3 évnél régebbi cikk

Milyen lesz az idei karácsony? - Ünnepi készülődés a koronavírus árnyékában
Fehérvár Médiacentrum fotójaMilyen lesz az idei karácsony? - Ünnepi készülődés a koronavírus árnyékában

A koronavírus-járvány ellenére egy ideje már karácsonyi lázban égek. Ne kérdezzétek, hogyan vagy miért, de amikor először borult be hosszabb időre az ég és megcsapta az arcom a hideg fuvallat, én már ünnepi dalokat dúdolgattam. Bár érzésem szerint ez sokkal inkább annak szól, hogy egy kicsit magam mögött szeretném már hagyni a világot, és önfeledten átadni magam valaminek, amiben biztosan örömömet lelem. Igen, ez lenne a karácsony, de idén biztosan más lesz...

Pontosan egy hét múlva lesz advent első vasárnapja (november 29.), így visszavonhatatlanul is ráfordulunk sokak kedvenc ünnepére, a karácsonyra. Juhé? Igen, bár semmi sem a megszokott kerékvágásban fog zajlani, de határozottan juhé!

Jó, jó, de mi a helyzet az ünnepi készülődéssel és a feelinggel?

Hát, azzal lehetnek problémák. Már egy ideje agyalok ezen, ugyanis két-három hete olyan megmagyarázhatatlan karácsonyi hangulat tört rám, hogy az már félelmetes. Konkrétan minden reggel Jingle Bell Rockkal kelek...

Pedig aztán az elmúlt években (többek között az intenzív havazás hiánya miatt) éppenhogy karácsony napján kezdett valami bizseregni, amit a fa befaragásával és dekorálásával, illetve a Reszkessetek betörők!-kel lehetett olyan szintre feltornászni, hogy legalább egy napra hangulatba jöjjek.

Másnapra pedig sitty-sutty, elszállt minden, mint a kámfor (bár a bejgli is követte volna). Fura, pedig határozottan a karácsony a kedvenc ünnepem - főleg a gyerekkoromban átélt varázslatok miatt.

Baljós árnyak

Az, hogy idei karácsony más lesz, már tavasszal éreztem, bár akkor még fogalmunk sem volt, mi vár ránk az esztendő végén.

Ugyan a koronavírus első hulláma késő tavasszal lecsengőben volt, azért figyelmeztettek egy esetleges őszi második hullámra is. Persze akkor nem nagyon foglalkoztunk vele mondván: hol van az még? Hát itt, ráadásul kőkeményen! Olyannyira, hogy a karácsonyt is teljesen megvariálhatja.

Mondjuk én abban reménykedtem, hogy december környékére minden rendben lesz, ezért is engedtem el fejben 2020-at már áprilisban.

Akkor sem a nyár érdekelt, hanem a szeretet ünnepe. Az biztos jó lesz, mindig szuper volt, néhány nap a családdal úgy, hogy teljesen ki tudom zárni a külvilágot, és semmi más dolgom nem lesz, mint degeszre tömni magam mindenféle finomsággal. Igen, ez kell!

Éppen ezért biztosra mentem, és bár szóvá tettem, hogy még vége sincs a nyárnak, de máris karácsonyi díszek bukkantak fel Fehérváron, azért én is beszereztem jóval idő előtt egy-két ketyerét, mert egyrészt ki tudja, mi lesz, másrészt kimondhatatlanul vártam az ünnepet.

Nyilván máskor, ahogy közeledett a szenteste, úgy járkáltam egyre többször a szupermarketekbe, így december 24-re (általában koppra) szépen lassan beszereztem minden apróságot.

Nos, idén ez teljesen máshogy zajlott: jelenleg ott tartok, hogy november végére már megvettem az összes ajándékot csomagolópapírostól, szaloncukrostól, mindenestől. Ha már úgyis karácsonyi lázban égek.

Minden más

Persze idén minden más lesz, főleg mert egyelőre az ünnephez szorosan hozzátartozó karácsonyi vásárokat sem lehet megtartani, és nagy valószínűséggel ez nem is fog változni, így főleg otthon, családi körben tudunk hangolódni.

Mi vár ránk szenteste? Megjósolhatatlan, de én mindenképpen egy kis nyugalmat szeretnék akarok, hogy egy kicsit ki tudjak kapcsolni és szeretteimmel lenni, illetve bízni a 2021-es évben, ugyanis határozottan érzem, sokkal, de sokkal jobb lesz! Kellemes ünnepeket!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek