3 évnél régebbi cikk

Mi lesz a Székesfehérvári Judo Klubbal?
Mi lesz a Székesfehérvári Judo Klubbal?

Negyed gőzön működik jelenleg a Székesfehérvári Judo Sport Klub. A tanítványok nagy része nem tért vissza az edzésekhez, ám a klub vezetése mégis megtartja a nyári táborokat, s bizakodóan tekint a jövőbe.

Amikor a koronavírus-járvány miatt áttértek online oktatásra a magyarországi iskolák, a Székesfehérvári Judo Sport Klub  is bezárta kapuit. Felelősségteljes magatartást tanúsítva arra kértek mindenkit a klub vezetői, hogy maradjanak otthon, s próbálják meg egyéni edzésekkel formában tartani magukat.

„Bár arra biztattuk a diákokat, hogy minden nap mozogjanak egy kicsit, és saját testsúlyos gyakorlatokkal tartsák meg kondíciójukat, alapvetően hagytuk őket pihenni, mert úgy láttuk, hogy az online oktatás nagyon sok időt és energiát elvesz tőlük” – mesélte Szolnok István, a klub egyik edzője – „Sokan számoltak be arról, hogy délután négy-öt óráig kontakt órákon vesznek részt, ezért úgy gondoltuk, ez a pár hét legyen a pihenésé a sport tekintetében, így konkrét edzéstervet nem adtunk nekik.

A judo egyébként is egy olyan mozgásforma, amit nem lehet otthon, egyedül gyakorolni. Egy versenyre nem lehet felkészülni edzőtárs nélkül. Én is elsősorban a családomra koncentráltam most, hiszen a szeretteinkkel eltöltött idő sose lehet túl sok, sőt, azt mondanám, hogy abból mindig többet és többet szeretne az ember. Amire eddig nem volt időm a családommal, azt most pótoltam.”

A törvényi szabályozás miatt a versenyeket is leállították. Ez eléggé elszomorította a judokákat, mivel a területi versenyekre és a diákolimpiákra nagyon sokan készültek, de szerencsére a Magyar Bajnokságot mindig ősszel rendezik meg, így azon már meg tudják mérettetni magukat a sportolók.

„Amikor újra kinyithattuk a termet, szomorúan tapasztaltuk, hogy a tanítványok nagyon kis része tért csak vissza a pástra” – árulta el az edző – „Negyed gőzön működünk csak. Ennek oka az, hogy vannak, akiknek elbocsátották a szüleit a válságos időszakban, ezért nem tudják finanszírozni gyermekük edzéseit. Olyanokról is tudunk, akik eddig kényszer-szabadságon voltak, s most folyamatosan túlóráznak, váltott műszakokban dolgoznak, így nem tudják elhozni a gyereket edzésre. Nehéz időszak ez….”

A judosok korábban a Rákóczi Általános Iskola tornatermében edzettek, majd 1992-ben a Vasvári Pál Gimnáziumban találtak otthonra. Itt nagyon szerettek gyakorolni a tanítványok, ám csupán csak hetente kétszer volt lehetőségük rá.

A komoly versenyekre való felkészülésre heti négy edzése volt szükség, ezért feljártak Budapestre, az Újbudai Judo Akadémiára is edzeni. Az utazást Szolnok István saját gépkocsijával oldották meg, valamint a szülők is besegítettek – rotációban – a szállításba. Ez nagyon fárasztó volt mindenkinek, hiszen a gyerekek – a hosszú út miatt is – nagyon elfáradtak, s hazafele elaludtak az autókban. A csapat ezért azon dolgozott, hogy pályázati forrásból – és támogatásokból – saját teremhez jusson.

Ezt az álmot sajnos a mai napig nem sikerült megvalósítaniuk. Egy kompromisszumos megoldást viszont sikerült találniuk: átköltöztek tavaly ősszel a Székesfehérvári Kempo SE palotavárosi termébe „társbérletbe”.

Itt tartjuk most az edzéseket Bogárdi Péterrel. Alapvetően én a 7-8 év feletti gyerekeknek tartok edzéseket, Peti pedig az óvodásokkal foglalkozik és a nagyobbak versenyre való felkészülését segíti. Az ovisok viszont most mind eltűntek, így szeptemberben szükség lesz majd egy kis vérfrissítésre. Új csapatot kell majd építenünk a nulláról. Hogy hogyan, még nem tudjuk” - szomorkodott István, majd hozzátette, hogy a nehézségek ellenére megtartják a nyári táborokat.

Sőt: négy tábort is terveznek! Júliusban és augusztusban lesz majd egy-egy tábor azoknak, akik a klub színeiben edzenek jelenleg (vagy edzettek eddig), a másik két időpontra pedig azokat várják, aki még soha sem próbálták ki ezt a fajta sportot. Az „elkülönítésre” azért van szükség, mert a gyakorlott tanítványok unatkoznának a kezdőknek szóló bemutatók alatt, az újak pedig – egyértelműen – nem tudnák megoldani a bonyolultabb formációkat.

A jelenlegi helyzetben nem tehetünk mást, minthogy reménykedünk abban, hogy csapatunk újra felduzzad a korábbi létszámra, és a nyári edzőtáborokra is lesznek jelentkezők” – mondta bizakodóan István – „Addig is felváltva tartjuk az edzéseket a Tobak utcai teremben és a szabad téren, hiszen a friss levegő, a természetes közeg nemcsak a vírusok miatt jó választás, hanem mentálisan is pozitívan hat az emberre.”

Borítókép: Székesfehérvári Judo Klub
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek