3 évnél régebbi cikk

Még több kerékpárszállító vonatkocsi a Fehérvárt érintő vonalakon
Fehérvár Médiacentrum fotója
hu.m.wikipedia.org
Még több kerékpárszállító vonatkocsi a Fehérvárt érintő vonalakon

A Velencei-tóhoz, a Balatonhoz és Budapestre is még könnyebb lesz elszállítani a kerékpárjainkat Fehérvárról vonattal: új kerékpárszállító kocsikat állított forgalomba a MÁV nyárra.

A MÁV-START a biciklis utasok számának ugrásszerű növekedése miatt, a Balatonra közlekedő DÉLI -> PARTI sebesvonatok egy részében nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikat állított forgalomba; valamint a hétvégéken ilyen kocsik közlekednek majd egyes Budapest és Székesfehérvár között közlekedő G30-as gyorsított vonatokban is.

Budapestről, vagy Budapest érintésével a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz kerékpárral utazóknak kifejezetten ezek a megerősített vonatok ajánlottak.

További változás, hogy augusztus 3-ától a társaság eltörli a kerékpárhelyjegy-váltási kötelezettséget az összes DÉLI -> PARTI vonaton.

Idén nyáron már mintegy 24 ezer biciklit szállítottak a vonatokon, ugrásszerűen, 25 százalékkal nőtt a szállított kerékpárok száma.

Ezért a MÁV-START a DÉLI -> PARTI sebesvonatok közül naponta kettőben, hétvégén pedig összesen hatban nagy befogadóképességű, azaz 28 kerékpár szállítására alkalmas kocsikat állított forgalomba.

Ezek a Déli pályaudvarról naponta Balatonszentgyörgyre 8:05-kor, és vissza 12:13-kor; a hétvégéken pedig a Déliből Fonyódra 10:05-kor, és vissza 15:03-kor; valamint a Déliből Balatonszentgyörgyre 12:05-kor, és vissza 16:15-kor indulnak. A többi DÉLI -> PARTI sebesvonatban szerelvényeként kétszer 8, azaz összesen 16 bicikli elszállítására képes kocsival biztosított a nagyobb kerékpár-szállítási kapacitás.

A Balatonra közlekedő vonatok mellett, a hétvégéken a Déli pályaudvarról 8:40-kor és 10:40-kor; Székesfehérvárról pedig a 17:23-kor és a 18:23-kor induló G30-as gyorsított vonatokban is nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik közlekednek majd, ezzel könnyítve a kerékpárral eljutást a Velencei-tóhoz.

A kapacitásnövelés mellett pozitív változás, hogy augusztus 3-tól már nem minden balatoni távolsági vonatra kötelező a kerékpárok számára a helyfoglalás, így a kerékpárral utazók számára, a fenti vonatokat igénybe véve, a tóparton teljes rugalmasságot biztosít a vasúti társaság a menetjegyük érvénytartamán belül.

A vasúttársaság folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal kíván eleget tenni az egyre növekvő kerékpárszállítási igényeknek. A hosszú távú fejlesztési program célja, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás.

Folyamatosan nő a kerékpáros utasok száma

A MÁV-START számára a kerékpáros utazási igények, ezáltal a hazai turizmus támogatása kiemelt feladat. A kerékpáros utasok száma az új járművek beszerzésének és a bővülő szolgáltatásoknak köszönhetően, az utóbbi években folyamatosan növekedett.

A népszerű lehetőséget évente több mint háromszázezren veszik igénybe országszerte, a vasúttársaság összesen 655 kerékpárszállító funkcióval is rendelkező járművét használva.

Az egyik kiemelkedő célpont a Balaton partja, ahol a közelmúltban végrehajtott pályafejlesztéseknek köszönhetően megtöbbszöröződött a vasúti kínálat, a kerékpárszállítási kapacitás, és rövidült a menetidő, 30-45 perccel „közelebb került” a balatoni térség a fővároshoz.

Forrás: mavcsoport.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek