Rain12 °C
2021. január 23. szombat Zelma
Menü
Házhozszállítás

Megpróbáltatások után: városfejlődés - egy különleges könyv Fehérvár történelméről

Megpróbáltatások után: városfejlődés - egy különleges könyv Fehérvár történelméről
A háromosztatú könyv bevezető tanulmányaiban olvashatunk többek között a háború és a megtorlás éveiről, a város újjáépítéséről, az 1956-os fehérvári történésekről, az iskolákról, a Kádár-rendszerről éppúgy, mint a város építéséről, nagyüzemeiről, mezőgazdaságól, repülőéletéről, valamint zenei és kulturális életéről. (Fotó: Simon Erika)

Múltidéző délelőttre várták szombat délelőtt az érdeklődőket a Városháza Dísztermében. Cser-Palkovics András polgármester és Czetz Balázs levéltári igazgató ajánlása mellett mutatták be a "Székesfehérvár anno..." című kötetsorozat legújabb darabját.

A Királyi Napok keretében, az Önkormányzat dísztermében, ünnepélyes keretek között mutatták be szombaton délelőtt Demeter Zsófia legújabb könyvét, mely a Székesfehérvár anno sorozat immáron negyedik megjelent kötete. 

A kiadvány olvasmányosan, számtalan fotóval illusztrálva mutatja be a város és kitekintve, az egész régió történetét.

„A kötet 1944 és 88 közötti időszakot dolgozza föl, nem szokásos tankönyv -vagy történelemkönyvszerűen, hanem sok képpel és visszaemlékezéseket is tartalmazva. Tehát ebből is látszik, hogy nagyon sokan segítettek a könyv összeállításában, képekkel, saját emlékeikkel és tudásukkal és nagyon sok közgyűjteménynek az anyagát is fel tudtam használni.” – mondta Demeter Zsófia, a kötet szerzője.

A kötet egyik legérdekesebb része, a végén található visszaemlékezések fejezet. Ebből kiderül, miként robbantak fel a fehérvári állomáson 1944-ben a lőszeres vagonok, milyen volt katonának lenni 1956-ban, hogyan kötődik Kodály Zoltán Fehérvárhoz. 

"Aki alkotásával múltat idéz, szeretné azt megmutatni a jelennek és üzenetet hagyni vele a jövőnek. Egy ilyen ember munkássága valódi értéket jelent egy város számára. Nincs ez másként Székesfehérvár esetében sem. Demeter Zsófia a koronázó város történetét kutatva, emberi történeteken keresztül szól hozzánk és mutatja be azokat az alapokat, amelyek nélkül ma nem lehetnénk itt" – fogalmazott a polgármester.

Demeter Zsófia a tőle megszokott igényességgel, részletességgel tárja az olvasó elé az 1944 és 1988 közötti időszakot. (Fotó: Simon Erika)
Demeter Zsófia a tőle megszokott igényességgel, részletességgel tárja az olvasó elé az 1944 és 1988 közötti időszakot. (Fotó: Simon Erika)

A mostani kiadás mellett, addig is érdemes fellapozni a sorozat eddigi köteteit, mely kivétel nélkül szól minden székesfehérvárihoz, illetve a város történelme iránt érdeklő valamennyi lelkes olvasóhoz.

 „Mindenkinek, a legfiatalabb korosztálytól az idősekig, akik ezt a korszakot, de legalábbis egy részét meg is élték. És mindenképpen ajánlom azoknak, akik a székesfehérváriaknak, akik itt születtek, itt élnek és szeretnék megismerni a városuk értékeit, múltját, közelmúltját, úgyhogy minden magyar állampolgárnak boldogan és büszkén ajánlom, hogy olvassák el." – emelte ki Czetz Balázs a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának igazgatója.

A város építészeti kultúráját, iparát, közművelődésének múltját, oktatási– és sportéletét megidéző sorozat 1944 és 1988 közötti időszakát elénk táró könyv méltán ad maradandó élményt és hagy örök nyomot mind a ma, mind pedig a jövő olvasói számára.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Közel háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség
  Közel háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség
 • 1344 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 93 beteg
  1344 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 93 beteg
 • Több mint hetvenezren írnak ma középiskolai felvételit
  Több mint hetvenezren írnak ma középiskolai felvételit
 • Új járványgócpont alakult ki Ausztriában
  Új járványgócpont alakult ki Ausztriában
 • Őrizetbe vettek egy kábítószerkereskedőt Győrben
  Őrizetbe vettek egy kábítószerkereskedőt Győrben
 • Adathalász céllal csalók küldenek üzeneteket az Aldi nevében
  Adathalász céllal csalók küldenek üzeneteket az Aldi nevében
 • Megnő a tűzesetek száma a fűtési szezonban
  Megnő a tűzesetek száma a fűtési szezonban
 • Hatástalanították a fővárosi Kerepesi úton talált világháborús bombát
  Hatástalanították a fővárosi Kerepesi úton talált világháborús bombát
 • Gondok akadtak a brit AstraZeneca oltóanyaggal
  Gondok akadtak a brit AstraZeneca oltóanyaggal
 • Új kották érkeztek a Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részlegbe
  Új kották érkeztek a Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részlegbe
 • Egymillió adag orosz vakcina jön Magyarországra
  Egymillió adag orosz vakcina jön Magyarországra
 • A tömeges oltás megkezdéséig maradnak a korlátozások
  A tömeges oltás megkezdéséig maradnak a korlátozások
 • HÍRADÓ 2021. január 22.
  HÍRADÓ 2021. január 22.