3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: biztonsági zónákra osztották a fehérvári strandot - 87. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook.com/varosgondnoksagfehervar
Koronavírus: biztonsági zónákra osztották a fehérvári strandot - 87. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Huszonöt újabb fertőzöttet találtak országosan tegnap óta. Biztosítják a távolságtartást a fehérvári strandon, június 2-től lehet online jelentkezni a Napraforgó Nyári Napközis Táborokba városunkban. A pénteki nap összefoglalója.

Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma, 2024-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejér megyében egy újabb fertőzést mutattak ki mára, így 370 a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Mától Budapesten is megnyithatnak az éttermek, a vendéglátóhelyek és már látogathatóak a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyezet után is fenn kell tartani.

 

Orbán Viktor: nemzeti konzultáció indul

Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Közölte: a kérdőív nagy része elkészült, és várhatóan már péntek délután meg is indítják a konzultációt. Jelezte, arról a "Soros György-féle tervről" is meg fogják kérdezni az embereket, amely "adósrabszolgaságot eredményező", lejárat nélküli "örökkötvények" kibocsátásáról szól.

A kérdőívet postán küldik el, a kormányfő pedig arra kért mindenkit, töltse ki és juttassa vissza.

 

Folytatódik a digitális munkarend a Szakképzési Centrum intézményeiben

 A május 22-én az iskolák 2020 júniusi működéséről megjelent 220/2020. (V.22.) számú kormányrendelet alapján az iskolák vezetői saját hatáskörben dönthetnek az intézmény további működési rendjéről.

Ennek értelmében a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tagintézményei megnyílhatnak a diákok előtt, azonban az iskolák igazgatóinak többsége azt a döntést hozta, hogy a munkarendet a március 16-án életben lépett digitális munkarendben hagyja 2020. június 15-ig, az alábbi kiegészítésekkel:

A közismereti és elméleti szakmai tárgyakból azoknak a tanulóknak, akik a digitális munkarend alatt lemaradtak társaiktól a haladásban és/vagy esetlegesen nem egyértelműen értékelhető a teljesítményük, szaktanári egyeztetéssel kiscsoportos vagy egyéni formában – felzárkóztatás céljából – a nappali munkarendet rendelik el. Ebben az esetben egyedi órarendet alkalmaznak majd.

A gyakorlati képzés esetében azon területeket, amelyeket nem lehetett digitálisan megvalósítani június 2. és 15. között, külön beosztás szerint részlegesen pótolnak az intézmények. Az igazgatók azért döntöttek így, hogy a gyakorlatigényes és az egymásra épülő tantárgyak teljesítése ne okozzon problémát, a következő tanévi tovább haladás biztosítva legyen.

Az centrum iskolái az idei év utolsó két hetében is elővigyázatosan betartják a járványügyi előírásokat. A megfelelő fertőtlenítés és védőeszközök használatával folyik majd az oktatás.

 

Zónákra osztották a fehérvári strandot

Négyszer négy méteres zónákat festettek fel a fehérvári strand egész területére, a biztonságos védőtávolság betartásának elősegítésére. A strand május 30-ától várja a látogatókat, fűtött medencékkel. 

 

Több turnusban indulnak a napközis táborok

Június 29. és augusztus 19. között nyolc héten át várják a fehérvári általános iskolás korú gyermekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborokban.  - tette közzé napi lakossági tájékoztatójában Dr. Cser-Palkovics András polgármester. A speciális helyzetre tekintettel létszámkorlátozással, heti maximum 200 fővel működik majd a Napraforgó Városi Napközis Tábor (Bregyó köz). Június 2-ától, keddtől várják majd a jelentkezéseket – kizárólag online a szervezést végző Városgondnokság honlapján keresztül, a helyeket az érkezési sorrend szerint osztják be. A létszámkorlátozásra tekintettel több turnus indul. 

 

Koronavírus aktualitások a nagyvilágban

A világban 5 millió 810 ezer 331-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 360 332, a gyógyultaké pedig 2 millió 416 ezer 528-ra emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

Oroszországban rekordszámú, 232 Covid-19-beteg elhunytáról tettek bejelentést pénteken az elmúlt nap adatait összesítve. A járvány kezdete óta a halálozások számának napi növekménye első ízben a haladta meg a 200-at. A tragikusan végződött betegségek száma ezzel 4374-re nőtt Oroszországban. Moszkvából 76 új halálesetet jelentettek, a főváros eddig 2330 embert vesztett el a Covid-19 következtében.

Ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken. Az utóbbi napok emelkedő tendenciája miatt a sávuót ünnepének reggelén rendkívüli ülést hívtak össze az izraeli egészségügyi minisztériumban a helyzet értékelésére, s a teendők meghatározására.  Az új esetek növekedése nyomán csütörtökön rendkívüli közleményt adott ki az egészségügyi minisztérium:

"Abnormálisan megnőtt a fertőzések száma az elmúlt 48 órában. A minisztérium ismét felszólítja a lakosságot, hogy szigorúan tartsák be az előírásokat" - írta a tárca. Izraelben a koronavírus megjelenése óta 16 887 fertőzöttet tartanak nyilván, az utóbbi napon 79 új esetet találtak. A vírust elkapók közül 14 727-en már meggyógyultak. Jelenleg 37-en vannak súlyos állapotban, közülük 36-an lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma 284.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 721 750 a fertőzöttek száma, meghaltak 101 617-en, felgyógyultak 399 991-en.

Brazíliában egy nap alatt rekord mértékben, 26 500 esettel 438 238-ra emelkedett a fertőzéses esetek száma. A kórban 26 754-en haltak meg és 177 604-en felgyógyultak.

 

 

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadra meghirdetett Dóm téri előadásai

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója ezt pénteken jelentette be online sajtótájékoztatóján. Elmondta, a fesztivál 1959-es újraindítása óta nem volt példa arra, hogy ne csendüljenek föl a fanfárok a Dóm téren. A világjárvány azonban "elsodorta" a Szegedi Szabadtéri Játékok idei Dóm téri előadásait.

A jegyüket elővételben megváltó nézők közül azoktól, akik megtehetik, hogy támogatják a nehéz helyzetben a fesztivált, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket. A belépők szabadjegyre cserélhetők, melyet a következő évadban vagy a fesztivál idei produkcióin használhat föl a közönség, vagy visszaválthatók a fesztivál jegyértékesítő partnerénél online - közölte a színházi szakember.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek