3 évnél régebbi cikk

Karanténsportok, avagy a magányos mozgás művészete
Karanténsportok, avagy a magányos mozgás művészete

Vége a baráti fociknak, egyesületi formában sincsenek edzések, a sportos életmód híveit komoly kihívás elé állítja a veszélyhelyzet. Pedig sokan vannak, és nem szívesen mondanak le a mindennapos mozgásról. Mindenről nem is kell. 

A sportolásra alkalmas és méltán népszerű közparkokat bezárták, természetesen a tömeges együttlét megakadályozása érdekében. Így jelenleg a Bregyóban vagy a fitnesz parkokban, játszótereken nem edzhetünk, de a Fehérváron is az egyik legnépszerűbb szabadidős sport, a futás azért továbbra is űzhető. A szabadban lehetőleg egyedül, illetve más futóktól távolságot tartva mozogjunk. Hasonló a helyzet a kerékpározással, az eszközt (és sportruházatot) persze otthon nem árt gyakran fertőtleníteni, mosni. A zárt térben végzett edzéslehetőségek között is ott a futás és kerékpározás, persze szobabiciklin, futópadon, ha valakinek van ilyen otthon. Edzőtermet ugyanis nem fogunk nyitva találni ilyen célra.

De az otthon végzett sportolás tekintetében aligha ezek lesznek a legjellemzőbbek. A komolyabb „eszközparkot” nem igénylő mozgások annál inkább! Tornázni bárki tud, akár korábban, társaságban végzett programját folytatva, akár egyéni „tanrend” szerint, segítséget az interneten bőven találni. Önszerveződő online csoportokról is hallani, legyen szó tornáról vagy jógáról, ezeket érdemes a közösségi oldalakon keresni.

– A jóga pont olyan mozgásforma, amit otthon, egyedül is lehet végezni. Nem kell más, csak egy jógaszőnyeg, kényelmes ruha. Vannak könnyű alapgyakorlatok, ezeket az interneten meg lehet találni, persze van néhány olyan is, amitől óvnék egy kezdő jógázót. De az alapgyakorlatokat és a relaxációt egy kellemes zene mellett mindenki el tudja végezni. A jóga segít a vérkeringés felgyorsításában, ugyanakkor a relaxáció során az idegrendszer lenyugtatásában is. A hormonrendszert átmozgatja, és a nap bármelyik szakaszában végezhető – mondja Müller Judit jógaoktató, aki szerint egy köntös kötője vagy egy vastag könyv helyettesítheti otthon a hagyományosan használt eszközöket, a hevedert és a téglát.

Pletser Ádám egészségtan tanár, többszörös fitnesz-bajnok azt mondja, most mindennél fontosabb dologra tanít mindenkit a vírus: hogy az egészségünkért és az immunrendszerünkért minél többet meg kell tenni, ennek pedig része a sport. Az élekor előre haladtával még inkább, hiszen a mozgás a prevenció része. Az otthon végzett edzéseknek, legyen szó saját testsúlyos gyakorlatokról vagy súlyzókkal végzett sportról, könnyen elérhető irodalma van.

– Számos gyakorlatsor fent van a világhálón (YouTube, stb.), akiknek van előképzettsége, már járt fitnesz órákra, konditerembe, egyszerűbb dolga van, mert rákeres egy izomcsoportra, amit szeretne karbantartani és edzők által készített videókat talál a portálokon. Itt fontos, hogy olyan videóra dolgozzon az illető, ahol a tréner nyelvét érti, mert a pontos végrehajtás és a sérülés elkerülése miatt fontosak az instrukciók. A kezdőknek, tanácstalanoknak feltétlen javaslom, hogy keressenek fel személyi edzőt – a helyzet miatt sajnos most többen ráérnek – akivel online konzultálhatnak egy-két alkalommal.

A napi bezártság során az edzések unaloműzőek is, arra azonban vigyázni kell, ki mennyit bír. Az otthoni „gyúrás” nem helyigényes, és eszköz sem feltétlenül kell hozzá. Ami mégis, az sokaknak rendelkezésre áll a lakásban, házban.

– Már a saját testsúlyos gyakorlatok is elegendőek tudnak lenni, ha az egy köredzésben vagy intervall edzésben vannak összekötve. Bizonyos izomcsoportok erősítéséhez viszont kiváló lehetőséget nyújtanak a kézi súlyok, annak hiányában ásványvizes palackok. Labda, gumilabda is sok háztartásban van. Ha nagy a tér, akkor pedig ugráló kötél, kertben TRX.

Pletser Ádám hozzátette: a legtöbb edző már most gondol arra, hogy segítse és ötleteket adjon az otthon végezhető mozgásformákhoz. Ezeket a tanácsokat, edzéseket pedig igyekeznek feltölteni a világhálóra.

Borítókép: Pixabay/Kelly Sikkema
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek