3 évnél régebbi cikk

Online edzés – vagy menjünk vissza a terembe?
Online edzés – vagy menjünk vissza a terembe?

Sokan tartanak attól, hogy ha visszamennek edzeni a kedvenc termükbe, elkapják a koronavírust. – Milyen sportágaknál milyen kockázattal számoljunk?

Május 4-től szabadon látogathatóak az edzések, sportegyesületek foglalkozásai. A Kormány 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete szól a sportrendezvényekkel és a sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről. A lényegi részek az alábbiak:

"Magyarország egész területén
a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,
b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen
való részvétel megengedett.
 
E rendelet alkalmazásában a lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni."

Sokan tartanak attól, hogy ha visszamennek edzeni a kedvenc termükbe, elkapják a koronavírust.” – hívta fel a figyelmemet a közismert edző / coach / táplálkozási szakértő, Lakatos Péter – „Nos, edzés és edzés, edzőterem és edzőterem között is van különbség. Azt tudjuk, hogy több olyan edzőterem is van, amely nem zárt be az elmúlt hat hétben, és nem ismerünk olyan adatokat, melyek szerint ezek a helyszínek fertőzési gócpontok lettek volna.”

Majd kifejtette, hogy az edzőtermeknek komplett protokollt kell most létrehozniuk.

A bejáratnál és a teremben elhelyezett fertőtlenítő állomások, az érintésmentes hőmérőzés, a kulcsok és az edzéseszközök fertőtlenítése, a viszonylag zártabb ruházat, a területen edzést végző sportolók száma, a zuhanyzó és a wc használatának szabályzása mind a protokoll részét kell, hogy képezzék.

Megfontolandó, hogy a kényelmet szolgáló ventillátorok és a központi légkondicionáló eszközök használata növeli-e a kockázatot? A jelen helyzetben alkalmazott protokollokat érdemes a terem honlapján, a bejáratnál és a terem több helyén is elhelyezni.” – tanácsolja a tréner.

Véleménye szerint a kockázati szint mértéke az alábbi csoportokra bontható a Covid-19 szempontjából:

0: Online edzés, vagy otthoni edzés.

1: Egyéni sportok - a szabadban.

2: Fizikai kontaktust nem igénylő sportok, egyéni súlyzós edzések, személyi edzés – az edzőteremben.

3: Csapatsportok, egyes küzdősportok - a szabadban.

4: Edzőtermi csoportos edzések, ahol nincs fizikai kontaktus. Ide tartozhat a spinning és a funkcionális csoportos edzések.

5: Edzőtermi csoportos edzés, ahol van fizikai kontaktus.

6: Edzőtermi csoportos edzés, ahol erős fizikai kontaktus lép fel.

Lakatos Péter szerint érdemes ezeket mérlegelni, mielőtt újra belevetjük magunkat a „személyes” edzésekbe. A közvetlen testi kontaktust igénylő sportok a 6-os csoportba tartoznak, ezért a szakember ezek újraindulását megfontolandónak nevezi.

(Megjegyzés: javaslatai a hf3.hu ajánlásain alapulnak.)

Viszont: úgy gondolja, hogy a szabadban történő edzéseknek nem a tűrt, hanem a kötelezően végzendő kategóriába kellene esnie, hiszen köztudomású a testmozgás immunerősítő hatása.

(Valamint több „Covid-kockázati tényezőt” is kiküszöbölhetünk a rendszeres mozgással: gondoljunk például az elhízásra.)

A maximális biztonságra törekedve Péter az elmúlt hetekben semmilyen személyi edzést nem tartott, kizárólag online konzultációkat. Edzői ambícióit a gyermekein élte ki. S, hogy milyen hatásosan, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy fia, Márk hat hét alatt nyolc (!) kg izmot pakolt fel magára! – Ő pedig macebell, és kettlebell segítségével edzette magát a fiával való BJJ mellett, amihez egy kis KaaTsu is hozzájött.

Szerencsére a legtöbb edző – hozzá hasonlóan – szintén áttért márciusban az online oktatásra.

Március 16-án egyre több edzőterem zárt be, vagy jelezte ezt a szándékot. Ekkor gondoltam arra, hogy jó lenne segíteni az edzőknek, az edzőtermeknek, s ezáltal a sportolóknak is abban, hogy biztonságos keretek között, hatékonyan tudjanak edzeni.” – mesélte Péter – „Ezért létrehoztam egy zárt FB-csoportot, melyhez rövid időn belül 1500 edző és edzőterem csatlakozott. Ebben a csoportban próbáltunk meg egy olyan közösségi gondolkodást kialakítani, ahol az edzők a sok évnyi technológia és marketing vagy értékesítési lemaradásukat pár hét alatt pótolhatták. Megdöbbentő volt látni, hogy pár egyszerű stratégia betartásával az edzők képesek voltak a klienseik többségének minőségi szolgáltatást nyújtani a megváltozott körülmények ellenére is.”

Az első héten Péter azt akarta megtudni, hogy milyen képességekkel rendelkeznek az edzők. Kérdőíveket töltetett ki velük, körkérdéseket idézett hozzájuk, hogy felmérje, milyen adottságaik vannak, s hogyan tudná a legtöbb támogatást nyújtani nekik? Ebben pedig igencsak van gyakorlata, hiszen ő honosította meg Magyarországon a kettlebellt (mint Pavel Tsatsouline hazai képviselője), StrongFirst Master-oktató, pár nappal ezelőtt nevezte ki Patric McKeown Buteyko Clinic Master trénernek (ő az első, akinek ez a pozíció fel lett ajánlva), élsportolók és rendvédelmi szervek edzésével is foglalkozik…

Munkára akartunk őket fogni, hogy az önsajnálat helyett tervezzenek, mert a letargia nem segít ebben a helyzetben sem. Az edzők többsége online edzésre váltott, és közel 60 százaléka a tanulóknak ide is követte őket.” – mesélte – „Nyilván az online edzés kompromisszumos, de egy olyan esetben, amikor egy sportolóval már foglalkoztunk - ergo ismeri az alapokat - biztonságosan lehetett online is edzést vezetni, edzéstervet írni és táplálkozási tanácsokat adni.”

A kommunikáció központi része az volt- és a tervek szerint marad is-, hogy az edzők nem a probléma részét, hanem a megoldást képviselik.

„Mindenki megtanulta azt, hogy mi az a komorbiditás. Látjuk a koronavírus áldozatok esetén, hogy a magas vérnyomás, az elhízás, a II-es típusú cukorbetegség mind kiemelt kockázati tényezőt jelent. Nos, a megoldás jelentős része tehát az edzők kezében van! Bízzunk benne, hogy egyre többen látják így már...” - mondta Lakatos Péter.

Borítókép: Lakatos Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek