3 évnél régebbi cikk

Mind a négyezer munkavállalójával megismerteti a robotika alapjait a Denso
Mind a négyezer munkavállalójával megismerteti a robotika alapjait a Denso

A Densonál is egyre nagyobb teret nyer a digitális technológia, a robotok száma pedig folyamatosan nő a gyártósorokon. A fehérvári vállalat az Alba Innovárral közösen dolgozott ki olyan képzést, amely alapján minden dolgozó ismereteket szerezhet a robotokról.

Egyre nagyobb szerepet kap a robotika és az automatizálás a Denso fehérvári vállalatnál is, ezért döntött most úgy a cég, hogy mind a négyezer dolgozóját érzékenyíti digitális technológiák iránt. Játékos feladatokon keresztül kétszer nyolc órában biztosít a vállalat a munkavállalók számára képzést, ami alapján már megértik a az egyes berendezések és rendszerek működésének alapjait.

„Ez az alapképzés alapvetően arra szolgál, hogy a kollégáink ne féljenek a digitalizációtól, folyamatoptimalizálási irányok újra beinduljanak. Ha ez a program zárul, akkor már elkezdtünk dolgozni azon, hogyan tudunk egy második vagy harmadik modult indítani. Nem az a célunk, hogy mind a négyezer emberünk tudjon robotokat programozni, az a célunk, hogy mind a négyezer kollégánk tisztában legyen a robotika fejlődésével, nemcsak a cégen belül, hanem az otthoni magánéletükben is" - mondta el Szincsák Attila, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A kétszer nyolc órából álló képzést a Alba Innovár Digitális Élményközpont segítségével dolgozta ki a cég.

"Nagyon sokan szembesülnek vele, hogy hasonló munkákat el tud végezni a robot, mint amiket ők végeznek, ezért nekik magasabb színvonalú munkát kell elvégezniük. Ez az alapkurzus ahhoz, hogy megértsék, hogy a robotok mit csinálnak, hogy nem csak gyártanak és örökké úgy maradnak, hanem folyamatosan mozgatni kell, programozni, javítani őket. Jó néhány ember magasabb szintű állást kaphat így a jövőben, és innentől ő robotokra, robotsorokra tud majd felügyelni"  - emelte ki Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élmény- és Oktatási Központ vezetője.

A program így pedig már nem is annyira a jövőről, mint egyre inkább a jelenről szól. A cégek és dolgozóik, valamint rajtuk keresztül a fehérvári gazdaság is hosszú távon megőrzi versenyképességét az ilyen képzéseknek köszönhetően – mutatott rá dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere.

A város ezért hozta létre annak idején az Alba Innovár Digitális Élményközpontot – mely az elmúlt években már számtalan dolgozót, diákot és fiatalt vezetett be a robotika világába – a képzések száma pedig hónapról hónapra nő.

Borítókép: ftv
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek