3 évnél régebbi cikk

A fél világot bejárta a fehérvári rúdsport-oktató
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
A fél világot bejárta a fehérvári rúdsport-oktató
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Karib-szigetek, Norvégia, Spanyolország, Olaszország…. – Csodás emlékekkel gazdagodott külföldi munkái során Kelemen Nikolett. Az egykoron go-go és revütáncosként dolgozó fehérvári hölgy jelenleg a MÁV Előre SC rúdsportszakosztályát vezeti, ahol hazai és nemzetközi versenyekre készíti fel tanítványait.

Idén lesz öt éve, hogy rúdsport-szakosztállyal bővült a MÁV Előre SC sport-repertoárja. Hogy pontosan mit is takar a rúdsport-szakosztály kifejezés? Nos, erre én is nagyon kíváncsi voltam, ezért felkerestem a szakosztály alapítóját (aki egyben vezetője is), Kelemen Nikolettet.

A rúdtánc művészet, ahol a küzdelem, az elhivatottság, a korlátok legyőzése dominál” – kezdte beszélgetésünket – „A tanítványaim közül a legtöbben a rúdsportot szeretik, mely műveléséhez lépésről lépésre kell felépíteni a tudást. Ehhez kapcsolódóan vannak olyan foglalkozások, melyeken a nyújtásra helyezzük a hangsúlyt, s vannak kifejezetten erősítő órák is, amiket a rúdnál vagy a rúddal hajtunk végre. Ezen kívül jó pár éve tanítom a légtorna másik vállfaját is, a karikát, ami ugyancsak csodás művészeti sport.”

Niki egyébként nagyon fiatalon kezdte az aktív testmozgás: nyolcéves volt, amikor a Vörösmarty Színház kötelékében balettozott, ám ezt hamar abba kellett hagynia, mert a nagymamája nevelte és nem volt meg a szükséges anyagi háttér hozzá. A tánc szeretete viszont megmaradt: tízévesen már táncversenyt nyert, húszévesen pedig bárokban, diszkókban, rendezvényeken táncolt. Megjárta Norvégiát, Spanyolországot, Olaszországot, mint go-go és revütáncos. Volt, ahol csak heteket, hónapokat dolgozott, de akadtak helyek, ahol éveket töltött el.

„Olaszországot azért szerettem, mert viszonylag közel volt és tiszta, korrekt munkákat lehetett találni szervező irodák segítségével” – mesélte. – „A munkakörülmények összességében mindenhol rendben voltak a bánásmód és a kifizetés tekintetében is. Ha valahol nem volt szimpatikus a szállás vagy maga a hely, esetleg a személyzet, akkor gondolkozás nélkül váltottam. Jártam a Karib-szigeteken, Ibizàn és Oslóban is, és ezek a helyek csodás emlékekként maradtak meg bennem.”

Meglátása szerint ezekben az években rengeteget fejlődött rudas tudása a színpadi jelenlét és a koreográfia építése mellett. Igyekezett mindig, minden helyzetben fejleszteni magát fizikailag és mentálisan is. Más táncosoktól is tanult ugyan, ám többnyire önmagát alakította azzá, aki mára lett. Sokat olvasott e mozgásformáról, videókat is tanulmányozott, és ami a legfontosabb: a gyakorlat során való csiszolgatás!

Rengeteget tanulok a tanítás útján is” – vallotta be. – „Mindennaposak az újabb és újabb felismerések saját magam és a rúdsport tekintetében. Ez egy csodálatos folyamat számomra. A legjobb tanárom maga az Élet volt mindig, és annak a kihívásai. Bár szerettem a külföldi munkát, mégis hazajöttem, mert a sok évi „közönség-szórakoztatás” nagyon megterhelő tud lenni. Fárasztó volt, hogy mindig, minden este fittnek, szépnek és vidámnak kellett mutatnom magamat. Másrészt jött a szerelem. Úgy éreztem, hogy már nem nekem való az éjszaka és átlagos életet szerettem volna élni. Nappal élni, éjjel aludni."

