3 évnél régebbi cikk

Vörös Zsuzsanna: helyes döntés volt az olimpia halasztása! - A fehérvári öttusa Eb is csúszik
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Vörös Zsuzsanna: helyes döntés volt az olimpia halasztása! - A fehérvári öttusa Eb is csúszik

A 2004-es athéni játékok győztese szerint a jelenlegi helyzetben nem születhetett más döntés. Kérésünkre beszélt arról is, hogyan befolyásolja a járvány az eredetileg június 30-i kezdéssel versenynaptárba kerülő, székesfehérvári felnőtt Európa-bajnokságot.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a házigazda japán kormánnyal a napokban hozta meg döntését, mely szerint a nyári, tokiói olimpia halasztásra kerül. A koronavírus-járvány zilálta világ szinte egyhangúan és helyeslően bólintott a döntés után, hiszen jelen helyzetben kizárt, hogy a sport önfeledt ünnepének számító ötkarikás játékok betöltse királyi szerepét az esztendő sportnaptárában.

A döntéssel a székesfehérvári olimpiai bajnok, a 2004-es athéni játékok női öttusa versenyének győztese, Vörös Zsuzsanna is egyetért. A Volán Fehérvár öttusázóinak szakosztály-igazgatója úgy érzi, észszerű és megfontolt a nyári játékok halasztása.

- Ahogy és amilyen ütemben terjedt a vírus, azt hiszem, más döntés nem születhetett, mint hogy halasztásra kerül a 2020-as tokiói olimpia. Számomra igazából csak az volt a kérdés, hogy milyen hosszúságú lesz a halasztás, pár hónap vagy esetleg egy év. Napról napra alakulnak a hírek, ami bizonyos, hogy jövő nyárig meg kell rendezni. Én úgy tudom, jelenleg talán egy jövő tavaszi olimpia tűnik a legvalószínűbbnek. Remélem, hogy súlyosabb betegségek nélkül átvészeli a szakosztályunk ezt a járványt, mindenki a körülményekhez képest jól lesz, és ha elmúlik ez a járvány, akkor ismételten versenybe tud állni.

Ez utóbbi kijelentés már csak azért is fontos, mert a Volán Fehérvár két kitűnősége, Kovács Sarolta és Demeter Bence már megszerezte a kvótát a 2020-as játékokra. Több hazai és külföldi sportvezető is kiemelte már, a megszerzett kvóták nem vesznek el a halasztás miatt, ugyanakkor Vörös Zsuzsanna elárulta, erről még nem kaptak hivatalos értesítést.

- Hivatalos értesítést még nem kaptunk, annyi jött ki a Nemzetközi Öttusa Szövetségtől, hogy a tervek szerint a világbajnokságot október környékén rendezik meg. Mivel a vírus sok országban még most van terjedési stádiumban, én azon sem csodálkoznék, ha ez a vb még később, novemberben lenne megrendezve. Ha pedig az olimpia tényleg tavasszal lesz, akkor elég gyors és feszes lesz a szezon, ehhez kell majd alkalmazkodnunk, és a versenyzőinket felkészíteni. Nagyon remélem, hogy ez nem zökkenti majd ki őket annyira, hogy ne tudnának jó teljesítményeket nyújtani.

Idén június 30. és július 5. között Székesfehérvár lett volna a házigazdája a felnőtt öttusa Európa-bajnokságnak. A feltételes mód érthető, hiszen az eredeti időpontban biztosan nem lehet megrendezni a kontinenstornát, a Volán-Fehérvár szakosztály-igazgatója elárulta, egyelőre még a járványt övező számtalan bizonytalansági tényező miatt, nincs új időpontja az Eb-nek.

- Az biztos, hogy az eredeti időpontban nem lesz megtartva a székesfehérvári Európa-bajnokság, hiszen a város július 15-ig törölt minden rendezvényt. Alpolgármester úrral és a hazai szövetség főtitkárával már túl vagyunk egy rövid egyeztetésen, de még annyi a bizonytalan tényező, hogy érdemi lépéseket nem tudunk tenni. Székesfehérvár rengeteg nagy versenyt rendezett már, talán nem vagyok nagyképű, ha azt mondom, van rutinunk egy ilyen nagy esemény lebonyolításában. Nem tartom kizártnak, hogy egy rövid felkészülés után kell majd megrendeznünk a kontinenstornát, de képesek vagyunk erre, az önkormányzat támogatja a rendezvényt, a szükséges technikai háttér pedig a hazai szövetség rendelkezésére áll ebben a kérdésben.

Reméljük, a járvány lecsengése után valóban az eddig megszokott magas színvonalú versenyre kerülhet majd sor Székesfehérváron.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek