3 évnél régebbi cikk

3 gyógynövény, ami oldja a stresszt és a szorongást
3 gyógynövény, ami oldja a stresszt és a szorongást

A kijárási korlátozás, a járvány és a kevesebb napfény sokaknál okozhat szorongást, súlyosabb esetben depressziót. Most különösen fontos, hogy próbáljuk csökkenteni a stresszt, első körben természetes úton. Mutatunk három gyógynövényt, amelyik segít ellazulni.

Kamilla

A kamilla az egyik legősibb és leggyakrabban használt gyógynövény, amelyet számos gyógyhatása mellett enyhe nyugtatóként tartanak számon. A belőle főzött tea többek között oldja a szorongást, csökkenti a stressz tüneteit és segít a relaxálni. Ha hálószobában kamillaolajat párologtatunk lefekvés előtt, akkor könnyebben alszunk el és mélyebb lesz az álmunk.

Kamillateát nagyon egyszerű készíteni: két teáskanálnyi kamillát két deci forrásban lévő vízzel forrázzunk le. Fedjük le, hagyjuk állni nagyjából tíz percig, utána langyosan kortyolgassuk el.

Orvosi citromfű

Az orvosi citromfű szintén közismert gyógynövény, amely csökkenti a szorongást. Nyugtató hatása miatt termesztését Nagy Károly császár rendeletben írta elő.

A középkorban a bencés szerzetesek röviditalokba is tettek belőle.

A citromfüvet könnyen lehet lehet termeszteni. Akár cserépben az ablakban is megél, csak ne felejtsük el hetente egyszer legalább megöntözni. A leveléből főzött tea remek gyógyír enyhe depresszióra és álmatlanságra. Nagyon egyszerű megfőzni: csupán egy csapott teáskanálnyi levelet kell forrásban lévő 2,5 deci vízzel leönteni, majd a kamillához hasonlóan nagyjából negyed órát állni hagyni.

Orbáncfű

Az orbáncfű is ismert stresszoldó gyógynövény, mert hatással van a szervezet szerotonin- és dopaminszintjére. Ezzel javítja a hangulatot, oldja a bennünk lévő feszültséget, ezáltal kiegyensúlyozottá tesz.

Jótékony hatásait már az ókorban Hippokratész is ismerte.

Az úgy tudunk könnyedén orbáncteát főzni, ha két teáskanálnyi orbáncfüvet leforrázunk körülbelül két és fél deci vízzel. Picit ezt is állni hagyjuk, és csak utána fogyasztjuk.

További ajánlatok:

www.mentahaz.hu

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek