3 évnél régebbi cikk

Az oltás után két-három héttel alakul ki a védettség
Az oltás után két-három héttel alakul ki a védettség

A vakcina beadása után két-három héttel alakul ki a védettség - mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján, majd részletesen kifejtette, miért van szükség a szigorításokra.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, amint a kormány a pontos döntéseket meghozza, az operatív törzs a részletekről is tájékoztat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos emlékeztetett, hogy pont egy évvel ezelőtt jelentették Magyaroszágon az első két koronavírusos fertőzöttet, a két iráni fiatalt.

"Ezt a pandémiát nagyon nehéz kezelni, nagyon nehéz legyőzni, ezért a mai napon bejelentett intézkedések sajnos szükségszerűek" – mondta a tisztifőorvos, aki kifejtette, hogy az oltás után 2-3 héttel lesz valaki védett.

A most bejelentett intézkedések – az iskolák- és óvodák bezárása, illetve szolgáltatási tilalom - a kontaktusok számát csökkenti.

"A mai reprodukciós ráta 1,3, folyamatosan nő" - mondta még. Ez azt jelenti, hogy mivel a szám magasabb 1-nél, exponenciálisan növekszik az új fertőzöttek száma, majd hozzátette, hogy lazítás akkor várható, ha 1 alatt lesz a szám.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a kontaktusszámok csökkentése mellett fontos a vakcináció felgyorsítása. Müller Cecília ma is részletesen beszámolt a hétvégi oltási kampányról, amelynek keretében 18 év feletti, de nem idős krónikus betegeket oltanak majd be. Az érintettek még a mai nap folyamán SMS-t kapnak a Vakcinainfótól.

101 kórházban 438 oltópont várja majd őket, 5 percenként egyet. Ha mindenki pontosan érkezik és előkészít minden papírt, akkor nem lesz zsúfoltság -tette hozzá a tisztifőorvos.

Borítókép: M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek