lesz az idén március és augusztus között, majd szeptember és jövő február 28-a között bruttó 289 ezer forintra emelkedik.

Az évi több mint 4 milliárd forintos juttatási csomag keretében a Tesco a többi között díjazza a jubiláló munkatársakat, babacsomaggal köszönti a friss szülőket, beiskolázási támogatást és extra szabadnapot nyújt az iskolások szüleinek, nyári tábort szervez, évente megrendezi a Tesco családi és sportnapokat, karácsonyi és húsvéti utalványt ad, valamint a Tesco Angyal Alapítványon keresztül anyagilag támogatja a bajba jutott kollégákat.

Az áruházlánc aktívan támogatja a munkatársak szakmai fejlődését, karriercéljait is. Tavaly csaknem 200 millió forintot fektettek képzésekbe, így több mint 3400 munkatárs vett részt a Tesco Akadémia ingyenes, munkaidőben végezhető kurzusain, OKJ-s és államilag elismert más képesítést adó tanfolyamain.

A mostani emeléssel együtt a Tesco az elmúlt két évben több mint 7,3 milliárd forintot fektetett a munkatársak bérének növelésébe - idézi a közlemény Pártos Zsoltot, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatóját.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke kiemelte, hogy a szeptemberi emelés után az alapbér már jó kiindulási alap a jövő évi bértárgyalásokhoz, emellett a Tesco a karácsonyi utalvány mértékét is 10 ezer forintra emelte.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, nagy eredménynek tartja, hogy a munkatársak 85 százalékát érintő bérfejlesztés szeptembertől minimum 10 százalékos lesz.

Korábban több kiskereskedelmi lánc is nyilvánosságra hozta már a 2020-tól érvényes legalacsonyabb fizetéseit. Ezek szerint az Auchannál egy árufeltöltő munkakörben foglalkoztatott, magasabb szaktudással rendelkező áruházi munkatárs havi bruttó alapbére 280 ezer forint, a Lidlben a bolti eladók kezdő havi bruttó járandósága 280 ezer és 301 ezer forint között alakul, az Aldi a bolti és logisztikai dolgozók bérének emelésével párhuzamosan 1 100 000 forint fölé emelte a 8-9 hónapig tartó betanulási időszak után kezdő menedzseri fizetéseket, míg a Sparnál az elérhető legalacsonyabb bruttó alapbér a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a próbaidő alatt 235 ezer forint, próbaidő után 245 ezer forint.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek