Partly cloudy7 °C
2021. január 20. szerda Sebestyén
Menü
Házhozszállítás

Tíz éve volt olyan alacsony a benzin ára, mint a koronavírus-járvány alatt

Tíz éve volt olyan alacsony a benzin ára, mint a koronavírus-járvány alatt
A koronavírus az üzemanyagok árát is jelentősen befolyásolta (Fotó: pixabay.com)

A Központi Statisztikai Hivatal részletes elemzéssel állt elő az üzemanyagok év eleje óta bekövetkezett árcsökkenése kapcsán. A KSH kiemeli, az üzemanyagárakat több tényező is befolyásolta az elmúlt hónapokban. A benzin nagykereskedelmi ára tíz éve nem volt olyan alacsony mint április elején.

A koronavírus-járvány az üzemanyagárak alakulására is erősen hatással volt. A témával kapcsolatban a Központi Statisztikai Hivatal készített részletes összeállítást.

Alapvetően megkülönböztetünk Ural, Brent, Dubai Light, Bonny Light, West Texas Intermediate (WTI) típusú kőolajat származási helyre való utalás szerint, ami egyben a minőség jellegét is mutatja. Kéntartalma van kis kéntartalmú („édes”), és nagy kéntartalmú („savanyú”) kőolaj.

A mi üzemanyagárainkat a Brent-típusú nyersolaj ára határozza meg. Ez az ár pedig elég kalandos hónapokat tudhat maga mögött. Egyrészt a járvány okozta ipari és szállítmányozási visszaesés, valamint a világméretű turizmus szinte teljes lenullázódása húzta le a Brent-típusú nyersolaj világpiaci árát. Ehhez jött, hogy a kitermelő országok, főleg Oroszország és Szaúd-Arábia nem tudtak megállapítani a kitermelés csökkentéséről. Ez túltermeléshez vezetett, amelynek következtében április elejére gyakorlatilag minden olajtározó csordultig megtelt.

A fentiek hatására a nyersolaj ára meredek zuhanásba kezdett, ahogy a KSH összefoglalója fogalmaz: míg 2019 decemberében átlagosan 67,3 amerikai dollárba került 1 hordó nyersolaj a világpiacon, addig 2020. februárban 55,7, márciusban pedig már csak 32,0 amerikai dollárt fizettek érte, azaz 42%-kal kisebb összeget a februárinál.

Csak érdekességként: a havi átlagárak négy éve nem látott mélységbe süllyedtek, 2016. januárban ért ennél kevesebbet 1 hordó Brent-olaj, míg a napi árfolyamot tekintve még régebbi rekord dőlt meg: a március végi, április eleji árak a 2002 februárjában rögzített árakhoz közelítettek.

A koronavírus hatására három hónap alatt 100 forinttal csökkent a benzin ára (Fotó: KSH)
A koronavírus hatására három hónap alatt 100 forinttal csökkent a benzin ára (Fotó: KSH)

Ami a hazai üzemanyagárakat illeti, két ellentétes tendencia alakította a literenként árak csökkenését. Az egyik a nyersolaj árának fentebb taglalt esése, a másik pedig ellensúlyozó tétel, a forint és a dollár árfolyamának változása.

Egy amerikai dollárért 2020. januárban átlagosan 301, februárban 309, márciusban 312 forintot kellett fizetni.

A hazai fizetőeszköz a koronavírus magyarországi észlelését és a veszélyhelyzet kihirdetését követő napokban jelentősen leértékelődött, a március végi 327 forint/dollár árfolyam 11%-kal volt magasabb az év elejeinél. Ennél azonban erősebb volt a nyersolaj világpiaci értékének csökkenése.

Ezek hatására a hazai kutakon is jelentősen esett az üzemanyagok literenkénti ára. A KSH összefoglalója szerint: 2020. január 1. és április 1. között az autóbenzin országos nagykereskedelmi átlagára összesen 20 alkalommal módosult: 4-szer nőtt, 16-szor csökkent. A gázolaj országos átlagára ebben az időszakban összességében 16 alkalommal változott: 2-szer nőtt, 14-szer csökkent. A benzin nagykereskedelmi ára április 1-jén újabb 8 forinttal, 290 forintra mérséklődött – a gázolajé ugyanekkor nem változott –, utoljára tíz évvel ezelőtt volt ennyire alacsony.

A dízel a benzinnél kisebb mértékben, de így is jelentősen olcsóbb lett (Fotó: KSH)
A dízel a benzinnél kisebb mértékben, de így is jelentősen olcsóbb lett (Fotó: KSH)

Az autóbenzin átlagára utoljára 2019 februárban, a gázolajé 2018 márciusban volt kisebb a 2020 márciusinál. A benzin árcsökkenése a január elsejei árakhoz képest április elejére elérte, majd meg is haladta a 100 forintot, de a dízel is közelített ehhez a mértékhez.

Az árakhoz kapcsolódóan fontos tudni, hogy a 2016. júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény szerint a járműüzemanyagok jövedéki adójának mértékét a Brent-típusú kőolaj világpiaci árától teszik függővé. Eszerint ha a nyersolaj hordónkénti átlagára a tárgynegyedévet megelőző 3 hónap átlagában a jogszabályban rögzített számítás alapján 50 dollár feletti, akkor az autóbenzin jövedéki adója literenként 120 forint, a gázolajé 110,35 forint.

Ellenkező esetben a jövedéki adó mértéke a benzinnél 5, a gázolajnál 10 forinttal emelkedik. A 2020. márciusi árzuhanás ellenére a Brent – a napi jegyzések alapján meghatározott – I. negyedévi átlagára így is 56,3 dollár/hordó volt. Emiatt az ásványolajok jövedéki adója 2020. április 1-jétől nem változott. A jövedéki adó mértéke legutóbb 2017. április 1-jén módosult.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Kevés a koronavírus elleni vakcina Európában
  Kevés a koronavírus elleni vakcina Európában
 • Belélegezhető koronavírus elleni vakcinát tesztelnek
  Belélegezhető koronavírus elleni vakcinát tesztelnek
 • Leáll a kecskeméti Mercedes
  Leáll a kecskeméti Mercedes
 • Minden családhoz eljut a tűzifa januárban
  Minden családhoz eljut a tűzifa januárban
 • Minden harmadik üzletben gond volt az árak feltüntetésével
  Minden harmadik üzletben gond volt az árak feltüntetésével
 • Csökkentek a lakbérek
  Csökkentek a lakbérek
 • Koronavírus - ma érkezik a vakcinaszállítmány
  Koronavírus - ma érkezik a vakcinaszállítmány
 • Országos átlag alatti a fizetés 14 megyében
  Országos átlag alatti a fizetés 14 megyében

Eseménynaptár