Fair1 °C
2021. január 15. péntek Lóránt
Menü
Házhozszállítás

Így tervezzük meg a családi költségvetést!

Jelenlegi helyzetünkben nagyobb jelentősége van a tudatosságnak, mint valaha, és ez a pénzügyeinkre különösen igaz. Készíts Te is pénzügyi tervet a családodnak!

Évek óta szeretnél egy új bojlert a fürdőszobába? Nem is olyan drága, de valahogy mindig másra kellett a pénz. Összeszámoltad valaha, mennyi pénzt dobálsz bele a kávéautomatába egy év alatt vagy költesz el a pékségben egy kis délelőtti nasira?

Sokan meglepődnének, ha szembesülnének vele, mekkora összegeket is adnak ki havi vagy éves szinten olyasmire, ami nem is feltétlenül javítja a mindennapi életminőségüket. Helyette viszont nem jut azokra a dolgokra, amikre igazán vágynak. (Egy példa: naponta 500 forint egy évben már több mint 180 ezer forintot jelent!)

Ezen segíthet a családi költségvetés előzetes megtervezése. Akár magasabb, akár alacsonyabb összegből kell gazdálkodnia a családnak, a tudatosság segíthet, hogy jusson mindenre, ami fontos, és ne kerüljünk adósságok csapdájába.

Financer.com segítségével összegyűjtöttük azokat a lépéseket, amelyeket egy minimális családi költségvetés esetén követnünk kell.

 

De mi is az a költségvetés?

A költségvetés egy pénzügyi terv, mely segít egyensúlyba hozni a család bevételeit és kiadásait. Érdemes hónap elején kategorizálni, hogy a fizetésünkből mennyit kell kiadnunk számlákra, törlesztésekre, élelmiszerre, ruházkodásra, a gyerek különóráira, egészségügyi kiadásokra vagy akár az autó szervizelésére. Miután az előre látható kiadásokat összeszámoltuk, könnyebb lesz eldönteni, mekkora összeget tudunk elkülöníteni a nyaralásra havonta, vagy beülhetünk-e egy étterembe anélkül, hogy adósak maradjuk a fűtésszámlával a szolgáltatónak.

Ahhoz, hogy az előre látható kiadásokat tervezni tudjuk, érdemes (legalább egy darabig) naponta feljegyeznünk, mennyit költöttünk és mire, hogy lássuk, mennyi a fix kiadásunk, és hol tudnánk egy kicsit lefaragni.

Nem csak havonta, de éves szinten is érdemes átgondolni, milyen nagyobb kiadások és bevételek várhatóan az esztendő egyes hónapjaiban, például féléves bónuszok a fizetés mellé, kiadási oldalon pedig egy esküvő, nyaralás, autóvásárlás, lakásfelújítás.

Ha megtanuljuk megtervezni a családi költségvetést, előzetesen meghatározhatjuk, hogy van-e elegendő pénzünk bizonyos kiadásokra, és eldönthessük, mely célok az igazán fontosak számunkra. Több módszer is segíthet, hogy rendszerezzük és átgondoljuk a pénzügyeinket és megakadályozzuk az adósságok felhalmozását.

 

A borítékos módszer

Segít, hogy a nélkülözhetetlen dolgokra kerüljön a hangsúly a költségvetésükben, ha nyitunk egy-egy borítékot a minden hónapban előforduló kiadásoknak, megtakarításoknak, mint a rezsiszámlákra, hiteltörlesztésre, a gyerekek különóráira vagy az autóra fordított költségek. Fizetés után rögtön ezekbe különítsük el a szükséges összeget, és a fennmaradó pénzt tudjuk szabadon beosztani a hónap folyamán.

Az előre tervezés csökkenti a pénzügyeink miatti szorongást. Miután átlátjuk, mi az, amire mindenképp költeni fogunk, felszabadító érzés lesz a fennmaradó összeggel szabadon tervezgetni. Úgy érezhetjük, hogy kezünkben az irányítás.


Az 50-30-20 szabály

A jövedelem ötven százalékát érdemes az alapvető szükségletekre fordítani, mint a a közlekedés, a biztosítások, az élelmiszerek és a lakás.
Legfeljebb harminc százalékot a vágyainkra, kedvteléseinkre. Így a fennmaradó húsz százalék segíthet megtakarításokat kezdeni, vagy fokozatosan az adósságok visszafizetésére fordíthatjuk.

 

Hol vezessük a költségvetést?

Ma már a kockás füzettől a mobil applikációkig korlátlan a lehetőségeink tárháza. Ha kedvünk tartja, egy Excel táblázat rendszeres kitöltése nagy segítségünkre lehet a tervezésben. A lényeg, hogy legyen nyoma a bevételeinknek és a kiadásainknak, ez segít eldönteni, mi a fontos, és mely kiadásokat tudjuk elhagyni a céljaink érdekében.

 

Tipp: ne sajnáljuk a pénz a szórakozásra!

A tudatosság nem egyenlő az önsanyargatással. Mindenkinek szüksége van kedvtelésekre, melyekből erőt meríthet, feltöltődhet. Ne érezzük fölösleges kiadásnak a mozijegyet vagy a barátokkal való kávézást, csupán igyekezzünk azon, hogy állítsunk fel fontossági sorrendet. Akkor kávézás közben nem lesz gyomorgörcsünk amiatt, hogy ezt most megengedhetjük-e magunknak, vagy sem.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Orbán Viktor: a 25 év alattiak szja-mentességét kapnak 2022 januárjától
  Orbán Viktor: a 25 év alattiak szja-mentességét kapnak 2022 januárjától
 • Segít a süti
  Segít a süti
 • Újabb 111 áldozata van a járványnak itthon
  Újabb 111 áldozata van a járványnak itthon
 • Állami pénzből újítják fel a földrengésekben megsérült épületeket Horvátországban
  Állami pénzből újítják fel a földrengésekben megsérült épületeket Horvátországban
 • Már több mint 3 millió embert beoltottak az Egyesült Királyságban
  Már több mint 3 millió embert beoltottak az Egyesült Királyságban
 • Változhatnak a mobilszolgáltatók roamingdíjai
  Változhatnak a mobilszolgáltatók roamingdíjai
 • Márciusban indulhat útjára az új magyar műhold
  Márciusban indulhat útjára az új magyar műhold
 • Hamarosan Kínából is érkezik koronavírus-elleni vakcina
  Hamarosan Kínából is érkezik koronavírus-elleni vakcina
 • Itthon is azonosították a koronavírus fertőzőbb mutációját
  Itthon is azonosították a koronavírus fertőzőbb mutációját