3 évnél régebbi cikk

10 legjobb társas- és kártyajáték, ha már az agyadra ment a karácsony
10 legjobb társas- és kártyajáték, ha már az agyadra ment a karácsony

Már csak néhány napot kell aludni, és visszavonhatatlanul beköszönt a karácsony. Persze van az úgy, hogy a boldog ünnepi készülődés a jóllakottsághoz hasonló érzésbe csap át, amely után azt érzitek, hogy még egy falat (ez esetben mütyürke), és szétdurrantok. Na, ilyenkor kell elengedni a szentestét, és kizárólag a lazulásra összepontosítani. Hogy kicsit én is besegítsek, összeszedtem nektek a kedvenc társas- és kártyajátékaimat, amelyek garantáltan feldobják az unalmas téli napokat.

Karácsony közeledtével hajlamosak vagyunk kicsit túltolni az ünnepi készülődést, amelynek következtében már mindent és mindenkit csillivilli díszekbe akarunk öltöztetni, illetve nincs is más témánk, csak a szenteste.

Mondjuk én pont a túlbuzgók táborát erősítem, így maximálisan át tudom érezni ezt a karácsonyi lázat, ám akiknek már most tele a hócipője az ünnepekkel, azoknak összeszedtem a 10 legjobb társas- és kártyajátékot, hogy legyen mivel elütni a bejglimámorban fürdő időszakot.

UNO

Nos, mielőtt elszabadulnának az indulatok, gyorsan ki is végezném a családok szétszakítóját, a barátságok felborítóját, az össznépi konfliktusok generálóját, az UNO-t. Mondjuk belegondolva nem is értem, hogy mit lehet szeretni ebben a kártyajátékban - bár, amikor felhúztok egy +4-es vagy egy paklicserélő lapot. Hát, akkor mindenhatónak érezhetitek magatokat.

 

Monopoly

Már gyerekkoromban is piszkálta a fantáziám a Monopoly, persze nem a játék (ugyanis akkor még nem nagyon tudta lekötni a figyelmem), hanem sokkal inkább a mindenféle formájú bábu miatt. Azóta már szinte a mestere lettem, az meg, hogy majdnem minden évben kiadnak egy újabb témája verziót, extra ráadás. Nekem például super mariós és trónok harcás pakkom is van - persze a klasszikus az igazi! Ja, és még világbajnokságot is rendeznek belőle...

 

Activity

Az Activityre igazán a televízióban sugárzott műsor után függtem rá, olyannyira, hogy én is hasonló őrültségeket akartam véghezvinni, mint amilyenek a képernyőn láttam. Hogy fokozzam a hangulatot, beszereztem a Club-Editiont, amely során már pikánsabb feladványokat kell megbirkózniuk a lelkes játékosoknak.

 

Scrabble

Klasszikus szókereső, amely hosszú, hosszú és még annál hosszabb órákra képes lekötni a betűkre éhes társaságot. Lassabb lefolyása miatt nem okoz agyérgörcsöt, ám a reménytelen próbálkozások és a nem létező szavak alkotása azért idegőrlő tud lenni. Főleg, ha folyamat olyan zsetonokat kaptok, amelyekkel az égvilágon semmit sem lehet kezdeni. Nyelvújítók előnyben...

 

Mysterium

Ha már élek-halok a nyomozós filmekért és sorozatokért, nem maradhat le a listámról egy bűnügyi társasjáték, a Mysterium sem. Kicsit a whodunit-krimikre hajazva kell kitalálni, hogy ki lehet a gyilkos szellemekkel és médiumokkal megfűszerezve, így célszerű, ha minél többen körbeülitek az amúgy rendkívül stílusosan megalkotott táblát. Nem beszélve arról, hogy úgy kevésbé hozza rátok a frászt. A Cluedo ehhez képest dajkamese...

 

Honfoglaló

A Honfoglaló egy online kvízjátéknak, amely akkora sikerre tett szert a magyarok körében, hogy kiadtak belőle egy fizikai változatot is. Így akik nem feltétlenül akarnak a számítógép vagy a telefon előtt görnyedni, azok simán felpattinthatják a szettet, amely hasonló élményekkel kecsegtet, mint a világhálós őrület.

 

Dixit

A Dixit már pár fokkal trükkösebb, ugyanis a társasjáték során gyönyörűen, már-már művészien megrajzolt lapokkal versenghettek a pontokért (megmondom őszintén én a látványvilágért csaptam le rá). Mindenki húz hat kártyát, majd az kezdi a menetet, akinek már összeállt egy utalás, netalántán mese a fejében a lapon szereplő figuráról vagy tárgyról. Ezután a többiek választanak egy olyan lapot a sajátjaik közül, amely a legközelebb állhat a mesélő történetéhez. Fejjel lefelé kirakják, majd összekeveritek a lapokat, és ki kell találni, melyik volt a mesélő sztorija. Egyszerű, de nagyszerű!

 

Hotel

A Hotel volt egyik első társasjáték, amelyet egyenes csodáltam, ugyanis egyből lenyűgöztek a különböző méretű és formájú építmények - mondanom sem kell, hogy a többi fölé magasodó felhőkarcoló volt a kedvencem. Az első komolyabb partym általános iskolás osztálytársakkal zavartuk le, és megszerezni, majd fenntartani ezeket a tákolmányokat sokkalta nehezebb volt, mint azt elsőre gondoltam volna. Konkrétan én voltam az első, aki kiesett a buliból. Persze ez nem szegte kedvem, így a Hotel mind a mai napig előkerül családi vagy haveri összejöveteleken.

 

Sakk

A vezércsel (The Queen’s Gambit) című sorozatnak hála ismételten sakklázban ég az egész világ, így arra gondoltam, hogy miért is ne kerülhetne fel ez a népszerű sport és társasjáték a listámra. Meg hát amúgy is élek-halok a bábukkal való matekozásért, olyannyira, hogy már alsóban is ez volt az egyik kedvenc elfoglaltságom. Szóval sakk-matt!

 

Rummikub

A Rummikub, vagy ahogy mi hívjuk, a Römi (tudom, tudom, van ilyen kártyajáték is, ami amúgy majdnem ugyanilyen) az egyik kedvenc elfoglaltság a szűk családi körömben fiatalok és idősek számára egyaránt. Azonos színű lapokat kell a tábláról lepakolgatni (legalább hármat) úgy, hogy számsort alkossanak (maximum tizenháromig), illetve a különböző színű, de azonos számú zsetonok is nyerőek lehetnek. Ha valakinek elfogyott az összes römije, azaz borított, akkor jöhet a matek. Előfordulhat, hogy nem az nyer, aki végül kipakolt mindent.

 

+1. Kamu

A végére hagytam a kedvenc kártyajátékomat, a Kamut, amelyhez nem kell más egy (vagy létszámtól függően több) pakli francia kártya, egy adag szerencse és egy csipetnyi simlisség. A szabály egyszerű: ki kell osztani az összes lapot, majd az utolsót felfordítva elhelyezni a játéktéren. Onnantól pedig a sorozatot követve, fejjel lefele kell pakolgatni a lapokat mindaddig, amíg valaki azt nem érzi, hogy ordas nagyot hazudtunk. Ha tényleg kamus a lapunk, akkor nekünk, ha nem, akkor viszont a sipítozónak kell felvennie az addig letett kártyákat. Ugye, hogy ugye?

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek