3 évnél régebbi cikk

Kétezer új melanomás beteget regisztrálnak évente, csak óvatosan a napozással!
·Híreknapozás·Utolsó frissítés: undefined
Kétezer új melanomás beteget regisztrálnak évente, csak óvatosan a napozással!
·Híreknapozás·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt tíz év alatt másfélszeresére nőtt a melanomás betegek száma. Megkérdeztük dr. Svajda Bernadett fehérvári bőrgyógyászt, hogyan napozzunk helyesen?
Napozásmániánk alig száz éve kezdődött. Az európai emberek addig jól megvoltak természetesen világos bőrszínükkel.
 

I.Erzsébet királynő idejében ólomtartalmú kencékkel fehérítették bőrüket. Kéklő ereket rajzoltak magukra, hogy bőrük fehér színét erősítsék.

A társadalmi ranglétra felsőbb fokain lévők erre évszázadokon keresztül gondosan vigyáztak. A napbarnított bőr egyet jelentett a szegénységgel.

Mai világunkban az a menő, minél barnább az eredetileg fehér bőröd. A világos bőrűek egyszerűen vörösödnek és leégnek, nem tudnak jól lebarnulni.

Legyen tisztában mindenki saját bőre tulajdonságaival és képességeivel - hívja fel a figyelmet Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikai szakorvosa aki hozzátette, hogy a barnulás folyamata egyfajta sejtkárosodást jelent az ózonréteg elvékonyodása miatt és a napsütés sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

A koronavírus miatt sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, így kevesebb napfény érte a bőrüket. Nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát. A napozás megkezdésekor egyébként is minden évben a fokozatosság a legfontosabb, hiszen pár nap alatt nem lehet lebarnulni.

Tudományosan bizonyított, hogy a nap ultraibolya sugárzása és bizonyos bőrdaganatok valamint a bőr öregedése között szoros az összefüggés. A D-vitamin termelődéshez viszont nélkülözhetetlen, hogy bőrünket bizonyos mennyiségű napfény érje. No és a szabadban tartózkodás érezhetően javítja kedélyállapotunkat is.

Komoly dilemma tehát, hogyan és milyen mértékben tegyük ki bőrünket a napsugárzásnak anélkül, hogy visszafordíthatatlan károsodást okoznánk, de érvényesüljön az említett kedvező hatás is - erre a kérdésünkre már Székesfehérvár egyik bőrgyógyásza, dr. Svajda Bernadett szakorvos válaszol.

- Ismert, hogy délelőtt 11 és délután 2 óra között nem tanácsos a tűző napon tartózkodni, védőruházatot kell viselni. Újabban ezt az idősávot az óvatosabb ajánlások akár délután 4 óráig is kiterjesztik. Minden életkorban a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú fényvédő krém használata javasolt.

A faktorszám megválasztását három tényező befolyásolja: a bőrtípus, az UV index és a szabadban töltött idő. Az SPF (Sun Protection Factor) megmutatja, hogy hányszoros időtartamot tölthetünk a napon leégés nélkül. Ha 10 perc alatt szenvednénk napégést és 10-es faktorszámú krémet használunk, akkor a napégés kialakulása 10x10, 100 perc alatt várható.

 Az SPF csak az UVB sugárzás elleni védelemről ad felvilágosítást. Léteznek csak fizikai szűrőket tartalmazó fényvédő krémek, ezek a felkenés után azonnal védelmet nyújtanak, ritkán allergizálnak.

Másik típusa a kémiai szűrőket is tartalmazó fényvédő, ezek felkenése után fél órát kell várni a védelem kialakulásáig. Egy év alatti gyermekek bőrének védelmére fizikai szűrőket tartalmazó, speciális gyógyszertári készítményeket használjunk! Fontos a fokozatosság, bőrünket szoktatni kell a hirtelen napsütéshez - fejtette ki a fehérvári bőrgyógyász.

Az újonnan diagnosztizált melanomás esetek száma meredeken emelkedik hazánkban, tíz év alatt másfélszeresére nőtt. Évente több mint 2000 új beteget regisztrálnak.

A Nemzeti Rákregiszter szerint 2001- ben 567 férfi és 688 nő, 2016-ban 1292 férfi és 1450 nőt regisztráltak melanomával. Fejér megyében 2001-ben 12 férfi és 23 nő, 2016-ban 58 férfi és 51 nő szenvedett bőrrákban. 

Melanomára hajlamosabb lehet, akinek világos a bőre, világos a szeme, sok anyajegye van illetve előfordult a családjában melanoma. Fontos kiemelni a túlzásba vitt napozást, az ismétlődő, súlyos napégések és a szoláriumozás káros, bizonyítottan bőrrákot okozó hatását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek