2 évnél régebbi cikk

Több szelektív kuka lesz a lakótelepeken, és változik a szelektálás is Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Depónia Nonprofit Kft.
Több szelektív kuka lesz a lakótelepeken, és változik a szelektálás is Székesfehérváron

A Depónia Nonprofit Kft. növeli a szelektív gyűjtőedények számát a székesfehérvári tömbházas lakótelepi övezetekben, és változik a gyűjtési mód is.

A családi házas övezetek szelektív hulladékgyűjtőinek cseréje után - amelynek köszönhetően a begyűjtött edényeket olyan települések kapják meg, ahol ezidáig zsákba gyűjtötték a lakosok a szeletív hulladékot - most a székesfehérvári tömbházas lakótelepeken újul meg a szelektív hulladékgyűjtés - tájékoztatott a Depónia Nonprofit Kft. 

Egyrészt bővül a 1100 literes szelektív edények (sárga, kék és üveg) száma Székesfehérváron a lakótelepeken, másrészt változik a szelektálás módja is. A Depónia tapasztalatai azt mutatják, hogy a fehérvári lakótelepeken ismert kék-sárga edényekben sajnos nem csak az gyűlik, aminek kellene, sok helyen elég vegyes a papír vagy műanyag hulladék.

Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a szelektív hulladékot, ahogy a családi házak övezetekben, úgy a lakótelepeken sem különböztetik meg és egy körben szállítják el.

Vagyis a jövőben bármelyik gyűjtőedénybe lehet a papír-műanyag-fém csomagolási hulladékot gyűjteni a társasházi övezetekben is.

"Ezzel jelentősen javul a szállítási hatékonyság, és a gyűjtőpontokon is minden alkalommal teljes rendet tudunk hagyni. A jelenlegi válogatórendszerünk vegyes szelektív hulladék válogatásra készült, és ilyen lesz az üzembe helyezésre kerülő korszerű válogatónk is. Tehát az egybegyűjtés nem okoz válogatási problémát, viszont a gyűjtésben hatékonyabbak tudunk lenni, ami fontos" - emelte ki a Depónia.

A Depónia Nonprofit Kft. a gyűjtőedényeken azokat a matricákat is lecseréli, amelyek a gyűjthető hulladékokról adnak tájékoztatást. 

Ugyanakkor hangsúlyozzák: soha nem gyűjtik egybe a vegyes hulladékot semelyik hulladékfrakcióval, vagyis csak az elkülönítetten gyűjtött papír és műanyag együttes szállítása változik a jövőben, ami semmilyen problémát nem okoz, a hasznosítható hulladékok eddig is és ezután is újrahasznosításra kerültek/kerülnek.

"A Depónia Nonprofit Kft. feladata, kötelezettsége és elemi érdeke is a hulladékok elkülönített gyűjtése és kezelése. Számunkra az egyik legfontosabb szakmai kritérium a hulladékok lerakótól való eltérítése, ami leghatékonyabban a hasznosítási folyamatokkal érhető el. Amit újrahasznosítunk, az újra belekerül az anyagok körforgásába, nem marad hulladék, nem szennyezi a környezetet. Cégünk, és már jogelődje is, az 1990-es évektől tekinti fontos feladatának a szelektíven gyűjtött hulladékok elkülönített kezelését. Az elmúlt mintegy 25 évben sok körülmény változott, amely cégünket is rugalmas változtatásokra késztetett. Ma már sokkal több az elkülönített hulladék mennyisége és aránya is" - emelte ki a szolgáltató.

2021 nyarától nemcsak bővítik a szelektív edények számát a lakótelepeken, de az egész városban felülvizsgálják az üveggyűjtők elhelyezését is.

A cél ugyanis az, hogy a jelenleginél több, mindenki számára elérhető közelségben lévő üveggyűjtő pontot alakítsanak ki.

A Depónia Nonprofit Kft. a csomagolási üveghulladék gyűjtését 66 településen végzi. A csomagolási üveghulladék elhelyezésére pedig a lakosoknak két lehetőségük van:

  1. Több ponton elhelyezett üveggyűjtő edénybe tehető, amelyek listája ide kattintva érhető el! Székesfehérváron jelenleg 34 helyszínen lehet elhelyezni a csomagolási üveghulladékot, illetve a Palotai úti Hulladékudvarban és Csalán is leadható.
  2. Házhoz menő rendszerben a családi házak elé tehető ki: negyedévente kerül begyűjtésre, időpontjait a településenkénti hulladéknaptár tartalmazza.

A csomagolási üveghulladék gyűjtése áttetsző zsákban történik, mennyiségi korlátja nincs. Szelektíven gyűjthető csomagolási üveghulladékok lehetnek például a befőttes üvegek, öblös üvegek, alkoholos üvegpalackok, szörpös, üdítős üvegek, bébiételes üvegek.

Az üveghulladékot zárókupak nélkül kell kihelyezni.

Számos esetben a gyűjtőedénybe kerül a síküveg, kommunális hulladék, elektronikai hulladék, műanyag fólia, zacskó, szivacs - ami pedig nem odavaló - emelte ki a cég.

Az elmúlt évben a Depónia 1295 tonna csomagolási üveghulladékot gyűjtött be, ebből 402,5 tonna a székesfehérvári. Az üveghulladékot is válogatják, majd hasznosítóhoz kerül továbbításra, hogy ismét üvegtermék készüljön belőle.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek