Cloudy7 °C
2021. január 24. vasárnap Timót
Menü
Házhozszállítás

A rágógumi története: Frank H. Fleer tette csattanó, pukkanó kedvenccé a rágót

Van, aki szereti, rágja, felfújja, van, akit idegesít és borzaszt a látványa. De abban megegyezhetünk, hogy senkinek sem közömbös Frank Henry Fleer találmánya, a rágógumi.

Először a mai Mexikó területén élő azték indiánok jöttek rá, hogy a kaucsuk, egy dzsungelben növő fa megszáradt nedve rágcsálható. A kaucsuk az 1800-as évek közepén jutott el az Egyesült Államokba. Önmagában íztelen, de a feltalálók ízesítőszerek és szirupok hozzáadásával javítottak rajta. Így vált a rágógumi nemsokára népszerű csemegévé.

Frank Henry Fleert nagyon érdekelte a rágógumi pukkanása és csattanása. Az amerikai feltaláló különböző megoldásokkal kísérletezett és az 1900-as évek elején előállt egy új rágógumival, amit Blibber-Blubber Rágóguminak nevezett. Bár a gyerekek azonnal rákaptak, az új terméknek voltak hibái: szétdurrant, mielőtt nagy lufit lehetett volna fújni belőle, és a gumi olyan nedves volt, hogy ráragadt az arcra, ahonnan nehéz volt eltávolítani.

Blibber-Blubber rágógumi (Fotó: Pinterest/Sarah Shuda)
Blibber-Blubber rágógumi (Fotó: Pinterest/Sarah Shuda)

A Blibber-Blubbert sikertelennek nyilvánították, és  kivonták a piacról, de Fleert ez sem állíthatta meg. Tovább kísérletezett és 1928-ban bemutatott egy erősebb rágógumit, amelyet Dubble Bubble-nak keresztelt el. Ezzel már nagy, hibátlan lufikat lehetett fújni, nem volt nedves, és ha kidurrant, könnyen levált a bőrről.

Frank Henry Fleer még népszerűbbé tette a filléres gumit azzal, hogy egy másik találmányból, a rágógumi-automatából árulta.

Eleinte nem hitt benne, hogy az emberek használják majd az automatákat, de egy gépekkel foglalkozó kereskedő látott benne fantáziát. Ő azt állította, hogy az emberek még akkor is dobálnának pénzt egy gépbe, ha semmi sem lenne benne.

Hogy bebizonyítsa igazát, egészen szokatlan kísérletbe fogott: felállított egy automatát New York egyik forgalmas épülete előtt, amely nem csak a turisták kedvelt célpontja volt, hanem a város egyik legszelesebb helye is. Kitett egy táblát: „ Dobjon be egy pennyt a nyíláson, és hallgassa a szél fütyülését!”

Több százan dobtak be pénzt a felállított automatába. Végül a rendőrség leállította a kísérletet, a kereskedő azonban addigra bebizonyította igazát a meghökkent Frank Fleernek.

Az új továbbfejlesztett Dubble Bubble-lal és az automata jelentette csábítással Fleer csattanó, pukkanó kedvenccé tette a rágógumit.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
  Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
 • Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
  Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
 • Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
  Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
 • Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
  Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
 • Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
  Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
 • Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
  Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
 • Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
  Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
 • HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
  HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
 • Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
  Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése