3 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron emelkedett a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Nemzeti Népegészségügyi Központ
Székesfehérváron emelkedett a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

A koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Több településen, Székesfehérváron, Békéscsabán, Budapest déli és központi területein, Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Pécsen növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében a 35. héten végzett szennyvízvizsgálatok - tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a legújabb adatokat.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, a vírus ugyanis már az esetleges tünetek megjelenése előtt néhány nappal korábban elkezd ürülni a szervezetből.

A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

A koronavírus a 4 fokos szennyvízben 14 napig, míg a 20 fokosban körülbelül 2 napig életképes, ugyanakkor RNS-e 8 napig kimutatható, de úgy, hogy fertőzőképességet már nem mutat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy az általa végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek