3 évnél régebbi cikk

Beoltathatom magam, ha három hónapon belül voltam koronavírusos?
Beoltathatom magam, ha három hónapon belül voltam koronavírusos?

Két nappal a karantén lejárta után a férjem megkapta az oltási behívó levelét, amiben kizáró okként szerepelt, ha valakinek három hónapon belül pozitív a PCR-tesztje.

A férjemmel együtt még az elején regisztráltunk az oltásra. Február elején egy napig fájt a férjem és a kisebbik fiam torka, folyt az orruk, de egy nap alatt túl voltak a nehezén. A férjem után két nappal én is lebetegedtem. Nekem már lázam is volt. Minden tünet influenzára utalt, mégis koronavírusos voltam. A férjemet is tesztelték, igaz a tünetei kezdete után csak 15 nappal, így az eredménye negatív lett.

Hogy volt-e koronavírusos vagy sem, finoman szólva is határeset!

Ennél csak az volt izgalmasabb, mikor két nappal a karanténunk letelte után, a férjem megkapta az oltási behívó levelét, mert rizikócsoportba tartozik. Végigolvastuk a levelet, amiben szerepelt, hogy kizáró oknak minősül, ha valakinek három hónapon belül van egy pozitív PCR-tesztje, vagyis a mi értelmezésünk szerint koronavírusos volt.

A családi-baráti körben nemcsak a férjem járt így: a kétszáz kilométerre élő édesapámat behívták az oltásra úgy, hogy neki igazoltan volt három hónapon belül pozitív tesztje, de hallottam olyat is, hogy az éppen karanténban lévőt akarták beoltani.

Én nem vagyok virológus, biológiát is utoljára a középiskolában tanultam, ahogyan a férjem is, ezért felhívtuk a házi orvosi rendelőt, mit tegyünk. Az asszisztensnek elmondtuk, szeretnénk oltatni és akkor most lehet-e?

Nagy meglepetésre konkrét választ nem kaptunk. Csak annyit, hogy döntsük el, mit szeretnénk, mert utólag nem lehet száz százalékosan bizonyítani, hogy valaki koronavírusos volt-e vagy sem. Pláne, hogy egyesek szervezetében nem termelődik ellenanyag.

Ezen a ponton nem adtam fel, elvégre újságíróként még feltehetem a kérdést a szakembereknek. Itt ért a következő meglepetés, mert több kolléga próbálta háziorvostól, szakértőtől kideríteni, hogy ilyen esetben mit kell tenni? Senki sem akart nyilatkozni.

Érdekelne, miért szerepel ez a három hónapos kizárási ok a hozzájárulási nyilatkozaton? Ha ilyen esetben élek az oltással, elveszem-e egy olyan elől az oltási lehetőséget, aki még nem volt koronavírusos? Ha a három hónapra hivatkozva elutasítom az oltást, attól még később kaphatok vagy a lista végére kerülök?

Tele vagyok kérdésekkel, és jó lenne, ha valaki tudna rá érdemben válaszolni...

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek