Fair30 °C
2021. június 19. szombat Gyárfás
Menü
Házhozszállítás

Valóban hasznos a sötét mód a telefonokon, a böngészőkben és a weboldalakon?

Valóban hasznos a sötét mód a telefonokon, a böngészőkben és a weboldalakon?
A mobiltelefonok sötét módja egy igencsak praktikus funkció (Fotó: Unsplash)

Az elmúlt év egyik, ha nem a legnagyobb slágere a telefonok, a böngésző programok, és a honlapok sötét módban történő megjelenítésének lehetősége volt. Rengeteg program, honlap tette elérhetővé a színek invertálásának lehetőségét, nemcsak okostelefonon és tableten, de asztali számítógépen is. De tényleg érdemes a telefont, a Windowst és a böngészőt elsötétíteni? Ennek jártunk utána!

Már nem csak a Windows és az Android esetében van lehetőségünk a kezelőfelületet sötét módra váltani, de jó néhány honlap után a Chrome böngészőben és még számos programban is megjelent már ez a lehetőség, melynek három fő szempontja van:

A sötét mód vagy sötét téma egyszerre energiatakarékos, gyengébb fényviszonyok között is jobban látható és a szemet is jobban kíméli.

De tényleg érdemes a telefont, a Windowst és a böngészőt elsötétíteni, vagy az egész csak a fejlesztők és a marketingesek összeesküvése ellenünk?

A sötét mód lényege, hogy használatával a telefon felülete, a Windows ablakok háttere, a weboldalak felhasználói felületének színe manuálisan megváltoztathatóvá tehető. Segítségével a háttér az alap, világos színekről feketére vagy sötétszürkére cserélhető, míg a karakterek és a grafikai elemek világosak lesznek. Egyszóval a sötét mód invertálja az adott felület alapvető, világos megjelenését.

És hogy erre tulajdonképpen miért van szükségünk?

A sötét mód használata több szempontból is előnyös, ám használata legfőképp szemünk egészségének megóvása érdekében lehet hasznos. Megnyugtató a szem és az idegek számára.

Szemünk egészsége 

Egyre többen, a nap egyre nagyobb százalékában nyomkodjuk okostelefonunkat vagy ülünk laptopunk monitorát bámulva. Kutatások sora foglalkozott az elmúlt években azzal, hogy a világos háttér előtt megjelenített sötét karakterektől gyorsabban fárad a szemünk, ezáltal pedig könnyebben károsodhat is a látás. Ráadásul a folyamatos világosság idegeinknek is komoly terhelést jelenthet.

Brit és amerikai kutatók az elmúlt években arra jutottak, hogy a sötét mód használata csökkenti a képernyő által kibocsájtott fényt, ez pedig jó hatással van mind mentális állapotunkra, mind pedig szemünk egészségére, különösen abban az esetben, ha okoseszközünket vagy laptopunkat este használjuk. Abban az esetben ugyanis, ha körülöttünk sötét van, mi pedig a fényes képernyőre meredünk szemünk sokkal gyorsabban károsodhat a túlzottan nagy kontrasztnak köszönhetően.

Hosszabb üzemidő

A sötét mód használata sok felhasználó számára nem csak egészségesebb, de lényegesen takarékosabb is. A LED alapú kijelzők esetében nincs háttérvilágítás, helyette a képernyő minden egyes képpontját külön dióda világítja meg. Minél több a teljesen fekete felület a képernyőn, annál többet lehet közülük kikapcsolt állapotban tartani. Ez azt jelenti tehát, hogy a sötét mód kevesebb energiát fogyaszt, használata tehát akkumulátorunk üzemidejének és élettartamának növeléséhez is hatékonyan járul hozzá.

A sötét mód használata azonban nem minden eszközön és program esetében egyértelmű. Mivel ez egy új funkció, mely az elmúlt egy évben kezdett elterjedni, így amennyiben szeretnénk használni érdemes akár az Androidot, akár a Windows 10-et frissíteni, mert a funkciók csak a legújabb verziókban érhetők el.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 17 órakor 2021. június 18.
  HÍRADÓ 17 órakor 2021. június 18.
 • Kibővítette együttműködését az Óbudai Egyetem és a HARMAN
  Kibővítette együttműködését az Óbudai Egyetem és a HARMAN
 • Közösségi sportnapot szerveznek Palotavárosban
  Közösségi sportnapot szerveznek Palotavárosban
 • Már át lehet venni a karszalagot a holnapi futballmeccsre
  Már át lehet venni a karszalagot a holnapi futballmeccsre