3 évnél régebbi cikk

A fehérvári Nemzeti Emlékhely kapta az először átadott Év emlékhelye díjat
A fehérvári Nemzeti Emlékhely kapta az először átadott Év emlékhelye díjat

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhely nyerte el a Nemzeti Örökség Intézete által idén alapított Év emlékhelye díjat. Az elismerést a Fiumei úti sírkertben adták át az Emlékhelyek napján.

Az Év emlékhelye díj célja az, hogy a Nemzeti Örökség Intézete elismerését fejezze ki azoknak a helyszíneknek, amelyek emlékhely státusukat mind programjaikban, mind kommunikációjukban előtérbe helyezik, az elmúlt években kreatív programokat szerveztek és sikeresen meg tudták szólítani a fiatalokat.

Az díjat ösztönző céllal is alapították, hogy az emlékhelyek egymással együttműködve, egymást támogatva szervezzék programjaikat Az elismerés odaítélésének elbírálása egy öttagú bizottság feladata - emlékeztetett Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója, majd hozzátette, egy országnak vannak határai, a nemzetnek azonban nincsenek. 

A Nemzeti Örökség Intézete által alapított elismerést első ízben a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely kapta.
Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Emlékhely a magyar nemzet történelmi bölcsője, Esztergom mellett a magyar közjogi és egyházi hagyomány egyik legfontosabb helyszíne.

Ott állt az egykori koronázó bazilika, amely ugyan a történelem viharai nyomán elpusztult, azonban az utókor számára felelősséget jelent, hogy jó gazdái legyenek a történelmi helyszínnek. Hozzátette, jövő májusban a koronázóváros lesz a következő díjátadó helyszíne.

Az Emlékhelyek napját ötödik alkalommal bonyolították le, az esemény célja pedig az, hogy népszerűsítsék a történelmi helyszíneket, valamint a változatos programok révén fontosságuk beépüljön a köztudatba. Az idei eseményt az összetartozás jegyében hirdették meg a nemzeti és történelmi emlékhelyek körében. 

Az Emlékhelyek napján a ma kitüntetett Nemzeti Emlékhely is egész napos programmal várta az érdeklődőket, amely során többek között bemutatták a Nagyboldogasszony-bazilika makettjét is.

(Forrás: MTI)

Borítókép: Fehérvár TV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek