3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 80 lélegeztetőgép érkezett, ismét az első ajtón kell felszállni a buszokra - 67. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/VOLANBUSZ
Koronavírus: 80 lélegeztetőgép érkezett, ismét az első ajtón kell felszállni a buszokra - 67. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

80 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra, újabb testnedvekben jelenik meg a vírus, nem tudni, meddig fertőznek a már gyógyultak - összegyűjtöttük a szombati legfontosabb híreket a koronavírus-járvány kapcsán.

80 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök érkeztek szombaton a Liszt Ferenc-repülőtérre. Kínából hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett - tájékoztatott a kormány.hu.

Ismét az első ajtón kell felszállni a buszokra

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és – az utasokat, autóbusz-vezetőket egyaránt védő – szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni - tájékoztatott a Volánbusz Zrt.

Vásárlás céljából a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával. Az utasok érvényes menetjegyüket vagy bérletüket felszálláskor kötelesek bemutatni az autóbusz-vezetőnek. Ezeken a járatokon nem állítanak fel a járművezetőt elhatároló kordont, helyette az első üléssorokat zárják le, azokon nem lehet utazni.

A maszk viselése továbbra is kötelező a járműveken, az állomásokon, a várótermekben, a pénztáraknál és személyes ügyfélszolgálati pontokon.

Május 7-től már minden típusú helyi jegy és bérlet is megvásárolható a Közlekedési Mobiljegy applikáción keresztül, segítve ezzel a koronavírus-járvány idején javasolt készpénzmentes vásárlást. Ugyanezen termékek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. partnerénél, a Simple by OTP applikációban is megvásárolhatók lesznek majd. Az elektronikus jegy- és bérletváltást választók jelentősen hozzájárultak azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyekkel az utasok és az autóbusz-vezetők egészségét óvja a közlekedési társaság.

Székesfehérváron május 11-től munkanapokon ismét a szabadnapokra érvényes menetrend lép életbe

Ehhez kapcsolódóan azonban a Volánbusz Zrt. a következő kiegészítéseket is életbe lépteti:

  • 13Y, 15, 15Y, 16-os járatok munkanapi menetrend szerint közlekednek.
  • 13G járatok tanszüneti munkanapi menetrend szerint közlekednek.
  • 11 járat rásegítő járattal egészül ki: az Ikarus 3. portától Szedreskerti lakónegyed felé 14:15 órakor rásegítő járat indul
  • 13A járat rásegítő járattal egészül ki: a Babér utcából a Csapó utca felé 14:05 órakor kettő autóbusz indul
  • 26A járatok rásegítő járatokkal egészülnek ki: a Jancsár utcából 5:25 órakor, 13:25 órakor és 21:25 órakor kettő autóbusz indul, a Kassai u. / Nagyszombati u. megállóból 6:10-kor, 14:10-kor egy-egy és 22:10-kor kettő autóbusz indul.

Május 16-ától a helyközi közlekedésben is lesznek menetrendi változások. A Fejér megyei buszközlekedés menetrendi módosulási itt olvashatóak!

Újabb testnedvekben jelenik meg a vírus, nem tudni, meddig fertőznek a már gyógyultak

Nagyon sok mindent nem tudunk még az új típusú koronavírusról - emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az Operatív Törzs szombati tájékoztatóján.

Elmondta, hogy enyhe tünetekkel a betegek jellemzően 1-2 hét alatt meggyógyulnak, ugyanakkor akik súlyos tünetekkel kerülnek kórházba, sokszor ott töltenek 3-4 vagy még több hetet. A fertőzött a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet, és a tünetek megjelenésétől számítva 5-6 napig a legerősebb a fertőzés valószínűsége.

"Tudjuk, hogy a fő terjedési mód a cseppfertőzés és tárgyakon is terjed, de egyre több testnedvben lehet kimutatni a vírus jelenlétét.  A fertőzési mechanizmusokat még nem ismerjük" - mondta el Szlávik János.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy sokat nem tudunk még a koronavírusról: a gyógyultak esetében is kimutathatók a vírus maradványai, de nem tudjuk, hogy meddig fertőznek, ha egyszer már felgyógyultak. Azt sem tudni, ki lesz súlyos beteg, milyen immunmechanizmusok játszanak szerepet abban, hogy fiatal, egészséges emberek is súlyos tüneteket produkálnak. Ahogy azt sem tudni, hogy mikor lesz védőoltás.

266 hatósági házi karanténban levő vállalta az elektronikus ellenőrzést

Már 266 hatósági házi karanténban levő vállalta, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartja-e a korlátozó intézkedést - ismertette Kiss Róbert alezredes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón szombaton.

Pénteken 779 hatósági házi karantént rendeltek el, így 10 927 ilyen korlátozó intézkedés van folyamatban, közülük 32 emberrel szemben kellett pénteken intézkedniük a rendőröknek, mert nem tartották be a szabályokat.

A rendőrök a védelmi távolságtartás betartását, illetve a maszkviselést ellenőrizve pénteken 117 alkalommal intézkedtek, ebből 66 figyelmeztetéssel zárult, 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 33 feljelentést tettek.

Hétfő óta összesen 301 alkalommal intézkedtek a rendőrök a védelmi szabályok megsértése miatt.

A kijárási korlátozásokat megszegőkkel szemben pénteken 508 alkalommal intézkedtek a rendőrök, 338 esetben figyelmeztetették a szabályszegőket, 98 helyszíni bírságot szabtak ki és 72 feljelentést tettek.

Az agrárdolgozók csütörtök óta Záhonynál és Nagylaknál beléphetnek Magyarországra. A vendégmunkások belépésének feltétele, hogy 48 órával a határátlépés előtt a munkaadó küldjön értesítést a használni kívánt határrendészeti kirendeltségre, amelyben megjelöli a munkavállaló adatait, munkavégzésének helyt és idejét, illetve a szállása címét.Mostanáig 31 agrármunkás belépését kezdeményezték Magyarországra.

Csaknem négymillió a fertőzöttek száma a világon, a gyógyultaké pedig 1,322 millió

Világszerte 3 939 119-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 274 917, a gyógyultaké pedig 1 322 289 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint közép-európai idő szerint szombaton reggel.

A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen. A közlemény kiemeli: a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 283 929 volt az igazolt fertőzöttek, 77 180 a halálos áldozatok és 198 993 a gyógyultak száma.

  • Spanyolországban 222 857 fertőzöttről, 26 299 halálos áldozatról és 131 148 gyógyultról tudni.
  • Olaszországban 217 185 a koronavírus fertőzöttjeinek, 30 201 a halálos áldozatainak száma, és 99 023-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.
  • Az Egyesült Királyságban 212 629 a fertőzöttek száma, 31 316-an haltak bele a betegségbe, és 998-an gyógyultak ki belőle.
  • Oroszországban 187 859 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 1723, a gyógyultaké pedig 26 608.
  • Franciaországban 176 202 fertőzöttről, 26 233 halálos áldozatról és 55 892 gyógyultról tudni.
  • Németországban 170 588 a fertőzöttek száma, 7510 a halottaké és 141 700 a gyógyultaké, utóbbi ugyanannyi, mint egy nappal korábban.
  • Brazíliában 146 894 a megfertőződöttek száma, 10 017 a halálos áldozatoké és 59 297 a gyógyultaké.
  • Törökországban 135 569 fertőzést jegyeztek fel, 3689 a halálos áldozatok száma és 86 396 a gyógyultaké.
  • Iránban 104 691 fertőzöttről, 6486 halálesetről és 83 837 gyógyultról tudni.
  • Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 976 esetet tartottak nyilván szombaton reggel, vagyis számuk nem változott egy nap alatt. A vírus okozta betegségnek nem volt új halálos áldozata, a halottak száma továbbra is 4637, a gyógyultaké pedig 78 993.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek