3 évnél régebbi cikk

Egy amerikai gyógyszálló vendégeinek köszönhetjük reggeli pelyheinket
Egy amerikai gyógyszálló vendégeinek köszönhetjük reggeli pelyheinket

A hús-, alkohol-, és kávéfogyasztás szenvedélyes harcosa volt dr. John Harvey Kellogg. Legendás gabonapelyhe is úgy született meg, hogy hadat üzent a tojást és felvágottakat tartalmazó “káros” reggeliknek.

Csodáljuk feltalálóink találékonyságát, kitartását, de eszünkbe sem jut, hogy egy találmány akár a szerencsés véletlen műve is lehet. Sokszor maga a feltaláló számít rá a legkevésbé. Így volt ez a Kellogg testvérekkel is, akik a gabonapelyhet találták fel a 19 század második felében.

Emberek millió kezdi a napját egy tál gabonapehellyel. Jóízűen eszegeti és fogalma sincs róla (miért is lenne?) hogy ezt az ízletes csemegét egy Michigan állambeli Battle Creekben található szanatóriumnak köszönheti.

A Kellogg fivérek közül dr. John Harvey gyógyszállót üzemeltetett. Az egészséges életmódra nevelő előírásait az ott tartózkodó betegeinek be kellett tartania: sok friss levegő, mozgás, pihentető alvás valamint kávé, alkohol, fűszer és húsmentes étrend.

A friss levegő és mozgás nem okozott gondot a szanatórium legtöbb vendégének, de a fűszeres húsételekhez szokott páciensek íztelennek találták a vegetáriánus étrendet.

A Kellogg testvérek, John Harvey és Will Keith azon fáradozott, hogy ételeiket megszerettessék a gyógyszálló lakóival, így estéiket kísérletezéssel töltötték a kórház konyháján: magvakat főztek zúztak és sütöttek. Próbálkozásaik minden alkalommal egy tömör csomóba sült, ragacsos massza volt.

Egy újabb esti kísérletezés közben a testvérek üzenetet kaptak, azonnal el kellett hagyniuk "boszorkánykonyhájukat". Amikor két nappal később visszatértek masszájukhoz, a túlfőtt pép kezdett megszáradni és porhanyóssá válni. Ők nem dobták ki furcsa állagú anyagukat, folytatták kísérletüket. A kiszáradt tésztát hengerek alatt kilapították, aztán egyenletesen átsütötték a sütőben. Tökéletesítették a főzést és a szárítást, amellyel könnyű, ízes pelyheket készítettek.

Dr. Kellogg megelégedett volna a pelyhek egészségügyi szerepével, Will azonban nem érte be ennyivel, üzleti lehetőséget látott felfedezésükben. Megvásárolta bátyja részesedését a találmányból és felépített egy reggeli étel-birodalmat.

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek