3 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: a boltok átállnak a négyzetméter-alapú nyitvatartásra, 22 óra lehet a kijárási korlátozás ideje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor: a boltok átállnak a négyzetméter-alapú nyitvatartásra, 22 óra lehet a kijárási korlátozás ideje

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában többek között a boltok nyitvatartási idejéről, az iskolák és szolgáltató szektor várható nyitásáról, valamint a pedagógusok oltásáról beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli szokásos interjújában, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország műsorában kiemelte, nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a járványcsúcsot, hanem hogy mikor kezdünk el lefelé menni onnan.

Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon" – jelentette ki.


Az újranyitás kérdésével kapcsolatosan elmondta, most tartunk ott, hogy az újraindításról lehet beszélni, de az azonnali újraindítás nem lehetséges.

Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig nem lehet nyitni, ám átállunk a négyzetméter-alapú rendszerre” – ismertette a miniszterelnök 

Eszerint tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat majd a boltokban, és a nyitvatartások is változhatnak: 19 óráról 21 órára módosul, a kijárási tilalom pedig 22 órától lép életbe. Ezeknek a részleteit még tárgyalják, pénteken délután, legkésőbb szombaton reggel ismertetik majd a részleteket. Kiemelte, a fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket.

Orbán Viktor szerint, amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni. Ismertette, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százalékát sikerült már beoltani.

Van esély arra, hogy az iskolák, óvodák április 19-én kinyithatnak” – emelte ki Orbán Viktor.


Ehhez azonban az kell, hogy a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is beoltsák. Az iskolák esetében 102 ezer iskolai dolgozót tartanak nyilván, közülük 20 ezret már beoltottak. A fennmaradó dolgozó április 10-ig megkaphatja az első oltást, majd nyolc-kilenc nap várakozás után nyithatnak az iskolák. Orbán Viktor kiemelte, a 102 ezer dolgozóban nincsenek benne a szakképző intézetek és a bölcsődék munkatársai.

A miniszterelnök azt is elmondta a műsorban, hogy a várandós nőket a Pfizerrel és a Modernával oltják majd. A nyári rendezvényékkel kapcsolatban pedig kiemelte, bár szabad lesz a nyár, lesznek olyan rendezvények, ahova csak kártyával lehet bemenni majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek