Rain13 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Hogyan tovább, ha megszűnik az e-mail címünk?

Hogyan tovább, ha megszűnik az e-mail címünk?
E-mail küldése napjainkban már nélkülözhetetlen (Fotó: freepik.com)

Szerintem nincs is már olyan ember, akinek ne lenne e-mail címe. Talán már az idősebb generáció is megbarátkozott világunk villany postájával. Sőt már-már ott tartunk, hogy akkor nézünk furcsán, ha azt mondja valaki, hogy nincs elektronikus postafiókja. De mi van akkor, ha egyik napról a másikra megszűnik internetes postafiókunk? Mutatunk pár ötletet!

Amilyen gyorsan átszoktunk a nyomtatott újságok olvasásáról az internetes hírportálokra, vagy ahogy egyik évről a másikra indokolatlanná váltak az utcai nyilvános telefonfülkék, úgy lett hétköznapivá az elektronikus levelezés. Ennek ékes példája, hogy már évek óta a hivatalos ügyintézéseink során is megadhatjuk mail címünket. Sőt, amennyiben elektronikus ügyintézéshez ügyfélkaput regisztrálunk, már azt is csak e-mail címünk megadásával kezdhetjük.

Miért olyan fontos, hogy stabil, hosszútávú e-mail címünk legyen?

Az internetezés hajnalán még nem igazából volt jelentősége annak, hogy mail címünk megbízható, hosszú távú célokat is szolgáljon. Úgy voltunk vele, ha már van ilyen újdonság próbáljuk ki. De eszünkbe sem jutott, hogy 5-10 év múlva, vagy talán a még távolabbi jövőben mi lesz vele. Igazából csak játszottunk a lehetőséggel. Nem is igazából volt kivel leveleznünk. 

Aztán, amikor a mindennapokban megjelent a mobiltelefonos szolgáltatóváltás lehetősége, melynek legnagyobb előnye, hogy az akár 10-15 éve használt mobilszámunkat egyszerűen átvihetjük egyik szolgáltatótól a másikhoz, akkor kezdtünk rádöbbenni, hogy az e-mail címeink megtartásával ez valahogy máshogy lehet. Vagy nem?

Létezik e-mail cím hordozhatóság?

Kezdjük az elejétől: az internetezés hajnalán, amikor még nem igazából voltak telekommunikációs cégektől független mail cím szerzési lehetőségek, akkor az egyedüli lehetőség az volt, hogy előfizettünk valamelyik internetes szolgáltatónál internetre. Ehhez az előfizetéshez pedig járt e-mail cím is. Olyan mail cím, melynek a kukac (@) jel utáni része a szolgáltató nevét viselte. Így voltak például a @matavnet.hu, @t-email.hu, @datatrans.hu, @axelero.hu, @vivanet.hu (és folytathatnánk még sokáig) végű mail címek.

Ezekkel a e-mailekkel csak annyi a probléma, hogy abban a pillanatban, hogy az előfizetésünk megszűnik, az e-mail címünk is megy a kukába. A mobilszámokkal ellentétben hordozhatóságuk nem megoldható, hiszen a szolgáltató az internet előfizetési díj fejében adta a címet.

Azonban a fenti kötöttség ellenére is, napjainkban is nagy divat, hogy bármely szolgáltatónál is fizetünk elő internetes szolgáltatásra, ahhoz jár egy e-mail cím. Így van ez a kicsi és a multi szolgáltatóknál is. Azonban ezeknek a mail címeknek a használata nem egy praktikus megoldás.

Ezzel szembesülhetnek napjainkban amúgy a UPC volt előfizetői is, akiknek korábbi @upcmail.hu végű mail címeit a UPC-t felvásárló Vodafone egy huszáros vágással hamarosan megszünteti.

Persze a Gmail, a Hotmail, az Indamail és a többi, napjainkban létező kifejezetten mail cím szolgáltatásra szakosodott cégek világában a fenti téma lehet kicsit okafogyott. De a UPC/Vodafone mail címek ügye nagyon egyértelműen rávilágított ennek ellenkezőjére.

Mail címünk alapjában belépőjegy az online világba!

Nos, manapság már élet számos területén online lehetőségek ezreivel élünk együtt. Ezek a lehetőségek bármennyire is hisszük, hogy önkéntesek, ha nem használjuk, akkor saját magunkat rekesztjük ki használatukból.

Ilyen például a közösségi portálok tömegének a használata, a webes vásárlások, a különböző szolgáltatói oldalak elektronikus ügyfélportáljai (E.on, Fejérvíz, Széphő, Digi, Telekom, stb.), az iskolai online rendszerek (Kréta, MozaNapló, Neptun, stb.) a közigazgatási rendszerek, és a sor közel sem ér itt véget.

Ezekben mind egy közös és fontos dolog van: a használatukhoz való belépő a mail címünk. És nemcsak megadnunk kell címünket, de azt használnunk is szükséges. Az összes visszaigazolás, megbízás, számla, elfelejtett jelszó helyreállítása elektronikus levél címünkre érkezik. Ha mail címünk megszűnik, nem férünk hozzá a mailboxba érkező, vagy az ott tárolt korábbi levelekhez.

Használjunk megbízható, független mail címet!

Most lehetne azon lamentálni, hogy a korábban már említett e-mail cím szolgáltatók (Gmail, Hotmail és társai) mennyire megbízhatóak, illetve mennyire függetlenek, de az már egy másik téma. Most azt kell lássuk, hogy az ezeknél regisztrált (jellemzően ingyenes) mail címek teljesen függetlenek attól, melyik cégnél fizetünk elő internetre.

Sőt, felhasználói élményben is sokkal többet adnak, mint az internetes cégek alap mail lehetőségei. Az ilyen ingyenes mail címeket attól függetlenül használhatjuk az életünk végéig, hogy a világ mely részében is fizetünk elő internetre. Tehát internetes szolgáltatótól független.

Ha profik akarunk lenni, vegyük saját mail címet!

A legbiztonságosabb megoldás persze az, ha veszünk magunknak egy saját mail címet. Ezt korábban a cégek használták. Ott ez egy bizonyos szinten már presztízs jelentőségű. Mármint az, hogy nem @hotmail.com például a mail címük vége, hanem mondjuk, mint nálunk az Excomban @excom.hu.

Napjainkban azonban ez már annyira elterjedt, hogy éves pár ezer forintért bárki vásárolhat magának saját mail címet, így akár a kukac mögötti megnevezést is saját maga választhatja meg. Ennek előnye, hogy a kukac mögötti név - ez a domain - a saját tulajdona lesz, így amíg fizeti annak díját, az csakis az övé.

Összességében azt kell megértenünk, hogy a mai világban mail címünk a kulcs az online világba való belépéshez. Ezért szükséges azt úgy megválasztanunk, hogy megbízható legyen és hosszú távú elérhetőséget adjon. Ellenkező esetben rettentő nagy macera az online szolgáltatások világában minden korábban használt felületen módosítani, ha valamilyen okból az megszűnne.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
  Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
 • Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
  Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
 • A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
  A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
 • Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
  Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
 • Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
  Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
 • Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
  Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők

Eseménynaptár

 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
  Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
  Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
 • A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
  A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Véget ért a hazai síszezon
  Véget ért a hazai síszezon
 • Szlovénia enyhített a járványügyi korlátozásokon
  Szlovénia enyhített a járványügyi korlátozásokon
 • Ma is országszerte folytatódik az oltások beadása
  Ma is országszerte folytatódik az oltások beadása