Niki így hazajött és hamarosan megnyitotta saját stúdióját Székesfehérváron.

2016 örömteli év volt számára, hiszen ekkor jutott ki az IPSF világbajnokságra első gyermek tanítványa. Itt merült fel a gondolat, hogy kell egy sportegyesület, mely mögéjük áll. Így Niki megkereste a MÁV Előre akkori vezetőjét, aki a csodás eredmények hallatán – és az edző lelkesedését látva – örömmel bólintott rá a tervre. (Ekkorra már több arany és ezüst díszítette a rúdsport terem trófea-falát.)

Azóta az NJoy sportolói a MÁV Előre színeiben mérettetik meg magukat hazai és nemzetközi rendezvényeken. A legfiatalabb tanítványa eddig hatéves volt, a legidősebb pedig 48. Eredményeik egyre jobbak: számtalan arany, ezüst és bronz minősítésnek örülhettek az elmúlt években az IPSF Rúdsport Magyar Bajnokságokon.

Sok tényezője van annak, hogy kinek ajánlott ez a fajta mozgás” – árulta el az edző. – „Befolyásoló tényező lehet ugyan a kor és a testsúly, ám ki kell hangsúlyoznom, hogy aki ötéves kora óta balettozik, az nyilván gyorsan fog fejlődni, míg egy ötvenes éveiben járó hölgy, aki korábban nem sportolt, nem valószínű, hogy a rúd mellett ki tud teljesedni. Persze, nagyon sokat számít, hogy ki akar fejlődni, dolgozni magán, és mit hajlandó beáldozni a cél érdekében. Hatalmas változásokat élnek át azok, akik kitartóan űzik ezt a sportot. Megtanulják uralni a testüket, az elméjüket, használni és kihasználni a fizikai törvényeket. A rúdsport magabiztosságot ad és fejleszti a koncentrációt.”

A rúdsport kapcsán mindenki a nőkre / lányokra gondol. Vajon vannak-e férfi versenyzők is?

Nekem nagyon tetszik a fiú / férfi rúdsport” – mondta Niki. – „Abszolút extrém sport a szememben. Sajnos nem elég gyakori még, bár egyre több úttörő van Magyarországon is és a világban. Talán az orosz, ukrán, kínai mezőny a legerősebb férfi vonalon. Érdemes látni, hogy mit művelnek ezek a fiúk. Hihetetlen erő es bátorság kell ehhez a sporthoz és egyáltalán nem elhanyagolható hosszú távon a hajlékonyság, a rugalmasság a fiúk esetében sem. Boldog lennék, ha a 11 éves fiam egyszer azt mondaná: „Tanítsd meg anyu ezt vagy azt!”, de őt sajnos nem érdekli a rúd. Igaz, pár dolgot kisebb korában szinte pillanatok alatt megtanult, de azóta nem hajlik rá sajnos.”

A fehérvári hölgy tavaly tavasszal, a COVID felbukkanásakor bezárta az edzőtermet – az előírásoknak megfelelően -, és szinte minden verseny elmaradt, amin indulni szerettek volna. A novemberben meghozott törvénykezésekkel viszont újra életre kelt a terem: a leigazolt verseny sportolók jogilag is edzhetnek, így ő is folytathatta a tanítást. Tanítványait jelenleg csökkentett létszámú órákon, és magas higiénés követelményeket biztosítva fejleszti.

Vannak terveim is ebből adódóan. Egy újabb költözésen gondolkozom, hogy magasabb színvonalú helyszínen fejleszthessem a kis palántáimat. Fontos, hogy verseny-szempontok alapján tudjam felkészíteni a lányokat. Idén videós versenyt fog rendezni az IPSF. Hogy ezen részt tudjunk venni, sürgősen találnom kell egy megfelelő paraméterekkel bíró helyet.”

Borítókép: Kelemen Nikolett
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek