Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Levendulaszüret - könnyed kikapcsolódás egy varázslatos kertben a Velencei-tó partján

Levendulaszüret - könnyed kikapcsolódás egy varázslatos kertben a Velencei-tó partján
Levendulaszüret (Fotó: Poór Dénes)

Idén 3. alkalommal lesz levendulaszüret a Gárdonyi Levendula Kézműves Műhelyben. Gyönyörű látvány, átható levendulaillat, kézműves termékek - hulladékmentes szemlélettel. Június 27-28-án és július 4-5-én helyi kézművesek által, újrahasznosított anyagokból készült szedőzsákokba és kosarakba válogathatunk mintegy 600 tő francia levendulából.

A gárdonyi levendulásban az ember egy kicsit átadhatja magát az őt körülvevő színeknek és illatoknak. Nyugodtan elmélyülhet a látványba; nem kell rohanni, és attól sem kell tartani, hogy valaki letapossa a sarkát. Az alapvetően hobbikertben ugyanis odafigyelnek arra, hogy egyszerre ne legyen tömeg a helyszínen: a szüret pontosan beosztott időrend szerint történik, és arra törekednek, hogy egyszerre négy családnál több ne legyen a kertben.

Nekünk az nem fontos, hogy többezres tömegek jöjjenek; mi egy családi kis hobbilevendulás vagyunk, és ezt a karaktert meg is akarjuk tartani. Szeretnénk, hogy mindenkire jusson kellő figyelem, tudjunk beszélgetni, illetve hogy a vidéki légkör tényleg tudjon hatni az emberekre.

 

A levendula az egyik legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény. (Fotó: Nyiri Zsuzsa)
A levendula az egyik legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény. (Fotó: Nyiri Zsuzsa)

Mit is lehet csinálni a levendulaszüreten?

 • újrahasznosított papírból készült kosárkába gyűjthetjük a levendulát
 • megtudhatjuk, mi mindenre és hogyan használhatjuk föl (olajkészítés, levendulapárna, levendulazsákocska, stb.)
 • kiderül, melyik fajta levendulából és hogyan lehet ízletes szörpöt készíteni
 • június 27-én megismerkedhetünk Réti Évával, akik újrahasznosított farmerekből tervez és készít ruhákat valamint kiegészítőket
 • lesz koszorú készítő workshop
 • július 4-én pedig kézműves vásár várja a látogatókat

Mint azt Nyiri Zsuzsa meséli, nem csak arról van szó, hogy az emberek nagyon szeretik a levendulát, meg sétálni egyet a kertben; nagyon sokakat érdekel, mit lehet kezdeni vele, mit lehet készíteni belőle. Maguk is készítenek például levendulaolajat, vizet és számos kiegészítőt, de úgy érezték ideje a levendulaszüreten is tartani olyan workshop-ot, ahol megtanulhatják az érdeklődők. Mindez bizonyos elvek mentén valósul meg:

Minden termék, ami nálunk készül, vagy rajtunk keresztül kerül forgalomba, az mind kötődik a mi levendulánkhoz. Illetve nagyon fontos, hogy újrahasznosított termékek legyenek; ezzel a hulladékmentes életmód irányába is állást foglaltunk.
Újrahasznosított anyagokból levendulás termékek (Fotó: Nyiri Zsuzsa)
Újrahasznosított anyagokból levendulás termékek (Fotó: Nyiri Zsuzsa)

Újrahasznosított farmerből és csipkéből készítik a levendulával töltött párnákat, kulcstartókat, szívecskéket. Ebben Réti Évával zajlik a közös munka. Saját találmányuk a Harmóniakocka, ami egy újrahasznosított farmerből merevítéssel készült kis kocka, ami megtöltve himalája sóval és levendulával. Az íróasztalnak nemcsak dísze lehet, hanem praktikus tároló is tollnak, ceruzának, pendrive-nak, miközben ontja a levendulaillatot. Nem utolsó sorban pedig lélektanilag is jó hatása van. Nyiri Zsuzsa szerint a férfiaknál nagy sikere van a kockának.

A himalája sóval és levendulával töltött
A himalája sóval és levendulával töltött "Harmóniakocka" (Fotó: Nyiri Zsuzsa)

A jelenleg látható levendulás egyébként mindössze két sorral indult: "amikor láttam, hogy jól érzi itt magát a levendula, akkor úgy gondoltam, hogy a maradék jó ezer négyzetmétert is felhasználom - de még akkor is csak egy szép kertnek gondoltam. Sokat dolgoztunk vele, mert kőkemény volt a talaj; volt, amit konkrétan vésőgéppel ültettünk. A következő lépés az volt, hogy legyen sétány a közepén rózsákkal. Ahogyan lépésről lépésre alakult és ilyen szép lett, jött az ötlet, miért ne engedjünk be másokat is. Az ötleteket tehát fokozatosan hozta magával a kert. Majd azon kezdtünk el ötletelni, hogy mihez kezdjünk a virággal; én rögtön Réti Évához fordultam, és elkezdődött a közös munka."

Nyiri Zsuzsa, a Gárdonyi Levendula Kézműves Műhely tulajdonosa (Fotó: Fest Kriszta)
Nyiri Zsuzsa, a Gárdonyi Levendula Kézműves Műhely tulajdonosa (Fotó: Fest Kriszta)

Arra kérik a látogatókat, hogy a biztonságos szedés érdekében mindenki tartsa a 1,5 méter távolságot, illetve használjanak maszkot. (Ez természetesen biztonságos távolságtartás mellett levehető.) A helyszínen pedig biztosítanak kézfertőtlenítőt is. A levendula limonádéhoz pedig aki teheti, vigyen saját poharat vagy kulacsot.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
 • Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
  Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán