4 évnél régebbi cikk

Sorozatnéző Kisokos - avagy hogyan érdemes ledarálni kedvenc szériáitokat?
·Filmvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Sorozatnéző Kisokos - avagy hogyan érdemes ledarálni kedvenc szériáitokat?
·Filmvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Biztos veletek is előfordult már, miután megjelent húszezer éve várt, kedvenc sorozatotok új évadának első része és azonnal beszippantottak a látottak, majd megőrültetek, hogy csak egy kósza pillantást is vethessetek a következő etapra. Igen ám, de jó esetben is kerek egy hetet kell időzni. A Netflixnek köszönhetően viszont már nem kell a falat kaparni a várakozástól, ugyanis a médiaszolgáltató egy az egyben felpakolja az évadok összes epizódját a kínálatába. Na, de vajon melyik módszer éri meg a legjobban? Egyszerre vagy beosztva?

Manapság már mindenkinek van legalább egy (jó esetben több) olyan sorozata, amelyet bárhol és bármikor képes lenne újra végignézni, ugyanis olyannyira a szívéhez nőttek a karakterek, hogy - mint egy régi ismerőst - jól esik néha meglesni, mi van velük.

Nos, én is így vagyok ezzel, ám míg kezdetben csak két-három sorozatra tekintettem így, addig ma ez a szám már bőven tíz fölött van és a manapság egyre trendibb sorozatgyártásnak köszönhetően nem látom a végét.

Sorozatos pályafutásomat még gyerekkoromban természetesen a Dragon Ballal kezdtem, majd hétvégi rajzfilmáradatnak köszönhetően (egy héten itt két résszel lettél gazdagabb) már Az oroszlánfejű király, a Pokémon és a Beyblade is kihagyhatatlannak számított, konkrétan szívtam a fogam, ha valami miatt nem láthatom őket, ugyanis akkoriban nem volt lehetőség az újbóli meglesésre: magyarán ha nem láttad, jól megszívtad!

Aztán ahogy felnőttem, elhagytam a sorozatokat, és a filmek világában próbáltam szerencsét, ennek köszönhetően pedig nem értettem, hogy mit esznek az emberek a hétről-hétre jelentkező A szökésben - ekkor még lényegében azt a sorozatot nézted, amit a televízió adott, ugyanis az internetet főleg csetelésre használtuk és választék sem nagyon volt.

Szóval mi ez a sorozatmánia és mi értelme van annak, hogy hetente leshetek meg egy epizódot?

Egy véletlennek köszönhetően aztán belenéztem A szökés éppen aktuális részébe, majd a következőbe is, a harmadikat meg már úgy vártam, mint a messiást, közben pedig folyamatosan azon járt az agyam, hogyan folytatódik a széria.

Na, pont ebben rejlik a sorozatok esszenciája, amelyet a közelmúltban a Trónok harcával maxoltam ki a leginkább: azaz annyi teóriát, illetve elemzést olvastam és néztem meg, hogy már a könyökömön jöttek ki a karakterek, sok esetben pedig konkrétan előre kitaláltam, mi fog történni a soron következő etapokban.

Majd egyszer csak berobbant a Netflix és lapot húzott tizenkilencre: erre a látszólag tökéletesen működő rendszerre azzal próbált rálicitálni, hogy az égisze alatt készülő szériákat nem hetente vagy naponta, hanem a megjelenésük napján egy az egyben megkapják a nézők. Azaz nincs több körömrágás, a rajongók akkor és úgy leshetik meg kedvenc sorozataikat, ahogy csak akarják. Ha úgy tetszik, akkor egyben, ha pedig úgy, akkor napi, kétnapi, heti lebontásban. Na, és itt kezdődnek a problémák.

Először is szeretném leszögezni, hogy nekem nincs semmi bajom ezzel a fajta rendszerrel, sőt, ha tehetem, azon nyomban ledarálom kedvenc sorozataim új évadait, ahogy megjelennek. Viszont az utóbbi időben egyre inkább azon kaptam magam, hogy már nem egy, hanem kettő vagy három éjszakát is rászánok az új etapokra, ugyanis így sokkal jobban el tudok merülni az élményben.

Ez olyan, mintha könyvet olvasnék: biztos ti is tapasztaltátok már, ha gyorsan elolvastok egy regényt, akkor nem tudjátok annyira beleélni magatokat a történetbe, ha viszont minden napra csak néhány fejezetet hagytok, akkor több időtök van megemészteni az olvasottakat és így sokkalta mélyebb nyomot hagy bennetek a történet.

Na, a sorozatokkal kapcsolatban is ugyan ez a gondolat fogalmazódott meg bennem: imádom, ha úgy tartja kedvem (és általában igen), akkor simán végigpörgethetem egy szériát úgy, hogy nem kell heteket várnom a csattanókra, ám ezzel olyan gyorsan elfelejtem a látottakat, mint amilyen sebességgel pakoltam be egymás után az epizódokat. 

Nem beszélve arról, amit már korábban is írtam, hogy amíg várakozom a következő részekre, addig bőven van időm újra és újra átrágni magam az eddig látottakon, így különböző elméletekkel és konteókkal is előrukkolhatok, ám a netflixes módszerrel jó esetben csak arra hagyok időt, hogy feltankoljam a kifogyott sorozatos túlélőkészletet.

Persze az is lehet egy megoldás, hogy nem fogyasztom ilyen mohón a szériákat, de most tegyétek a szívetekre a kezeteket: ki az, aki ha teheti, nem darálja le kedvenc sorozatának új évadát? Ugye, hogy ugye.

Na, most ti jöttök, tegyetek igazságot! Szerintetek hogyan érdemes sorozatokat nézni? Egyben vagy beosztva?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek