Partly cloudy16 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü

Koronavírus: péntektől fertőtlenítik a fehérvári idősotthonokat, fotóriport egy kórház intenzív osztályáról - 51. nap

32 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Fejér megyében, vagyis annyit, mint korábban egyszer sem. Május 3-ig biztosan maradnak a korlátozások Magyarországon. Pénteken kezdik a fehérvári idősotthonok fertőtlenítését a katonák. Szombattól kötelező a maszkviselés a városi piacon és a buszokon. Csütörtöki összefoglaló.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). A 116 új esettel 2284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 239 főre emelkedett az elhunytak száma, 390-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 

Fejér megyében 32 emberről derült ki, hogy koronavírusos, vagyis az országos új esetek számának közel egynegyede megyénkhez köthető. Ezzel 213-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma Fejérben. A járvány megjelenése óta egyszer sem nőtt megyénk fertőzöttjeinek száma ennyivel, az eddigi legnagyobb növekedést április 9-ről 10-re jegyezték fel, amikor 17 fővel emelkedett a Fejér megyei koronavírusosok száma. Részletek: Koronavírus: soha nem nőtt még ennyivel Fejérben a fertőzöttek száma, Fehérváron 100 felett lehet az azonosított esetek száma

Május 3-áig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Minden feltétel adott, hogy május 4-étől az érettségi vizsgákat - kizárólag írásban - biztonságos keretek között lebonyolítsák - mondta Gulyás Gergely kérdésre válaszolva. Kitért arra is, hogy március 11. óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt, az üres álláshelyeké pedig 44 ezerre csökkent. (MTI)

Még emelkedő tendenciát mutat a koronavírus-járvány, nem vagyunk a végén, napról napra több a fertőzött - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. A közelgő anyák napja alkalmából Müller Cecília elmondta azt is, hogy az ilyenkor adott virág nem jelent veszélyt. A koronavírus egy légúti vírus, így is lehet elkapni - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a házilag készített pamut maszkokat érdemes hatvan, vagy magasabb hőfokon mosni. (MTI)

Szombattól kötelező lesz az orr és a száj eltakarása a fehérvári buszokon és a városi piacon, pénteken kezdik meg a katonák a székesfehérvári idősotthonok fertőtlenítését, hétvégére ismét szigorít az önkormányzat a kijárási tilalmon - többek között ezek derültek ki Cser-Palkovics András szokásos napi tájékoztatójából. A polgármester posztját itt lehet elolvasni:

Székesfehérvár veszélyhelyzeti gazdasági konzultációt indított, amelynek célja, hogy a városvezetés pontos képet kapjon a helyi gazdasági élet járványhelyzet okozta kihívásairól, valamint kialakíthassa gazdasági stratégiáját a veszélyhelyzet utáni időszakra - közölte az önkormányzat. A Lehrner Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester által vezetett felmérésbe a helyi vállalkozókat, vállalatokat, munkáltatói és munkavállalói érdekképviseleteket is bevonták. A konzultáció hétfői meghirdetése óta leginkább olyan vállalkozók, cégek jelentkeztek, amelyek leálltak, részben leálltak, vagy nagy százalékban visszaesett a bevételük a járványhelyzet miatt, ugyanakkor többségüknek van elképzelése a jövőről, tervük van arról, hogy a későbbiekben - ha segítséggel is - hogyan tudják majd bevételeiket növelni. (MTI)

Az új típusú koronavírus-járvány európai halálos áldozatainak körülbelül a felét idősotthonokban regisztrálták - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója csütörtökön. Kijelentette, hogy az ilyen létesítmények egészségügyi dolgozói a járvány "meg nem énekelt hősei", ennek ellenére mégis gyakran túlterheltek és alulfizetettek. Emellett megfelelő védőfelszereléseket sürgetett a számukra. Az igazgató hangsúlyozta: noha egyes európai országokban stabilizálódni vagy enyhülni látszik a helyzet, a világjárványnak még messze nincs vége. (MTI)

Két nap alatt nyolc fotót közölt az MTI a budapesti Szent László Kórház intenzív osztályáról. A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta az itt dolgozó orvosok és ápolók találkoznak a legtöbb kritikus állapotban lévő fertőzöttel, de innen kerül ki a gyógyultak jelentős része is. A megdöbbentő erejű képek segítségével egy kicsit bepillanthatunk, hogy valójában milyenek is a hétköznapok a reggelenként rideg statisztikai adatként közölt új fertőzöttek, lélegeztetőgépre kötött vagy súlyos állapotban lévő betegek között. 

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Tudod, mi az a Tacfit?
  Tudod, mi az a Tacfit?
 • Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
  Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
 • Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
  Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
 • Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
  Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
 • Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
  Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
 • Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
  Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
 • Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
  Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
 • Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Eseménynaptár

 • Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
  Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
 • Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
  Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
 • Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
  Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
 • A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
  A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
 • Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
  Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
 • Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
  Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
 • Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
  Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • HÍRADÓ 2021. április 9.
  HÍRADÓ 2021. április 9.
 • Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?
  Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?