3 évnél régebbi cikk

Többen halnak meg naponta koronavírusban Magyarországon, mint rákban
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Többen halnak meg naponta koronavírusban Magyarországon, mint rákban
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A járvány kitörése óta a mai napon először emelkedett 90-re a halálozások száma, ami azt jelenti, hogy többen halnak meg koronavírusban Magyarországon, mint rákban. Érdekes kérdést vet fel, hogy például egy koronavírusban elhunyt végstádiumú rákos betegnél mit jelölünk meg fő halálozási okként.

November 4-re 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 90 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2063 főre emelkedett, 21 232-en pedig már meggyógyultak.

Érdemes egy kis összehasonlítást végezni, hogy a halálozási okok között jelen pillanatban hányadik helyen áll a koronavírus.

A KSH 2019-es adatai alapján 2019-ben a legtöbben, összesen 63609-en valamilyen keringési betegségben haltak meg. Ha ezt a számot egy napra vetítjük, akkor kiderül, hogy naponta átlagosan 174-en halnak meg valamilyen szív-és érrendszeri probléma miatt.

A második helyen - 32638-cal - a rosszindulatú daganatos betegség áll. Ez napi szinten átlagosan 89 halálesetet jelent. 

A napi esetszámot figyelembe véve jelen pillanatban a COVID-19 a második leggyakoribb halálok Magyarországon. 

Ha az összes koronavírusos halálozást nézzük, akkor valamivel jobb a helyzet. Eddig átlagosan naponta 6-an haltak meg a koronavírusban, de még nincsen év vége.

A következő diagram azt mutatja, hogy a járvány kitörése óta százezer főre vetítve hányan haltak meg koronavírusban az Európai Unióban. (Térkép forrása: wikipedia.org)

Ha alaposan megnézzük az adatokat, láthatjuk Magyarország európai szinten a középmezőnyben helyezkedik el.

Fontos megjegyeznünk, hogy a koronavírus általában véve pont a keringési és daganatos betegségekkel küzdők szervezetét viseli meg. Így érdekes kérdést vet fel, hogy például egy koronavírusban elhunyt végstádiumú rákos betegnél mit jelölünk meg fő halálozási okként.

Borítókép: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek