3 évnél régebbi cikk

Fürdőnadrágban túrázik télen és jeges vízben fürdik a Fejér megyei sportoló
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fürdőnadrágban túrázik télen és jeges vízben fürdik a Fejér megyei sportoló
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Jeges fürdőzés, fürdőnadrágban való túrázás és futás a téli erdőben – Fogarasi Zoltán móri sportoló évek óta szoktatja magát a hideghez. Bár többen támadják emiatt: egészségi állapota tökéletes és sportolóként is kiváló teljesítményt nyújt!

Be kell vallanom: én a Balatonba is csak akkor megyek bele szívesen, ha már annyira meleg, hogy mások azért panaszkodnak, hogy „nem hűt”. Nálam a „jó meleg víz” 40 fok felett kezdődik és alább nem szívesen adom. Ezért hát különösképp reszketni szoktam Fogarasi Zoli FB-os bejegyzéseinek látványától: a fotóktól, melyeken fürdőnadrágban fut télen terepen, illetve hosszú percekig üldögél a jeges szüretelőkádban háza udvarán.

Csodálom őt ezért a hidegtűrésért, amit hosszú évek alatt, tudatos munkával „épített fel”. Tavaly ilyentájt megemlítettem őt egy cikkben, amikor Pirik Gyulával és Ertl Judittal hagyományos év eleji fürdőzésen vett részt a bodajki tófürdőben. Idén ez a megmártózás ugyan elmaradt, ám a téma nem hagyott nyugodni, így végre leültem vele beszélgetni a jeges vízről, annak mentális és fizikai hatásairól (és még sok minden másról).

Az idei fürdőzés azért maradt el, mert teljesen kicsúsztam az időből, s ahol ilyenkor csobbanni szoktunk, ott most sajnos le lett eresztve a víz a medencében.” – mesélte – „Aktívan 2-3 éve merülök a jeges vízbe, s nagyon szeretem. Bár az első pár másodperc néha nagyon kellemetlen tud lenni, de utána átfordul pozitív irányba, s már élvezem is.”

Köztudott, hogy a jeges fürdőzésnek nagyon sok pozitív hatása van.

Többek között erősíti az immunrendszert, támogatja az aktív sportolás utáni regenerációt, fokozza az anyagcserét, javítja a vérkeringést, fizikailag és mentálisan is erősebbé tesz, s „alkalmazója” kevésbé lesz „beteges”.

„Eleinte csak a közepes és lazább hőmérsékletű vízhez szoktattam magam, melynek meg voltak természetesen a fokozatai.” – árulta el a móri sportoló – „Furcsa visszaemlékezni arra, hogy kezdetben még a 14-16°C -os vízhőmérséklet is szörnyűségesnek tűnt. Aztán egyre hosszabb ideig tartózkodtam az imént említett hőfokú vízben és mindig egy picit lazítottam a gyeplőn... Így sikerült eljutnom a jegesig (0.1°C - 3perc, 4-4.5°C - 10perc). Ezt persze nem lehet egyik napról a másikra véghez vinni! Nagyon sok türelmet, rengeteg belefektetett munkát és fokozatosságot igényel. Na, és kitartást is!”

Zoli azt tanácsolja azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a „műfajt”, hogy először is kezdjék a felkészülést meleg-hideg-meleg-hideg váltózuhannyal! Eleinte elég heti 2-3 alkalommal hozzászoktatni magunkat - pár perc erejéig – a váltózuhanyhoz, majd növelhetjük a víz alatt eltöltött időt, s csökkenthetjük a hőmérsékletet.

Fontos, hogy ne erőszakolja magára az ember azt, ami nem esik jól!” – figyelmeztet a triatlonista, aki egyébként rendszeresen fut, úszik, és sikeresen teljesítette a nagyatádi ironman távot is, tehát tisztában van a fokozatosság elvével és a terhelési fokozatokkal – „Ha valaki fáradtabb a kelleténél, vagy valamilyen gyulladásos / megfázós betegség gyötri, akkor kerülje a hideg vizet, mert az csak olaj a tűzre!”

Általában 0.5 - 5°C-os az a vízhőmérséklet, melyben 3-10 percet szokott Zoli eltölteni. A fürdőzés hossza függ a kipihentségétől, a lelkiállapotától, sőt, még a levegő hőmérsékletétől és a széltől is!

Teljesen magamtól raktam össze a programomat!” – avatott be a részletekbe – „Végig a szervezetem visszajelzéseire (pulzus, légzés, végtagok zsibbadása/bizsergése a hideg víztől stb.) figyeltem. Most egyébként már több olyan Facebookos csoportban is benne vagyok, ahol hozzám hasonló érdeklődésű körű emberrel beszélgethetek. Itt folyamatos az információ áramlása, a tapasztalatcsere, egymás okosítása és motiválása. Engem a zene és az egészségem megőrzése/támogatása elképesztően tud motiválni a céljaim elérésében!”

Kifejtette, hogy ha az ember hideg vízzel kezd el zuhanyozni vagy egyből belemerészkedik a hűvösebb vízbe, akkor reflex-szerűen kapkodni kezdi a levegőt. Ez a szervezet egyik védekező mechanizmusa, melyet idővel lehetséges kontrollálni - ahogy megszokjuk ezt a kezdetekben még idegen érzést/világot.

Nagyon fontos, hogy tudjunk húzni egy határvonalat és ne kapkodjuk el a felkészülést, ne legyünk mohók és elégedetlenek önmagunkkal! Tisztában kell lennünk a hipotermia szó jelentésével és annak tulajdonságaival/fokozataival! Ássuk bele magunkat mélyen ebbe a témába, hiszen az egészségünk megőrzése és az életünk megóvása lehet a tétje a "túlmotiváltságnak". Álljunk meg akkor, ha már reszketünk, ha a koncentráló képességünk romlik, ha a légzésünk megváltozik!

„Nekem általában a lábujjaim kezdenek el nagyon fázni, bizseregni és olyan érzésem van, mintha tűkkel szurkálnák őket.” – vallotta be – „Na, ez az a pont, ahol befejezem a "hideg terápiát"! Ilyenkor kimászok a szüretelőkádból és megtörölközök. Érdemes minél előbb száraz ruhát felvenni, lazán átmozgatni magunkat és nem szabad azonnal forró hőmérsékletű folyadékot inni, ráadásul gyorsan! Inkább csak langyos italt vegyünk magunkhoz és finoman kortyolgassuk! Az esetlegesen lehűlt végtagjainkat ne dörzsöljük és csak langyos vízbe mártsuk, ne forróba, mert az károsíthatja a szöveteket! A lehűlt testben jégkristályok keletkezhetnek és a dörzsölés, hirtelen melegítés hatására további roncsolódás mehet végbe. A hirtelen visszamelegedés helyett a fokozatosságra koncentráljunk! Kezdőként egyedül soha ne menjünk bele nagyon hideg és mély vízbe, mert az végzetessé válhat!”

Zoli mellett eleinte mindig a kedvese állt készenlétben – és ez a mai napig is így van (amennyire az lehetséges). Amikor egyedül mártózik meg, akkor rövidebb időt tűz ki maga elé.

Fürdőnadrágos túrázáson még csak egyszer voltam a szerelmemmel, és azt is a jelenlegi állóképességem felmérése miatt próbáltam ki.” – mondta, amikor az említett kirándulás fotóit nézegettem – „A hat órányi útból négy-öt órát fürdőnadrágban tettem meg 1-3°C-os levegőhőmérséklet mellett. Érdekes és felejthetetlen élményekkel gazdagodtam. Szilviám végig támogatott - mint mindig és mindenben.”

A téli félmeztelen felsőtestes és rövidnadrágos futást tavaly kezdte egyébként el komolyabban. Eleinte csak 10°C körüli hőmérsékletben futott 45-75 percet, jelenleg pedig átlagban heti négyszer-ötször rója „lenge öltözékben” a kilométereket. Eddig szeles, -4°C-ig, 26-28 kilométeren át (2,5-3óra) volt kompatibilis. (Bár beszélgetésünk napján 33 kilométert futott -8 és -4°C -os tartományban, 537 méteres szintemelkedéssel.) E futásokra is érvényes, hogy nem szabad kapkodni a levegőt, és vigyázni kell a test maghőmérsékletének megőrzésére!

„Az efféle futásaimat mindig egyedül teszem meg és rendkívüli módon élvezem. Nagyon sokat hozzátesz ez is a fürdőzéseimhez és a hideghez való alkalmazkodásomhoz. Éves szinten maximum kétszer vagyok beteg, de azok is gyors lefolyásúak, melyek oka inkább a stressz, a túledzettség, a kevés pihenés. Az utóbbi időben sok támadás ért a hidegben való futásaim, túrázásom és a jeges fürdőzéseim miatt. Vannak érvek és ellenérvek, mindenki maga dönti el, hogy melyik mellett rakja le a voksát. Mindenesetre én nagyon szeretem és szeretném ezt a triót sokáig csinálni. Nem foglalkozom mások negatív véleményével. Azt csinálom szenvedéllyel, amit szeretek és úgy, ahogy az nekem jól esik. Az egészségi állapotom pedig visszaigazolja azt, hogy igenis fontos a sport, az immuerősítés, és nem káros, ha a hideghez szoktatjuk a testünket!”

Borítókép: Fogarasi Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek