3 évnél régebbi cikk

Hogyan előzzük meg a csontritkulást?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Hogyan előzzük meg a csontritkulást?

Elsősorban genetikai tényezők felelősek a csontritkulás kialakulásáért, de mozgással és megfelelő kalciumbevitellel tehetünk ellene.

Kiket fenyeget a csontritkulás?

Ez bizony nagyrészt a genetikánkon múlik. Hatvan-nyolcvan százalékban a szülőktől örökölt gének határozzák meg, hogy mennyi fiatalkorban az úgynevezett csúcs-csonttömegünk, és azt követően milyen mértékű a csontvesztés. Az egyéb kockázati tényezők tehát mindössze húsz-negyven százalékban esnek latba. Ez sem elhanyagolható szám azonban, sokat tehetünk tehát mi magunk is, hogy csontjaink egészségesek maradjanak az évek során.

A kalcium az emberi test össztömegének másfél százalékát alkotja, a csontok és fogak felépítése mellett a sejtfolyamatok szabályozásában, hormonképződésben, információátvitelben, izom és idegingerlésben, véralvadásban is részt vesz. A kalcium optimális bevitelének mennyisége az életkor és hormonális behatások függvényében is változik.

A kamaszkor jelentősége

A napi beépülés a tizenéves kor elején a legnagyobb, így az általános és középiskolákban a legnagyobb a felelőssége a megelőzésnek. A korábban több alkalommal is elindított iskolatej program, mozgásprevenciós programok is ezért bírnak nagy jelentőséggel. A napi kalciumbevitel minimumigénye nyolcszáz-ezerkétszáz milligramm gyermekkorban, Ezerkétszáz-ezerötszáz milligramm serdülőkorban, ezer milligramm felnőttkorban, azonban menopausa tájékán újra megnövekszik ezer-ezerötszáz milligrammra.

Egy átlagos magyar négy-hatszáz milligramm kalciumot visz be a szervezetébe (ennek is jelentős részét kenyérrel), ami jó esetben is csak fele-harmada a kívánt értéknek.

A megelőzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele.

Ezt együk, hogy jót tegyen!

A magas kalciumtartalmú élelmiszerek közé sorolhatjuk a sajtokat, az olajos magvakat, tejet, túrót, joghurtot, halakat. A különböző divatfogyókúrák gyakran eredményeznek elégtelen kalciumbevitelt. Ha diétázunk, vagy bármilyen okból egyoldalúan táplálkozunk, érdemes figyelmet fordítani a kalcium pótlására.

Forrás: osteoporosis.hu/Dr. Somogyi Péter

További ajánlatok: www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek